Padlófestés

2014. február 18.

padlofestes_ shutterstock_89791426 Gyakran találkozunk olyan járófelületekkel, amelyek régiek vagy megkopottak. A burkolatot ilyenkor cserélni szokták, de vannak olyan padlótípusok, amikre más megoldást is alkalmazhatunk.

Ilyen a padlófestés is. Itt két típust említek meg. A melegpadlók közül a PVC felújítása történhet ilyen módon, a hidegburkolás esetén a betonpadlók festése is jelenthet ésszerű megoldást.

Mindkét esetben oda kell figyelni meglévő felületek minőségére.

A PVC padlónál fontos, hogy a hegesztés folytonos, a PVC teljes felületen ragasztott legyen. (A kor előrehaladtával több helyen elválhat a padlótól a lemez). Sajnos az egyenetlenségek a festés után is meglátszanak.

Az ilyen felületre használt festékek általában akril és poliuretán diszperziót, színező és kopásállóság növelő pigmenteket tartalmaznak.

padlofestes_ shutterstock_68188696Fényes padlófelület esetén a munkát érdesítéssel kezdik. Erre a 180-as csiszolópapír a legalkalmasabb. Ezt követi a tisztítás. (Néhány gyártó csak a tisztítást írja elő). A PVC felületét langyos mosószeres vízzel végezzük ügyelve, hogy a hegesztési hézagoknál az összegyűlt piszkot eltávolítsuk. A festéket ecsettel, szórással vagy hengerrel is felvihetjük. A festést két rétegben kell végeznünk úgy, hogy az első réteg száradását meg kell várnunk.

A betonfelületek festésére is több megoldás található. (Az ipari padlófestési megoldásokról most nem teszek említést.) Amennyiben a padló repedezett vagy töredezett, akkor az a későbbiekben a festésen is megjelenik.

padlofestes_ shutterstock_154339124A munka megkezdése előtt a portól és minden szennyeződéstől mentesítsük a felületet. Az előkészítő munkát nagynyomású tisztítóval is végezhetjük. Ügyelnünk kell arra, hogy a festék és az alapozó felhordása csak száraz alapra történhet. Ezek a festékek kedvező kopásállósággal rendelkeznek és a beton pórusaiba is jól beivódnak, hogy a tapadás minél hosszabb élettartamú legyen. Az egyenletes beszívódást alapozó használatával érhetjük el. Az itt alkalmazandó bevonatrendszerek lehetnek egy vagy több komponensű típusok. Az utóbbi költségesebb ugyan, de tartósabb. A festés rétegszámának felhordása függ a gyártó előírásaitól, azonban itt is ajánlott minimum két réteget alkalmazni.

A nagyfokú szilárdsága miatt garázs padlójának festésére célszerű alkalmazni.

A felület színeit saját magunknak válasszuk. A rendszerek előnye, hogy a száradás után festőszalag segítségével változatos mintát készíthetünk. Így a korábbi unalmas, egyszínű padlónk helyett izgalmas, mutatós felület alakíthatunk ki.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.