Üvegfödémek

2014. április 22.

Az építészetben egyre többen alkalmaznak különleges szerkezeteket. Ilyen megoldás az üvegfödém is.

Régebben elképzelhetetlennek tűnt a nagy felület lefedése. Ma azonban a korszerű üveggyártásnak köszönhetően (korábbi bejegyezésben írtam erről) nagy fényáteresztő képességű, hatalmas felületű és megfelelő teherbírású konstrukciókat lehet készíteni.

Üvegfödem_ shutterstock_133972874Az üvegfödém minimum három (tervezett vastagságú) réteg üvegből áll. Ez azért fontos, mert az üvegeknek a rugalmassága így már nem számottevő. Általában VSG üvegeket (ragasztott biztonsági üveg) alkalmaznak, melyek között fólia vagy gyantaréteg található. Ezeknek alkalmazása két szempontból fontos. Az egyik, hogy az üvegeket összetartja, és ezáltal a teherbírása növekszik, a másik, hogy üvegtörés esetén nem esik a fejünkre üvegdarab, vagy szilánk. Az üvegek járható felületét többnyire csúszásgátló felülettel vonják be. Ezt a funkciót szitázással vagy homokfúvással biztosítják.

Tervezésnél lényeges előírás, hogy a három üveg közül, az alsó VSG kivitelben készüljön, amennyiben alatta használati tér van. (Fej feletti üvegezésnek minősül).

üvegfödem_ shutterstock_109887155Érdekes kihívást jelent a hőszigetelő üvegfödém. Ebben az esetben ún. szoknyás megoldást alkalmaznak, amely azt biztosítja, hogy a távtartó és az alatta lévő üvegezés nem számít bele a teherviselési szempontokba. (Mivel a távtartó nem teherviselő). A szoknya azt jelenti, hogy a háromrétegű VSG üveg túlnyúlik a távtartón (peremet képezve), amelyre az egész szerkezet támaszkodik. A konstrukció alá speciális gumialátét szükséges, mert így a teherelosztás biztosítva van, és nem következhet be, hogy egy pontot támaszkodik meg. Az üvegtáblák közti kapcsolatot speciális és UV álló (általában fekete) tartósan rugalmas tömítéssel töltik ki.

A tartószerkezeti megoldás terén szintén a tervező dönt. Itt esztétikai szempontok alapján a kisebb vastagságú konstrukciókat szokták választani. Így általában költséghatékonyság szempontjából acéltartók kerülnek alkalmazásra. Azonban, a fiókmerevítők üvegből szintén előállíthatók!

Érdemes megjegyezni, hogy üvegfödém alkalmazásánál nagyon komolyan kell figyelni a gépészeti tervezés során. Az üvegfelület (ha szigetelt is) hamarabb lehűl, így a pára is előbb csapódik ki rajta. Megfelelő gépészettel az üveg felületének hőmérsékletét illetve a levegő páratartalmát meg tudjuk határozni.

üvegfödem_ shutterstock_70868875Az üvegfödémek speciális változata az üveglépcső. Elegáns otthont biztosít. Előnyös, amikor a lépcsőházak eldugott, sötét helyre készülnek, mert ilyenkor a tetőn lévő felülvilágítóból származó fényforrás, szinteken keresztüljutva érhet el a pincéig. Belsőépítészeti megoldásként LEDES megvilágítással is kombinálhatjuk.

Magyarország több pontján is alkalmaztak már a bejegyzésemben említett megoldásokat, amit érdemes „szakmai” szemmel is megcsodálni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.