Lélegző falfestékek

2014. március 4.

festekek_123rf_10816405_mA mai bejegyzésemben ismét a festékekről lesz szó. Több típust is megtekintettünk már, de a lélegző falfestékekről még nem tettem említést.

Többen fontosnak tartják, hogy a falfesték is természetes tulajdonságokkal rendelkezzen. Ez fontos is, hiszen annyi technológiai újítást építünk be a lakásunkba, hogy a páraáramlás háttérbe szorul. Itt a falazat anyagára, a hőszigetelésre illetve a nyílászárók tömítettségére is gondolok. A páraáramlás nemcsak belülről kifelé, hanem fordítva is megtörténhet. Így akár a korszerű beltéri festékek leválhatnak, lepattogzódhatnak a felületről. Ez főleg az új építésű házaknál fontos, hiszen ott a beépített építési nedvesség folyamatosan távozik.

Amennyiben a választott falfesték páraáteresztő, azt a csomagoláson feltüntetik.

festes_123rf_19387512_sA kivitelezés megkezdése előtt a régi falfestéket el kell távolítani, hiszen annak páratechnikai tulajdonságairól keveset vagy egyáltalán nem tudhatunk. Érdemes új alapozóréteget felvinnünk a felületre. Ennek kompatibilisnek kell lennie a választott festékkel. Erről a gyártói utasításokban információt kapunk.

A felület előkészítésének és az alapozásnak azért van nagy szerepe, mert a különböző anyagok más-más nedvszívó tulajdonságokkal rendelkeznek. Az alapozó használata során a kiválasztott festékünk felvitele egyszerűbb lesz és száradás után is szép felületet fogunk kapni.

Az előkészítés után térjünk vissza, lélegző falfestékek típusaira.

  • Számításba vehetünk természetes gyanta és ásványi alapú falfestékeket. A gyantás falfestékek kiváló fedésű képességgel rendelkeznek. Egyszerűen használható, nem fröcsög. Fehér illetve pasztellszíneket kedvelőknek jó választás.
  • Az akril alapú latex falfestékek sűrű állagúak. Nagy igénybevételű helyiségekben alkalmazhatjuk. Előnye, hogy akár egy rétegben is kiváló fedőképességet adnak.
  • A szilikát falfestékekkel is szép és kiváló dörzsállóságú felületeket kaphatunk. Új festésnél szilikátalapozó használatát vegyük számításba. Gipsz és korábban diszperziós festékkel festett felületen csak gyártói engedéllyel alkalmazzuk. Ez a festéktípus költséges megoldás. Azonban tartósságát is vegyük számításba!
  • Az ásványi alapú mész-agyag falfestékek egyes típusai a népi építészetben használatos vályog és agyag falazatokra jelent megoldást. (Használható más vakolattípusokra is.) Színezékek alkalmazásával pasztellszínek kikeverésére is sor kerülhet, azonban jelentős mértékben nem színezhető. A tiszta mész alapú festékeknek fertőtlenítő és penészesedés gátló hatásúk is van. A benne lévő mészszemcsék miatt érdes felületet kapunk. Ezt a típust is érdemes minimum két rétegben felhordani, hogy az átfedés kellően biztosított legyen. Mészfestésnél fontos megemlíteni, hogy gipszkarton felületekre nem alkalmazható! A mész és gipsz reakciójaként akár a gipszlapok tönkremeneteléhez is vezethet.

 

Festekek_shutterstock_151736711A festékek felhordása történhet ecsettel. Ezt sarkoknál mindenképp célszerű alkalmazni. A nagy felületek gyors festését hengerekkel is megoldhatjuk. A száradás után szép felületű és jó klímájú helyiségeket kapunk!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.