Ipari padlóbevonatok

2014. május 27.

Nagyobb forgalmú terek, parkolók esetén az építőelemes vagy a puszta betonmegoldással szemben egyre jobban előtérbe kerül az összefüggő, vékony bevonatrendszerrel kialakított padló.

123_rf_ 2314055_sElőször is meg kell említeni, hogy gyorsan kivitelezhető, összefüggő felületet nyerhetünk az ipari padlóval. Az ipari padlóburkolás során a régi kopott betonfelületet belsőépítészeti értékekkel is elláthatjuk. Különböző árnyalatokban kapható, ezért azonos anyagból kopásálló jelölések is felvihetők a felületre.

Fontos tudni, hogy a rendszerek különböző igénybevételre vannak tervezve, ezért mindig az adott helyen legjobb megoldást kell választanunk. Ellenkező esetben hamar elkophat, tönkremehet a bevonat. A terhelés kis, közepes és erős terhelésű kategóriába csoportosítható.

123_rf_ 5628641_sMélygarázsok esetén különös szempont, hogy a betonfelületet megvédi az olajos és egyéb szennyeződésektől. Könnyen tisztítható. Zárt térben, ahol törekednek a szerkezeti vastagságok csökkentésére, ott is kiválóan alkalmazható. Ezzel a felülettel nagy szilárdságú, kopásálló burkolat alakítható ki már 1-2 mm vastagságban.

Előkészítésénél a tisztítás utáni alapozás a legfontosabb feladat, hiszen ez lesz a bevonat és az alapfelület közti „kötőhíd”. Nagy igénybevételeknél az alapozó után az úszóréteg következik, amire a kopóréteg és a fedőbevonat kerül. Ennek összréteg-vastagsága is csupán hozzávetőlegesen 3,5 mm.

123_rf_ 14290490_sNagy fesztávok esetén a beton repedésének esélye megnő, különösen akkor, amikor nagy hőmozgás terheli a szerkezetet. A bevonatoknak létezik olyan típusa, ahol a repedésáthidaló képességének növelésére törekszenek a gyártók. A felület lehet merev vagy fokozott repedés-áthidalási követelmény esetén rugalmas bevonatú. Előfordulhat, hogy a felületnek az erős csúszásgátlási feltételnek is meg kell felelnie, továbbá a nagy nyíró és koptató terhelést is el kell viselnie.

Különleges elvárásnak kell megfelelni az elektronikai ipar számára, ahol a berendezések elektromos feltöltődésre érzékenyek. Az ipari padlóbevonatoknak ilyen esetben elektrosztatikus vezetőképességgel is rendelkezniük kell. Ebben az esetben a burkolat három-öt rétegből épül fel. Első réteg az alapozó, ezt követi a vezetőréteg és végül fedőbevonat. Az igényszíntől függően a padlóbevonat kiegészíthető kiegyenlítő és póruszáró réteggel is.

A felhordás módja történhet ecsettel, hengerrel vagy szórással. A kivitelezés gyors és egyszerű, de odafigyelést igényel.

Amikor ilyen felületeket látunk, mindig gondoljunk arra, hogy mekkora mérnöki tudás áll ezeknek a rendszereknek a kiépítése mögött.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.