Az üveg felhasználása

2014. február 25.

IMG_8429Az üveg korszakunk kimagasló építőanyaga. Jelentős átalakuláson ment keresztül, amely lehetővé tette azt, hogy különböző mechanikai és hőtechnikai követelményeknek feleljen meg.

Az üveg készítésének módját i.e. 5000-ben a föníciaiak fedezték fel. I.e. az első században az üvegfújás technológiáját is ismerték. I.u. 500 környékén a fújt üvegből sík üveget tudtak készíteni. Ezzel alakult ki a mai üvegek készítésének alapja. A fejlődés az 1900-as évek elején ismét hatalmas mértékben folytatódott. 1913-tól húzott üveget, később az úsztatott üveg készítése során javult a minőség.

IMG_8422Az üveg fejlesztésében a változást az épületek szerkezeti kialakításának is köszönhette. A templomépítészetben színezett üveget használtak. A gótikus katedrálisok jellemzői a hatalmas színezett ólomüveg ablakok, amelyek művészettörténeti értéke is jelentős. Jóval későbbi példa, de a leghíresebb világi épület a londoni világkiállításra épített Kristálypalota, amely révén jobban előtérbe került e különleges anyag használata.

A vázas építési mód lehetőséget adott arra, hogy nagy felületen át jusson fény az épületekbe. Itt már a csomóponti kialakítás bonyolultságát is meg kellett oldani. A kialakítások révén az üveg már önálló homlokzati elemként is felhasználásra került. Léteznek már olyan megoldások, ahol az üveg súlyát már nem a szerkezet viseli, mert annak feladata csak a kapcsolat biztosítása.

IMG_8379A nagy üvegfelületek alkalmazása során hamar megmutatkozott annak hátránya is. A Kristálypalotánál árnyékolókat kellett utólag felszerelni. Az épületek hűtését légkondicionáló berendezéssel együtt igyekeznek megoldani. Megjelentek a hőszigetelő üvegtípusok is. Korszerű megoldás, amikor klímahomlokzattal tervezik az épületet és ezáltal a redőny illetve roló két szerkezet közé kerül, amelyben a folyamatos szellőzés biztosított.

A homlokzati üvegszerkezeteknek még számos variációja előfordul. Léteznek a bordával rendelkező függönyfal-típusok. Előnye, hogy gyorsan és gazdaságosan szerelhető. Léteznek a strukturált üveghomlokzatok, ahol a külső oldalról nem láthatóak a bordák. Előfordulnak olyan megoldások is, ahol az üveg merevítését pontonként adják át a tartószerkezeteknek. (Ez a pontmegfogásos ablakszerkezet).

Az üveget azonban nem csak homlokzati megoldásoknál használhatjuk. Jelentős belsőépítészeti kialakításukkal is számolhatunk. Üvegcsillárok és más üveg mívesek által készített díszüvegek jelentős értékkel rendelkeznek. Ezenkívül léteznek térelhatároló üvegfalak vagy üvegtéglából épített bevilágító falazatok. Manapság már födémek, lépcsők és pillérek is készülhetnek ebből az anyagból. A tűzállósági, hőtechnikai, mechanikai megfelelőségükkel számolhatunk a tervezés során.

Összességében minden téren alkalmazhatók az ilyen építőanyagok. Szerkezeti kialakításokról és típusairól későbbi bejegyzésemben írok részletesebben.

A fejlődés töretlen. Korunkra jellemző fényűzést már a terekkel és azok természetes megvilágításával érik el a tervezők.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.