Szegélylécek különböző burkolatokhoz I.

2014. április 29.

Ha burkolásra kerül a sor, sokan nem gondolunk arra, hogy bizony a burkolat lefektetésével még nem zárul le teljesen a burkolás folyamata. Sajnos a lakásokban gyakran találkozhatunk olyan falszélekkel, lépcsőburkolatokkal, ahol a rendszeres takarítás a falon látható nyomokat hagy.

IMG_9263Járólapok esetén is gondolnunk kell a falszegély kialakítására. A gyakran használt lakóterek, mint a konyha, előszoba, gyakori takarítást igényelnek. Ezekben a helységekben leggyakrabban mázas kerámia, greslap, vagy természetes kőburkolatokkal találkozhatunk. Főzés közben néha mindenkinél kifröccsenhet az étel az edényből, így a könnyű tisztíthatóság elsőszámú szempont a szegélyek kiválasztásánál. Mindenképpen azt javaslom, hogy lehetőség szerint törekedjünk a padlóburkolat anyagához való hűségre. Már a kivitelezés előtt, az anyagbeszerzésnél számoljuk bele a burkolóanyag árába a szegélyezést is. Ha konyhánk lapburkolattal készül, könnyű helyzetben leszünk, ugyanis a legtöbb gyártó kínál olyan lapcsaládot, melyeknél szegély-elem is rendelkezésre áll. Ha ilyen mégsem áll rendelkezésre, egész, vagy fél lapokból szoktak vágni szegélyelemeket. De bizonyos járólapokhoz egészen jól passzol a fa szegély is.

IMG_9269Laminált padlóknál a gyártók a burkolat színkódjának megfelelő szegélyeket is kínálnak, így a kérdés leginkább csak az, hogy milyen módon kerüljön rögzítésre az adott léc. Amit fontosnak tartok megemlíteni, az az, hogy a laminált fektetését a művelet viszonylagos egyszerűsége miatt sokan végzik maguk a lakástulajdonosok, de ők nem minden esetben veszik figyelembe a szegélyléc lerakásához szükséges ajánlásokat. Így jöhetnek létre olyan megoldások, amelyek a mellékelt képeken is bemutatásra kerültek, ahol a szegélyléc már helyesen nem végezhető el. IMG_8819A burkolat és a fal távolsága soha ne legyen nagyobb, mint a szegélyléc vastagsága. A képeken is látszik, hogy egyszerű szegélyezéssel az ajtónyílásoknál, küszöbkialakításoknál nem végezhető el. Itt a már korábbi cikkemben is taglalt burkolatváltó profilt kell alkalmazni, a tokhoz pedig a lehetőség szerint (legalább az ajtónyílásnál a legkisebb hézagot hagyni. A laminált szegélyeknél létezik egy egyszerűbb ragasztott megoldás, továbbá egy igényesebb, fém hordozószerkezetű, csavarozható, pattintható megfejtés, melyeknél igényes sarok, és záróprofilok is segítenek az esztétikus kivitelezésben.

Természetesen ezzel nem merítettük ki a szegélyezésben rejlő összes lehetőséget, így következő héten még várható egy szegélyekkel foglalkozó cikk a Burkolatblog hasábjain, tartson akkor is velünk!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.