Külső falak vakolata II.

2014. március 18.

IMG_0233_resizeMúlt héten a vakolatok építészettörténeti szerepével, hagyományaival foglalkoztam. Mindenki találkozott már vakolt felülettel, de a kőművesen kívül kevesen ismerik a vakolatfajtákat és azok összetevőit. Lássuk, melyek voltak a tradicionális vakolatok, és miből tevődnek össze!

A klasszikus vakolat általában olyan habarcsból áll, mely mész, gipsz, agyag vagy enyv és egyéb kötőanyagok, továbbá száraz adalékanyagok (homok, homokos finomkavics, kőliszt, quarzhomok puzzolán, stb.) és víz felhasználásával készülhet. Tartalmazhat még fizikai tulajdonságait javító adalékot, mint nád, állati szőr, üvegszál stb. A vakolatkészítés általános szabálya, hogy az összetevők közül a szárazanyag aránya a hozzáadott vízhez 2:1 legyen. A vakolat pontos összetételét befolyásolhatja a falazat anyaga, tájolása és a homlokzati formák is.

IMG_0231_resizeA vakolat hosszú életének titka elsősorban a fogadószerkezet és a körülmények alapos vizsgálatához köthető. Azt kell megvizsgálni, hogy a vakolatot felépítő rétegek egymással harmonizálnak-e, azaz képesek-e egymás közti erős kötés kialakítására. Éppen ezért is fontos a fogadófelület alapozását komolyan venni.

A vakolat felhasználási helye szerint lehet külső vagy belső vakolat. Ezek alapanyaga napjainkban már erősen különbözik egymástól.

A pucolás alapanyaga az elkészítés helye szerint lehet előre legyártott szárazhabarcs, mely összetevőivel előre be van keverve, felhasználás előtt csak tiszta vizet kell hozzáadni, de magunk által az építéshelyszínen kötőanyagból, adalékanyagból és vízből is készülhet a habarcs. A szárazhabarcsok lehetnek általános tömeghabarcsok (felületképző, vakoló, falazó) vagy speciális (vízzáró, rugalmas, szigetelő és akár maró hatásnak is ellenálló) habarcsok is.

IMG_0532_resizeFelületi kialakítás szerint megkülönböztetünk finom és durva vakolatokat. Ezen belül simított, dörzsölt és kapart felületeket.

A felhasználás módja szerint megkülönböztetünk kézzel felhordható vagy gépi vakolatokat. A gépi vakolás előnye a gyorsaság, az egyenletesebb felhordási vastagság és a kisebb anyagigény. Hátránya, hogy drágább.

Kötőanyag szerint a vakolat lehet mészvakolat, gipszvakolat, cement és/vagy mészcement vakolat, szilikátvakolat, vályogvakolat, de akár műgyantás vakolat is. Következő heti cikkemben bemutatom ezeket a vakolattípusokat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.