Fa padlók védelme - A lakkozás

2014. február 4.

Csiszolas_ shutterstock_125295053A fa parketták, hajópadlók és egyéb fából készült burkolatok nyers felületei esztétikus képet mutatnak, de mivel a fa nedvszívó tulajdonsággal rendelkezik, ezek az anyagok könnyen szennyeződnek. Hogy a padló és falburkolataink állagát, és esztétikumát megóvjuk, kezelnünk kell a nyers felületet. A fa burkolatok nagy előnye, hogy felújíthatóak, szemben a laminált burkolatokkal.

Lakkozas_ shutterstock_166285796Előző cikkeinkben sokat olvashattunk arról, hogy a fa felületeink festése, lazúrozása, gőzölése, stb. előtt az előkészületeknek mekkora jelentősége van. Itt sincs ez másképp. Ahhoz, hogy az új takarófelület egyenletes és esztétikus legyen, a felületet gondosan meg kell csiszolni. A munkálatok megkezdése előtt a munkaterületet ki kell üríteni. Ezek után történik magának a parkettának vagy hajópadlónak a felcsiszolása. Tudnunk kell azt, hogy ennek elvégzéséhez két fajta gépre van szükség, és a padló felületét, fokozatosan egyre finomabb vászonnal kell átcsiszolni. Ezek után történik a padló átvizsgálása. Amennyiben hajópadlót szeretnénk kezeltetni, ellenőrizni kell, hogy a padló rögzítésére szolgáló szögek nem állnak e ki. Amennyiben igen, azokat rendesen be kell ütni. Kiálló fadarabok esetén azokat óvatosan el kell távolítani, minimalizálva a felület további rongálását. Általában a 40, 60/80 és 100/120 szemcseméretű vászonnal kell a padlót 3 fázisban átcsiszolni. A szemcseméretet, a vászon hátoldalán található számok jelölik. Nagy felületeket mindig a hengeres csiszolóval kell átcsiszolni, a gépet finoman kell vezetni. A csiszolóhengert a vászonnal mindig indulás után kell leengedni és irányváltás vagy megállás előtt, a hengert fel kell emelni. Így kerülve azt el, hogy a gép a felületbe „kapjon”, mert annak a nyomát már a későbbiekben maradéktalanul eltávolítani, kijavítani nem lehet. Csiszoláskor ügyelni kell arra, hogy a csiszológépet, a felületre párhuzamosan vezessék. Ez alól csak a mozaik parketta a kivétel, ahol a gépet átlósan kell irányítani. Mindkét esetben a fénnyel szembe kell csiszolni. Ha jól végzik el a feladatot, akkor a felületünk egyenletes lesz. Ha nem, akkor az előzőleg használt szemcsenagyságú csiszolóvásznat használva, az előző csiszolásra merőlegesen szükséges átcsiszolni a teljes felületet, így tüntetve el az egyenletlengéseket. Ezek után jöhet a szélcsiszoló, excenteres kézi csiszológép. Ennek az eszköznek a segítségével lehet a sarkokat, illetve széleket, valamint a nehezen elérhető helyeket csiszolni, melyek a hengeres csiszolóval nem érhetőek el. Itt már finomabb csiszoló vásznat kell alkalmazni. Általunk a legtöbb esetben a 40-es szemcseméretű vászon a javasolt. A csiszolási nyomok megelőzése érdekében hagyni kell, hogy a gép saját erejéből és súlyából dolgozzon. A gépet körkörös irányba érdemes vezetni. Ezek után következik a 60-as, vagy 80-as csiszoló vászonnal való finomítás. A technika és a szabály a fentebb leírtakkal megegyezik. Fontos, hogy mindig, amikor a csiszolások között más szemcsenagyságú, finomabb csiszolóvászon kerül a gépre, előtte, alaposan, porszívó segítségével takarítsuk át a munkafelületet.

hezagolas_ shutterstock_166285799Erre azért van nagy szükség, mert csiszolás közben a csiszolóvásznunkról, csiszoló szemcse darabok válnak le. Így ha azt kellő képen nem távolítják el, a finomabb csiszoláskor, ezek a szemcsék, durván, megkarcolhatják a padlónkat. A padlólapok, parketták közötti hézagok, valamint sérülések kitöltéséhez használjanak csiszolópor és gitt keverékét. A keverési arányt a csomagoláson olvashatják le, melynek betartása elengedhetetlen a kiváló eredmény eléréséhez. Miután ezt egyenletesen elterítették, így kitöltötték a mélyedéseket és a fölösleget eltávolították a felületről, a használati utasításnak megfelelő száradási időt ki kell várni. Ezután jön a felület tisztítása. Itt is a leghatékonyabb eljárás, ha porszívó segítségével távolítják el a szennyeződéseket és a port. A felületet itt is alapozni kell, melyet parketta lakk alapozóval lehet megtenni. Nem érdemes sajnálni az anyagot. Jobb hatás érhető el, ha egymásra merőleges irányból gurítják a hengert. Ecsettel is lehet dolgozni, csak abban az esetben a munka tovább tart és kényelmi szempontból nem a legjobb. Bár a szegélyek és sarkok mellett az ecset sem nélkülözhetetlen. A használati utasításban leírt száradási idő kivárása után lehet a lakkozni. A lakkot 2-3 rétegben kell a felületre felvinni, ugyanazzal a módszerrel, amivel az alapozót vitték fel. Itt is a dobozon található használati utasításnak megfelelő száradási időt kell kivárni.

porszivozas_ shutterstock_116706190Felületkezelés után 10-12 óráig a felületre lépni és pakolni tilos! A parkettát terhelni a felület kezelésétől és száradásától számítva két hét múlva lehet. Minimum egy napot kell várni arra, hogy a bútorokat visszatehessék a helyükre. Ezt a műveletet azonban, csak nagy óvatossággal tegyék meg. A szőnyegek letételével azonban a két hetet mindenképpen meg kell várni. Ennyi idő elteltével kezdhető meg a felület ápolása is.

Amennyiben a leírtaknak megfelelően járnak el, egy időtálló, esztétikus felületet kapunk, mely képes ellenállni némi felületi nedvességgel, és enyhébb karcoló igénybevételekkel szemben is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.