Üvegtípusok I.

2014. április 1.

katedral_123RF_8257886_sKorábbi bejegyzésemben írtam már az üveg építészeti felhasználásáról. A mai rovatban az építészetben felhasznált üveg típusairól szeretnék írni. Az építészetben az üvegek számtalan válfaja közül választhatunk attól függően, hogy milyen elképzelés szerint szeretnénk felhasználni. Érdemes tisztázni ezeket a megnevezéseket és jelentésüket, mert a különböző üvegfajtáknak típus szerint eltérő, szigorú kritériumoknak kell megfelelnie.

Lássuk, mit jelölnek a különböző megnevezések:

  • A katedrál üvegezés öntött, hengerelt gyártás során jön létre, melynek következtében a mintázott felület alakul ki. Több színben készülhetnek, szórt fényt enged át. A katedrál üvegezés nagyon divatos volt a 70-es évek környékén, új épületeknél ritkán találkozni vele.

    homokfujt_123RF_13868180_s

  • A homokfúvott üvegeket áttetsző síküvegből készítik. A nagynyomású homokszórás után fehér, homogén áttetszőséget biztosít. Több tónus is kialakítható a szórások számától függően. Felhasználási területei hasonlóak a katedrálüvegéhez.
  • A savmart típusok felületét különböző savakkal hozzák létre, mely során homogén és mintás megoldások is kialakíthatók.
  • A tiffany üvegek fluorizáló, opalizáló, átlátszó díszmű üvegek. A különböző színekkel ezt a fénytörést fokozhatjuk.
  • A lakobel üvegtípusok egyre nagyobb számban terjednek el a belsőépítészetben. Festett, égetett megoldást jelentenek.
  • Nagyon modern megjelenést érhetünk el, ha színezett vagy fóliázott edzett üveget használunk burkolatként. Ennek sok előnye van, ami miatt a konyhákban jelentősen megnőtt az alkalmazása. A régi csempézett falfelületre is fel lehet ragasztani. Könnyen tisztítható és a fugák száma is számottevően kevesebb.

 A külső, homlokzati üvegezésre is több megoldás létezik, például:

  • a Stopsol, reflexiós üvegek a kemény fémbevonatuknak köszönhetően tükrözési tulajdonságokkal bírnak, így nappal kellő diszkréciót biztosít a helyiségben tartózkodók számára. Azonban, ha a belső helyiségben világosabb van (este), akkor ez az előnyös tulajdonságuk megszűnik.
  • Planibel típusú üvegek a hozzáadott fémoxidoknak köszönhetően érik el a színüket. Nagy mennyiségű napenergiát képesek elnyelni és annak a belső térbe való beáramlását csökkenti.

katedral_ 123RF_ 6848485_sMint láthatjuk az építészetben felhasznált üvegek is komoly átalakuláson mentek keresztül mind megjelenésben, mind pedig a fizikai tulajdonságainak fejlődése terén. E heti cikkünk természetesen nem érintett minden üvegfajtát, így a soron következő cikkeimben is megismerkedhetnek még pár érdekes típussal. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.