Külső falak vakolata III.

2014. március 25.

vakolas_ 123RF_ 19871938_sA mai cikkemben a vakolatokkal foglalkozó cikksorozat folytatásaként megismerkedünk különböző vakolatokkal, és azok kötőanyagaival. A vakolatfajták száma nem végtelen, de tulajdonságaik alapján gyökeresen különbözhetnek egymástól.

Mészvakolat: kötőanyaga a mész, melyet építési célokra már a rómaiak is használtak. A vakolatokhoz elsősorban oltott meszet [Ca(OH)2]-t, vagy ennek porított változatát, mészhidrátot használnak. A mészvakolat természetes vakolatfajta, mely hagyja lélegezni a falat. Könnyen veszi fel a nedvességet, és könnyen le is adja. A mészvakolat alkalmazása éppen ezért kültérben, csapóesőnek kitett helyen nem igazán előnyös. A mészvakolatot manapság túlnyomórészt a felújításokkor, és a műemlékvédelem területén alkalmazzák, de az ökologikus építőanyag iránti megnövekedett igény még újra megerősítheti a természetes mészvakolat pozícióját. Szilárdulási ideje hosszabb.

vakolas_ 123RF_ 18737139_sCementvakolat, mészcement vakolat: hátránya hogy túlzottan merevednek, és kevéssé légáteresztőek. Érzékenyen reagálnak a régi, műemléki falazatokban megjelenő szulfátsókra. Előnye, hogy erős, tartós felületet képez. Adaléktól függően cementvakoltból lehet vízzáró, fagyálló pucolást, vakolatot létrehozni, ezért is ajánlható lábazati vakolatok, és pincevakolatként való alkalmazásra.

Vályogvakolat: agyag és nádőrlemény felhasználásával egy nagyon jó klímaszabályozó vakolattípus jön létre azáltal, hogy a vályog rendkívül könnyen vesz fel, és ad le légnedvességet, így szabályozva a levegő páratartalmát. A vályog vakolatként való felhasználása a modern építészetben még egy újszerű eljárás, nem összekeverendő a tömés, vagy vályog falazattal. A vályogvakolat nedves helységekben nem alkalmazható, mint ahogy külső térben sem érvényesül igazán kedvező hatása. A Vályogvakolat kivitelezési költsége jelenleg többszöröse a hagyományos cement, vagy mészvakolaténak.

stukko_ 123RF_ 10986767_sSzilikátvakolat: a szilikátvakolatok kötőanyagát a nátrium- szilikát (Na2SiO3) vegyület, közismert nevén vízüveg biztosítja. A vízüveg oldattal olyan vakolatot lehet készíteni, mely saválló és hőtűrőbb, mint a hagyományos vakolatok. A natrium-szilikát tartalmú vakolat ezen felül vízzáró vakolatok készítésére is alkalmas. A szilikátfestékek a szilikátvakolatokhoz hasonlóan nagyon ellenállóak. Ez annak köszönhető, hogy a vakolat és a festékréteg közt erős vegyi kötés jön létre. A nátrium szilikátot a faiparban is hasznosítják, ugyanis megakadályozza, vagy nagy mértékben késlelteti a rothadást.

Gipszvakolat: elsősorban simításra, kimondottan finom felület kialakításakor alkalmazzák elsősorban belső felületeken. Külső alkalmazása ritkábban fordul elő a gipsz nedvességfelvevő képessége miatt. Külső homlokzaton ritkábban, díszítések kialakításaként fordul elő, ekkor is inkább műemléki vakolatok hagyományos vakolati anyaggal történő felújításakor.

Műgyantás vakolatok: kötőanyaga elsősorban műanyag bázisú, leggyakrabban szilikonos. Ennek köszönheti rugalmasságát is. Részben lélegző vakolati rendszert alkot. Elsősorban polisztirol-szigeteléssel ellátott épületek vakolásánál érdemes ebben gondolkodni. A szigetelt homlokzatok fő problémája, hogy a gombák előszeretettel támadják a homlokzat felületét. Ezt elkerülendő a műgyantás vakolatok többsége gombásodásgátló adalékot is tartalmaz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.