Színezett fa felületek - A gőzöléses eljárás II.

2014. január 14.

Korábbi cikkemben alapvető információkat osztottam meg a kedves olvasóval a fák anyagában való színezésével kapcsolatban. Most lássuk, mi történik részletesen!

IMG_3406A gőzöléssel színezett fa ugyanúgy ragasztható, mint a színezetlen fa. Ez az információ azoknak lehet fontos, akik nagyobb repedésmentes felületeket szeretnének megmunkálni az így kezelt alapanyagból. Manapság a lépcsőlapok, asztallapok, szekrényfrontok is ilyen, vetemedésre kevésbé hajlamos ragasztott falemezekből készülnek. Az ilyen eljárással készített munkadarabok ellenőrzésekor hasznos tisztában lennünk azzal, mely esetekben élhetünk jogosan reklamációval. Arra nagyon fontos odafigyelni, hogy a fa a kezelés után kellőképpen ki legyen szellőztetve. Ugyanis ha kötetlen ammónia marad a fa rostjai közt, az általános enyv nem fog kikeményedni. Alapos szellőztetés esetén ez a probléma nem léphet fel. A kiszellőztetésre is több eljárás ismert. Lehet hagyományos gépi szárítóban meleg levegővel gyorsabban, vagy egyszerű, huzatos helyen hosszabb ideig tartó természetes szárítással dolgozni.

A fafestés folyamata részletesebben egy alkáli reakción alapszik. Az erre a festésre alkalmas fa gallotannint kell tartalmazzon. A gallotannin vegyület galluszsavat tartalmaz, mely lúggal a levegőben lévő oxigén hatására chinonná oxidálódik, ez adja a barna színt. Az illékony ammónia (NH3) ezt biztosítja az alkáli-folyamat lebonyolításában.

Azok a fák színezhetőek a legjobban ammóniával, melyek csersav tartalma magas. Ilyen például a tölgy (Quercus), a szelídgesztenye (Castanea satvia). A korábbi lakk, pác, vagy olajos kezelés a fa ammóniás kezelését negatívan befolyásolja. Ezzel az eljárással a fa kéreg alatti részének átszínezése sem lehetséges tökéletesen.

shutterstock_132327359Fontos tudni az ammóniáról, hogy mérgező, környezetkárosító, maró hatású, szaga pedig szúrós. Éppen ezért csak kisebb mennyiségben, jobbára higított formában elérhető. Nagy felületeken nem is ajánlom saját felhasználásra. Kisebb fa felületek színezéséhez szükséges ammónia beszerezhető a gyógyszertárakban. Ha ilyen kisebb fa felületeken kísérleteznénk, mindenképpen viseljünk védőfelszerelést. Kesztyű és védőszemüveg kötelező. Ilyen kisebb munkadarabok kezelését is inkább kültérben javaslom, vagy nagyon jól átszellőztetett helyiségben végezzük. A szalmiákszeszt, vagy ammóniatartalmú folyadékot mindig nagy figyelemmel, feliratozva, gyermekektől, háziállatoktól távol tartsuk.

oak_123rfAz ammóniával kezelt fa esztétikus megjelenésű, mert megmarad az erezet látványa. A felületnek ráeső fény hatására van mélysége, különböző fényviszonyok mellett ugyanolyan változatos színekben képes pompázni, mint a kezeletlen vagy pácolt, olajozott felületek. De előnye a korábbiakkal szemben, hogy sérülés esetén csekély színeltérés mellett javítható, csiszolható. A gőzöléssel színezett fa ellenállóbb a nap UV sugaraival szemben is. Az eljárás ellenben némileg megdrágítja az asztalostermékek költségeit. Alternatívaként használhatóak az ugyanezen kémiai folyamatot alkalmazó felületi festékek, pácok, de ezek nem hozzák száz százalékban a korábban részletezett előnyöket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.