Az üvegek jelölései

2014. április 15.

Az üvegek vásárlásánál számtalan betűkombinációval találkozunk. A mai bejegyzésemben ezekre a jelölésekre igyekszem megfelelő választ találni.

IMG_9236Az üvegszerkezetek jelölésénél régebben három számot láthattunk per-jellel elválasztva. Ezek az üvegek és az azok közti tér vastagságát jelölték. Pl. 4/16/4 azt jelentette, hogy két darab 4 mm-es üveg található 16 mm-es távtartóval elválasztva. Ezek a számok mára kiegészültek. Nézzük meg, manapság milyen jelölésekkel futhatunk össze, és ezek a rövidítések mit is jelölnek pontosan.

Low-e: alacsony sugárzási veszteség (low emissivity). A fémbevonattal ellátott hőszigetelt üvegtípusokat nevezzük így.  A lágybevonat a szigetelt üvegezés belső oldalára kerül (a távtartó felöli oldalra), így csak az üveg törése során tud károsodni. A jelölésnél „:”-tal jelölik, hogy az üvegszerkezetben melyik oldalon található. Az üvegrétegek jelölését követően a „+” jelzés után jelölik, hogy milyen típusú gázzal töltött a két üveg közötti tér. Pl.: 4/16/:4 Low-e + Ar, 4:/16/4/16/:4 Low-e + Ar

IMG_9239A biztonsági üvegek esetén beszélhetünk aktív és passzív biztonságról. Passzív biztonság esetén az üvegeket ESG vagy TVG néven ismerhetjük fel. Az ESG az edzett, míg a TVG az előfeszített üvegtípusokat jelöli. Létezik az ESG-H jelzés is, amely „heat soak” teszt által elvégzett minősítéssel rendelkezik. Az ESG gyártása során nikkel-szulfid zárványok keletkezhetnek az üvegben, amely nagy hőhatásra spontán törést okozhat. A teszt következtében zárványos tábla nem kerül ki a gyárból.

IMG_9223Az aktív biztonság azt jelenti, hogy az átdobást, a robbanás következményeként létrejött hullámokat és a behatolást megakadályozza. Az ilyen üvegeket VSG-vel jelölik meg. Ezek általában a passzív biztonsági üvegekből ragasztott szerkezetek. A két vagy több üvegelemet közös fóliával ragasztják össze, amely törés esetén egyben tartja a táblát. Ennek számos típusa létezik. Lehet színes, vagy matt, de léteznek magasabb biztonsági minősítéssel rendelkező típusok. Ilyen például, amikor járható üvegfödém készül. Az ilyen födémszerkezetekbe kerülő üvege minimum három réteg VSG-ből állítható elő és a felületén csúszásgátló bevonattal rendelkezik.

Az átdobást gátló üvegszerkezetek jelölése P1A-P5A, az áttörést és betörést gátló üvegeknél a P6B-P8B jelöléseket használják. Az átlövés-védelemmel ellátott üvegeknél a BR1-BR7-ig, míg vadászfegyverek esetén SG1-SG2 közti besorolással találkozhatunk. Pl. 10/(P4A)/16/:4 + Ar.  Kiegészítő jelzésként S és NS betűkombinációkat fűzhetik hozzá. Az NS esetén a szilánkleválás belső oldalon nem engedélyezett, míg az S jelölés esetén lehetséges. Pl. SG2-NS.

A hangszigetelő üvegek jelölése sem bonyolult. A 10/20:4 + SF6 jelölés esetén speciális nehézgázzal töltött szerkezettel találkozhatunk. A GH jelölés esetén műgyantával laminált szerkezetről, míg SC jelölés esetén hangvédő-fóliás üvegszerkezetről beszélünk. Pl. GH 11,5/20: GH 9,5 + Ar. Ebben az esetben láthatjuk, hogy a két üvegréteg eltérő vastagságú, ami a hangszigetelést javítja.

IMG_9247A tűzgátló üvegek rendkívül költséges megoldást jelentenek. Az ilyen típusba tartozó üvegeknél az E osztály az integritásra utal, ami megakadályozza az átégést és a gázok, lángok átjutását a tűzmentes oldalra. Az EW megjelölés kisebb hőszigetelő értékkel rendelkezik, mint az előbb említett típus. Az EI típusú üvegek extra hővédő funkcióval rendelkeznek. A jelölés utáni első szám mindig az integritást (E) mutatja, míg a másik a szigetelést (EI) jelöli. Tűz esetén a hőterhelés oldalán az első üvegréteg elpattan, és a mögötte lévő tűzvédő réteg felhabosodik. Fontos, hogy ilyen üvegtípus esetén az üvegezést tartó szerkezetnek, tömítéseknek is tűzálló tulajdonságúnak kell lennie. Pl. EW 30/7.

Az betűkombinációk ismeretével bárhol képesek leszünk megállapítani, hogy milyen üvegszerkezettel találkoztunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.