Műkő burkolatok, szerkezetek

2014. június 10.

IMAG0048mA magasépítésben használt műkő a természetes kövek helyettesítésére szolgáló, cementből és természetes kövek őrleményéből különböző színben és felületi megmunkálással előállított beton.

A műkő beépítésének kétféle módja van. Az egyik, az építés helyén a szerkezetek vízszintes vagy függőleges felületeire felhordva történik, míg a másik lehetséges megoldás üzemben, terv és utasítás szerint előregyártva, az építéshelyen végzett elhelyezéssel valósul meg.

A műkő nemes kőzúzalék adagolással készül. Felületén van a természetes kő módjára megdolgozott díszítőelemek készítésére alkalmas anyag. Olcsó, előállítása viszonylag egyszerű, tetszőlegesen és könnyen megmunkálható.

Az adalékanyag lehet bármely megfelelő kőzet fizikai tulajdonságokkal rendelkező kő zúzaléka vagy mesterségesen előállított anyag. A hazai kemény mészkövek zúzaléka általában megfelel műkőgyártás céljára, mivel ezek a kövek fagyállóak, tömörek, megfelelő keménységűek és kopásállók.

Az adalékanyag szemszerkezete befolyásolja a műkő fizikai és esztétikai tulajdonságait, ezért az egyes szemnagyságok adagolása csak meghatározott arányban lehetséges. Az adalékanyagok vulkanikus, üledékes, átalakult eredetűek is lehetnek. Humuszt és szerves anyagot az őrlemény egyáltalán nem tartalmazhat.

Színes műkövek készítéséhez a műkő kívánt színével megegyező színű adalékot célszerű felhasználni, ezzel festék takarítható meg és a festék nem csökkenti a műkő szilárdságát.

A műkőszerkezetek kötőanyagaként homogén vagy fehér portlandcement használnak. A fehércementtel készített műkő utókezelése nehéz. Kohósalak adalékkal készült cementet műkőgyártáshoz alkalmazni nem lehet.

IMAG0047mAz élénkebb színek elérése érdekében a színes adalékanyagok alkalmazásán kívül a cementet is színezhetik. Színezésre csak színtartó, a cement vegyi hatásának ellenálló fémoxid és mangánfestékek használhatók, a cement súlyának legfeljebb 5%-áig. A nagyobb mértékű festékadagolás már a kötőanyag minőségét rontja.

Az előkészítés és keverés során a kötő- és adalékanyagokat, a keverővizet és a festéket adagolják, majd gondosan elegyítik. Műkőfelhordáshoz általában a finom vagy közepes finomságú adalékkal készült műkőbetont használunk.

Dúsan tagozott műkőelemek készítésekor alkalmazzák az öntési módszert. Az előkészített formába öntik a műkőkeveréket állandó tömörítés közben. A nagy víztartalom miatt a készített idom felületén légbuborékok jelentkeznek, amelyet a megmunkálás során tömítéssel kell megszüntetni.

A felhordási módszer esetén az építéshelyi munkakörülmények kedvezőtlenebbek, mint az előregyártásnál. A műkőfelhordás általában az építkezés befejezésekor készül.

A felhordott műkő két különböző betonrétegből: az alapbetonból és a műkőbetonból áll. A kiegyenlítő beton általában képlékeny konzisztenciájú. Vastagsága 2,0-3,5 cm. Két cm-nél vékonyabb ne legyen. Az aljzatra felhordott műkőbeton vastagsága az igénybevételnek megfelelően 2,0-3,0 cm.

Műkővel nagyon szép felületek érhetők el. Kellő karbantartással hosszú ideig épületünk díszítő eleme marad.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.