Kültéri fa homlokzatburkolatok

2014. január 21.

A házak megépítésénél sokan szeretnének természetes építőanyagot használni.

Házaink megépítésénél sokan szeretnénk, ha minél több természetes építőanyag kerülne felhasználásra. Ez a burkolatokra is vonatkozhat. Az egyik ilyen építőelem a fa.

IMG_8281mA faburkolatok nem tartoznak manapság a népszerű homlokzati burkolattípusok közé. Nézzük meg azonban, hogy milyen megoldásokkal találkozhatunk. Anyagukat tekintve általában fenyő vagy egzotikus fák típusaiból választhatunk. Megjelenési formája változó lehet. Akár a régen is alkalmazott zsindelyes (pikkelyszerű), lécjellegű (deszkázat, lambéria) vagy a korszerű, napjainkban divatos táblás (rétegelt lemez) típusok közül választhatunk.

A faburkolatok háttérszerkezeteit úgy alakítsuk ki, hogy lehetőleg az átszellőzés biztosított legyen. Amennyiben ezt megoldjuk, úgy kevesebb pára éri az anyagot. A fa nedvesség hatására duzzad, és ezért a környezetében lévő páratartalom befolyásolja a viselkedését és méreteit. (A fa kezelésére már korábbi cikkemben megoldásokat írtam.) A segédszerkezet, (amihez rögzítjük a burkolatot) célszerű olyan fából kialakítani, mint a burkolat típusa.

IMG_8276A lécjellegű kialakításnál tudom legjobban szemléltetni, hogy milyen típusokat alkalmazhatunk. A vízszintes lécezésű burkolat segédszerkezete függőleges lécezésből áll. Itt könnyen végbemegy az átszellőztetés. A függőleges lécezésű megoldásnál azonban vízszintes kialakítást tapasztalhatunk. Így a szellőzést csak úgy tudjuk megoldani, ha a vízszintes segédszerkezetet nem folytonos, hanem lécezetlen szakaszokat alakítunk ki, ahol a pára ki tud áramolni. Előfordulhat, hogy a hőszigetelés vastagsága miatt függőleges és vízszintes lécből áll a tartószerkezetünk. Ilyenkor figyeljünk az előzőekben leírtakra. A lécváz minőségére is figyeljünk, hiszen a vágott felületeket kezelni kell!

A burkolat rögzítése szeggel is megoldható, azonban a csavaros kapcsolat biztonságosabb megoldást jelent. A fém vázra közvetlenül történő elhelyezés hagyományos megoldás esetén nem ajánlott, mert hirtelen lehűlés esetén a pára azon kicsapódik.

A nedvesség hatására történő változás a rétegelt, ragasztott elemek használatával csökkenthető. Ezek általában táblás elemként kaphatóak. Az elemek rögzítése itt történhet ún. szerelt rendszerrel, melynek segítsége révén precíz síkokat tudunk beállítani. A kialakítás nyílt (hézagos) vagy zárt formában és rejtett rögzítések alkalmazásával is megvalósítható.

Léteznek azonban olyan gyártók, amelyek vegyszermentes terméket ajánlanak. A fa hőkezelésével érik el azt, hogy a fa kevesebb vizet tudjon megkötni. A fa sejtjei megégnek, így a sejtfalba nem képes már víz bejutni. Mivel a cukor és más rovaroknak kedvező anyag is kiég a fából, ezért nem kell tartani a rovar és gomba elterjedésétől sem.

IMG_8285Hagyományos fűrészáru esetén a felületkezelés a fa élettartamára vonatkozóan rendkívül fontos. A kezeletlen fa gyorsan bebarnul, lignin kimosódások, mikroorganizmusok telepednek meg rajta és az erózió is hátrányosan befolyásolja. A felületkezelés főként nedvességvédelmet jelent, de a kártevők, a tűzvédelem és az esztétika szempontjából fontos része a homlokzatnak. A tartósságot úgy növelhetjük, ha olyan elemeket választunk, amelyeknek a sarkai le vannak kerekítve, mert így a felületkezelő anyag egyenletes vastagságban lesz a sarok menti részeken is.

Itt meg is említeném, hogy a lábazati kialakításba nem ajánlott építőanyag. Amennyiben itt is alkalmazzuk, akkor olyan megoldást válasszunk, hogy az elemeket könnyen cserélni tudjuk, hiszen hamarabb tönkremennek a nagyobb igénybevétel miatt.

A fa gondos alkalmazásával otthonosabb külsőt varázsolhatunk épületeinknek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.