Beton burkolatok - Homlokzatburkolatok

2014. június 3.

Korunk egyik jelentős építészeti vívmánya a betonburkolatok alkalmazása. Az építészeti helye alapján beszélhetünk függőleges, illetve vízszintes felületekről.

A függőleges felületekről az e heti cikkemben írok, míg a vízszintes felületekről egy későbbi bejegyzésemben számolok be.

A függőleges betonfelületek esetén a felületek kialakítása lehet szerkezeti vagy szerelt változatú. A szerelt változat esetén a segédszerkezetre helyezzük fel az előregyártott elemeket. Ilyen megoldással készült a képen látható épületek homlokzatburkolata is.

epitett_beton_homlokzat_szalay_csaba_3A helyszínen készítendő szerkezet megvalósítása sokkal bonyolultabb feladat. Ilyenkor a koncepciót strukturált héjak vagy matricák segítségével érhetjük el. A mintázott felület hagyományos táblákkal is készíthető, amikor a táblakiosztás, illesztés, illetve anker átkötések kialakítása tervezett. Ez viszonylag olcsó megoldás. A strukturált héjak hátránya, hogy véges számban használhatók fel, mert a ki- és bezsaluzás alkalmával sérülhetnek.

tablas_ szerelt_beton_homlokzat_szalay_csaba_2Érdekes megoldást jelent, amikor a homokszórt zsalufelületek a fa erezetét adják vissza a betonfelületen. A homokszórást a sima, frissen kizsaluzott betonok esetén is alkalmazhatjuk, mikor a finom cementrétegtől szabadítjuk meg a friss betonfelületet, és így a kavicsváz jelenik előtérbe.

A strukturált felületek másik érdekes kialakítása az, amikor matricák segítségével készítjük el a felületet. Ezek a matricák poliuretán elasztomer gyantából készülnek. A matrica típusától és felületi kialakításától függően akár 100 felhasználást is lehetővé tesz. Mérete maximálisan 4 x 10 méteres nagyságú. Ezzel elkerülhető a sűrű illesztési hézagok megjelenése a betonon, aminek megfelelő szilikonos tömítése nélkülözhetetlen.

modularis_ elöregy_beton_homlokzat_szalay_csaba_1Lenyűgöző megoldást nyújt a fotógravírozott matricák alkalmazása. Ezekkel a finom megmunkálású matricákkal realisztikus, élethű ábrákat készíthetünk a beton felületébe. Általában az ilyen típusok alkalmazása egy-egy felhasználást tesz lehetővé, hiszen a felületi bemarás akár néhány milliméter vastagságú is lehet.

A matricák felhelyezése egyszerű, de nagy odafigyelést igényel. A ragasztását teljes felületen végezzük. Rosszul sikerült ragasztás esetén a tömörítés alkalmával hólyagosodhat a matrica, ami a betonképbe károsodást okozhat. A leválasztást speciális szerrel kell végezni. Ennek oka kettős. Az egyik, hogy az elkészített matricát a későbbiekben újból fel tudjuk használni. A másik ok, hogy helytelen leválasztószer alkalmazásánál nehéz lesz a zsaluzatról leszedni a mintát. Ilyenkor a zsalu is sérülhet.

A betont még a keverőtelepen színezhetjük is. Ez nehéz feladat, mert kivitelezés során biztosítani kell, hogy az anyag egy telepről származzon.

beton_homlokzat_szalay_csaba_6Fontos megjegyeznem, hogy minden megoldás esetén a látszóbeton zsaluzására és bedolgozására vonatkozó előírásokat be kell tartani. Törekedni kell, hogy a zsaluzat illesztéseinél a cementtej ne folyjon ki, mert ilyen esetben a környezetében „darázsfészkek” alakulhatnak ki.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.