Üvegtípusok II.

2014. április 8.

Üvegtipus1Aki rendszeresen olvassa a Burkolatblog cikkeit, tudhatja, hogy az előző héten is volt már szó az üvegtípusokról. Akkor ígértem, hogy a homlokzaton használható, és egyéb különleges üvegekről lesz még szó. De milyen tulajdonságokkal rendelkeznek ezek a különleges fajták?

  • Léteznek Antisol (Sun-guard) üvegek, amelyek speciális előállításuk révén védenek a nap sugaraitól. Az ilyen üvegek képesek lehetnek arra, hogy az üveg külső felületére eső teljes energiának csak 22%- át engedjék át. A jó értékek ellenére az ilyen üveg áttetsző, és színtelen is lehet. Segítségével megoldódhat a födémbe, tetőbe épített bevilágítók, télikertek, üveghomlokzatok árnyékolási problémája. U értéke 1,1W/m2K . Az ilyen ablakok jelenlegi sorozatban gyártott mérethatára maximálisan 3*6 méter lehet, vastagság szerint 6 és 10 mm közt elérhető.
  • A low-e üvegezések általában a hőszigetelt üvegszerkezeteknél jelennek meg. A belső oldali üvegre egy bevonat réteget hordanak fel. A low-e üvegek alacsony hőátbocsátási tényezővel rendelkeznek. A hőszigetelést több réteg kialakításával fokozzák. Az üvegek közötti térben vákuumot hoznak létre, vagy argongázzal töltik meg azt.
  • A zajvédő üvegek forgalmas környezetben jelentenek megoldást. Lényeg, az üveg különböző, saját rezgésszámának kialakítása. Ezt úgy érik el, hogy az üvegszerkezetbe eltérő vastagságú üvegeket helyeznek el. A zajvédő üveg legalább 6mm vastag. Az üvegek közötti légrést nehéz gázokkal is feltölthetik. Ezek a nehéz gázok az üveg hőszigetelő tulajdonságaira sajnos nincsenek jó hatással.
  • A biztonsági üvegek egyik megoldását jelentheti az edzett üveg. Előnye a lökés és ütésállóság, a hőmérsékletekkel szembeni ellenállóság. Az üveg törésekor apró szemcsére törik. A gyártás során az üveget 600 fok körüli hőmérsékletre felhevítik, majd hirtelen lehűtik.
  • Léteznek még az előfeszített üvegek. Gyártástechnológiája hasonló az edzett üvegéhez, viszont a visszahűtés hosszabb ideig tart ebben az esetben.
  • A ragasztott biztonsági üvegek több üveg elasztikus fóliával kialakított üveget jelent. Kizuhanás elleni és betörésbiztos helyeken alkalmazzák.

  • A legolcsóbb biztonsági üveg a huzalhálós üvegezés. Másképp drótüvegnek hívjuk. A panelépületek nyílászáróinak alsó üvegtábláját szokták ilyen üvegtáblákkal ellátni. Ezek az üvegek úgy készülnek, hogy a dróthálót egy olvadt üvegtáblába eresztik. A Üvegtipus3drótüvegnek két fajtája van. Melynek felületét nem kezelik, az csak áttetsző lesz. Ahhoz hogy a drótüveg átlátszó lehessen csiszolni kell. Általában 7 mm-es vastagságban készülnek. A drótüveg a különböző hővezető képességű, egymáshoz szorosan kapcsolatban lévő alapanyagai miatt hőingadozásnak kitett helyen gyakran magától repedezik.

Mint láthattuk, sokféle üveg áll a rendelkezésünkre. Döntéshozatalunk előtt legfontosabb, hogy milyen elvárásokat támasztunk vele szemben, ugyanis a különböző típusok esetén jelentős árkülönbségekkel találkozhatunk. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.