Feszített álmennyezeti rendszerek, membránok

2014. február 11.

feszitett 10_mOtthonunk hangulatát számos módon tudjuk kialakítani. A ház elrendezésének megtervezésétől az anyagok és színek kiválasztásáig mindre lehetőségünk van.

Az álmennyezeti rendszerek használata számos okra vezethető vissza. Lehet csökkenteni a nagy belmagasságokat (kisebb teret kell kifűteni), gépészeti vezetékeket lehet eltakarni és persze belsőépítészeti megoldásokat is könnyen kialakíthatunk.

A gyakran alkalmazott gipszkarton álmennyezeti rendszerekhez képest a mai rovatban egy másik felépítést ismertetek.

A feszített álmennyezet igazán hangulatossá varázsolja tereinket. A belsőépítészek kedvelt megoldása, mert akár magas páratartalmú helyiségben is hangulatos környezetet lehet kialakítani vele.

feszitett 8_mA rendszert úgy képzeljük el, hogy egy méretre vágott vékony műanyag membránt a széleken elhelyezett alumínium vagy műanyag sínekre feszítik. Érdekesség, hogy szinte bármilyen alakú helyiségben könnyen elhelyezhető. A szerkezet előnye a csekély önsúlya. A gyors szerelést követően, azonnal a végleges felületet kapjuk meg. Hiba esetén a rendszer visszabontható, majd visszazárható úgy, hogy nem lesz bontási törmelék.

A kiválasztott anyag felülete lehet matt, velúr, de akár még metál kivitelű is. Ezek a klasszikus fóliák. A fényáteresztő típusoknál egyenletes, szórt fényt lehet biztosítani. Az ilyen megoldás esetén a fólia mögött minimum 20 cm, de inkább nagyobb mélységet alakítsunk ki. A kivitelezésnél arra kell figyelni, hogy pormentes egységeket hozzunk létre, hiszen a lerakódott koszt észlelni fogjuk a helyiségben. A fólia toldásainál, széleinél az illesztést és fugát mindenképpen látni fogjuk. Választhatunk olyan fóliát is, amelyek egyedi ízlésünk szerint vannak nyomtatva. Ahol a funkció megköveteli, ott akusztikus fóliát is felhelyezhetünk, aminek felülete perforált. Ennél a megoldásnál érdemes akusztikussal is konzultálni. A hangszórók és a tűzoltó-berendezések elhelyezése is megoldható.

feszitett 3_mA rendszert egyébként falazaton is lehet alkalmazni, de itt a sérülésekkel fokozottan számolnunk kell. Az UV sugarak, az égetés, illetve a hegyes tárgyak kárt tehetnek a fóliában, amit lehet javítani, de az látszani fog a későbbiekben. Ezért olyan helyen és magasságban érdemes alkalmazni ezt a feszített rendszert, ahol már nem várható, hogy tárgyakkal könnyen meg tudnánk sérteni.

A hagyományos gipszkarton álmennyezetekhez képest az ára igen magas. Azonban vegyük számításba, hogy ilyen egyenletes és sima felületet nehezen tudunk más termékkel előállítani.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.