Fa hatású kültéri burkolatok

2014. január 28.

IMG_8290A kültéri burkolatok fokozottan vannak kitéve az időjárás viszontagságainak. A mai kor törekszik arra, hogy az épületeinkbe beépített anyagok, minél kevesebb karbantartást igényeljenek.

A fa hatású burkolatok számos előnnyel rendelkeznek. Ilyen például, hogy ez a burkolattípus nem vetemedik, nem hasasodik, nagy a kopásállósága és vízálló. Ezért akár vizes helyiségek környezetébe is lehet számolni vele. A fa változatos erezetét nem tudja ugyan pótolni, de a korszerű gyártási eljárásokkal megközelíti annak minőségét.

Fa hatású burkolatokat találhatunk mind „hidegburkolat”-os , mind „melegburkolat”-os fektetési rendszerben.

IMG_8283A „melegburkolat”-szerű megoldás esetén az elemek alapanyaga fa és műanyag keverékekből állnak össze. Az arány és minőség gyártóként változik. A szerkezet megépítése itt is egy alapváz-építéssel kezdődik, amihez a burkolatot rögzítjük. Ezek a rögzítő idomok rejtett kivitelben is elhelyezhetőek és fontos, hogy rozsdamentes anyagból készüljenek. A szegélyezés megoldása is egyszerű, hiszen a gyártók törekednek arra, hogy rendszerszemléletben gondolkodjanak. Így a végzáráshoz a burkolattal megegyező színű szegőlécek teszik egésszé a felépítést. Az elemek „deck-felülettel” készülnek, amely a fa erezetét imitálja, illetve padló esetén csúszásmentességet biztosít. Az ilyen termékekről kevesen tudják, hogy 100%-ban újrahasznosíthatók. Több gyártó is 5 év garanciát ígér a termékre. A véleményem szerint ez egy építőanyagnál nem számít soknak, de abba is bele kell gondolnunk, hogy a termék valószínűleg jóval több ideig hibátlan állapotú lesz karbantartás nélkül, mint a természetes faanyagoknál megszokottak.

IMG_8277Meg kell említenem, hogy ez a típus rendkívül költséges beruházást igényel. Olcsóbb megoldást jelent, ha a fa hatású burkolatok hidegburkolati kivitelben készülnek. A minőségi burkolatok akár 2 cm vastag nagyméretű greslapok lehetnek. A felület itt is „deck-felület” módszerrel készülnek. A lapoknál érdemes figyelni, hogy a kültérbe való, fagyálló kivitelt válasszunk. Az elemek rögzítését itt is flexibilis ragasztóval végezzük. (Amennyiben kültérbe szánjuk.) A ragasztás teljes felületen történjen meg! A megfelelő hatás érdekében színezett fuga használata javasolt. 

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a ma bemutatott megoldásokat, mert ezen burkolatok minősége hosszú távon kényelmet és megnyugtató, szép környezetet nyújt számunkra.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.