Szegélylécek különböző burkolatokhoz II.

2014. május 6.

A kedves olvasó a Burkolatblog előző heti rovatában olvashatott a járólapok, és a laminált padlók szegélykészítési technikáiról. E heti cikkünkben a még nem taglalt burkolatfajták szegélyezéseit kívánom bemutatni.

IMG_9437Ugyan a linóleum és pvc padlók a civil háztartásokban ma nem a legnépszerűbbek, de ezek szegélyezését is érdemes szépen végezni. Ezekhez a padlóburkolati fajtákhoz külön gyártanak vékony L profilt formázó flexibilis szegélyeket, melyeket legtöbbször ragasztással rögzítettek. Ennél esztétikusabb megoldás lehet egy csavarozott, hordozószerkezettel ellátott, merev, bepattintható szegély.

IMG_9517Fa padlók és fa lépcsők esetén a legszebb, és legpraktikusabb megoldás, ha a szegélyléc készíttetésekor is tartjuk az alapanyag-azonosságot. Lakkozott, vagy olajos pácolású parkettáknál, fa padlónál a felületkezelés lehet a padlóburkolattal megegyező, vagy a falburkolat színével harmonizáló, mázas festékbevonat, de akár előre fényezett is, mint ahogy az a képeken is látható. A parketta felújításkor egyébként érdemes szegélylécet is cserélni, így könnyebb elvégezni a betervezett javításokat is.

Lépcsőknél vagy fa lépcsőburkolatoknál, ha a burkolat már korábban elkészült, de szegélyezésre nem gondoltak, és ennek utólagos kialakítása – mint a képeken is látható – a lekerekített élek, a homlok- és fedlap kialakítása miatt már nem, vagy csak nagyon nehezen lehetséges, akkor választhatunk a fal festésével azonos, esetleg annak színével harmonizáló, mosható falfestéket, melyről már ugyancsak olvashattak a Burkolatblog hasábjain.

szegely1Szőnyegpadlóknál használhatunk fa, műanyag vagy fém profilokat is. Ugyan a szőnyegpadló manapság talán egy kicsit veszített a népszerűségéből, de lépéshangszigetelő képessége elvitathatatlan tőle. Ezért is maradhatott olyan népszerű a könyvtárakban, hotelekben, irodákban. Igazán elegáns megoldás, ha a feszített padlószőnyeg a széleken fel van hajtva, durván 8-10 cm magasan pedig egy vékony fém záróprofillal rögzül a falhoz. Ilyen megoldásnak azonban magunk ne álljunk neki, mert a feszített padlószőnyeg fektetése szakembert igényel.

Mint olvasható volt, a szegélyezés terén a lehetőségek skálája elég széles. Kis odafigyeléssel szép és emellett strapabíró megoldásokat hozhatunk létre. Ha mesterrel dolgoztatunk, figyeljünk a kivitelezésre, különben a hibás kivitelezés levét mi magunk ihatjuk meg!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.