Színezett fa felületek- A gőzöléses eljárás I.

2014. január 7.

E heti bejegyzésemben egy sokak számára ismeretlen fafestési eljárást fogok bemutatni. Fával, fák festésével, parketták kezelésével már foglalkoztunk a Barkács- és a Burkolatbog hasábjain, de a korábbi témák csak felületi színezést, védelmet eredményeznek.

ammoniakA fa gőzölése alapjaiban módosítja a fa tulajdonságait. A gőzölés hatására bizonyos fafajták rugalmasabban formálhatóak lesznek. Így készülhettek el a Thonet székek is. De gőzöléssel a fa színe akár teljes keresztmetszetében is megváltoztatható. A színezés egy kémiai folyamaton alapszik, ahol a fához hozzáadott ammónia reakcióba lép a fa csersavtartalmával, ezáltal sötét színűvé változik. Az eredményt tekintve ez azt jelenti, hogy szemben a festékekkel, lakkokkal, pácokkal vagy olajos kezelésekkel a fa nem csak felületileg, hanem mélyen átszíneződik.

shutterstock_146989598Az ammóniával vagy szalmiákszesszel való színezés korábbi korokra vezethető vissza. A ló- és szarvasmarhatartó gazdaságokban fedezték fel, hogy az istálló építményének tölgyből készült faanyaga erősen elszíneződött. Az elszíneződés elsősorban azokon a fafelületeken jött létre, mely az állatokhoz közel esett. A színe sötétebbé vált, és feltűnően ellenállóbb lett a külső behatások ellen, mint a folyamatban nem érintett tölgy. Felfedezték, hogy az állati anyagcsere során ammónia szabadul fel. A reakcióhoz már ez a csekély mennyiség is elegendőnek bizonyult. A fa nem csupán elszíneződött, hanem rugalmasabbá is vált, és ellenállóbb lett a rovarkárok és gombásodás ellen. Éppen ezért a szalmiákszesszel kezelt fa tulajdonságai nagyon kedvezőek a nagyértékű, jó minőségű parkettakészítéshez.

Korábban a tölgy színezését úgy végezték, hogy az előre elkészített nyers parkettára kis tálakban szalmiákszeszt helyeztek, majd az egészet egy nagy fóliával gondosan lefedték. Az ammónia tálakból kiszivárgott, és reakcióba lépett a fával. De ebben az esetben csak felületi elszínezés jött létre, mely durván 2-3 mm lehetett. A lakást viszont hosszasan ki kellett szellőztetni, hogy a maradék ammónia ne maradjon a lakótérben.

8550018_sManapság ez az eljárás már más módszer szerint zajlik. Az iparosítás ezt is sok tekintetben módosította. A modern eljárások lehetővé tették számunkra, hogy a fa teljes átmérőjében átszíneződhessen. Ehhez két módszer áll a rendelkezésre. Az egyik normális légnyomás mellett jöhet létre. A folyamat felgyorsítása érdekében vákuum alatt is színezhetünk, melynél a fa szinte magába szívja az ammóniát. Ennek feltéle a kimondottan erre a célra készült berendezés. A vákuum erejének megadásával tudjuk szabályozni, hogy mennyi ammóniát vegyen fel a fa. Az eljárás lehet egyenletes vagy szabályozatlan. Ezeknek függvényében a fa színének, sötétségének árnyalatai több fokozatban állíthatóak be.

Soron következő cikemben többek között említést teszek arról is, mely fatípusok alkalmasak arra, hogy gőzöléssel színezzük őket. Tartsanak velem akkor is!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.