Teraszburkolat fából II. - A felépítmény

2014. május 20.

Múlt heti rovatunkban megismerkedhettünk a fa teraszburkolatok alapanyagaival és a fogadófelülettel szemben támasztott igények jellemzőivel. De lássuk, milyen módon történik a gyakorlatban a terasz fával történő burkolása!

IMG_8554A tökéletes síkot falapokkal állítsuk szintbe. Mivel az áthidalandó felület nagy, ezért kb. 50 cm-ként tegyünk be staflikat alátámasztásként. Ügyeljünk rá, hogy egymástól ugyanakkora távolságra legyenek. A járófelület burkolatát fúrjuk elő és ezen keresztül az elhelyezés után könnyebben tudjuk az alátéthez (stafli) rögzíteni a járófelületet. A falsíktól minden irányban és a deszkázat oldalai között tartsunk el 0,5-1 cm-t a burkolattal, hogy a mozgások következtében ne púposodjon fel a járófelület. Abban az esetben, ha a deszka nem érne végig az egész teraszon és toldani kell, vagy szándékosan is váltogathatunk a hosszabb és rövidebb deszkák között úgy, hogy a deszkák vége a stafli szélességének csak a feléig érjen. Így a következő deszka is megfelelő alátámasztással és rögzítéssel fog rendelkezni. Fontos a deszkák mindkét végének megfelelő rögzítése. Nem lóghat szabadon, alátámasztás nélkül a levegőben, mert balesetveszélyes. Célszerű ezért a deszkák vágási hosszát előre megtervezni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA terasz külső oldalát padlódeszkával kell eltakarni. Ezt úgy igazítsuk be, hogy a deszka és a külső oldali deszka egy síkban legyen, és megfelelő hosszban takarjon. A fedődeszka rögzítése staflinként két csavarral történik. Ügyeljünk arra, hogy a csavarok a deszka szélességétől egyenlő távolságra essenek. Abban az esetben, ha keményfából készült deszkát választunk, a csavar fejét is süllyesztenünk kell. A csavar rozsdamentes anyagból készüljön. Ügyeljünk mindig a pontos és esztétikus vágásra. A burkolat készítésénél figyeljünk arra, hogy a méretre vágás után kezeljük le védőanyaggal a fát. Vannak, akik a kezeletlen fát szeretetik, amin az időjárás már nyomokat hagyott. Ha ilyen burkolatra lenne igény, a lerakás után legkésőbb fél év múlva kezeljük a megfelelő faápoló szerrel, hogy elkerüljük a burkolóanyag természetes pusztulását.

Meglévő ismeretei mellé most hasznos, gyakorlati tanácsokat is nyújtottam, annak érdekében, hogy a szomszédok, barátok, ismerősök a kerti grillezésnél irigykedhessenek az Ön barkácstudására. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.