Vályogvakolatok I.- Ismerkedés az alapanyaggal

2013. december 24.

valyogvakolat08Mint egy invázió, úgy tört ránk a rendszerváltás után a modern, szigetelt építészet a maguk módján csúcsra fejlesztett műanyagjaival. Kétségtelen, hogy a szintetikus szigetelőanyagok bizonyos tulajdonságai nagyon kedvezőek.

A probléma azzal kezdődött, hogy a kőolajszármazékok a felújítások során nem csak néhány felületre, épületszerkezetre, hanem egyidejűleg szinte az összes területre beépültek. Pár éve még nem volt ritka a mészhidrátos falfestés, a fa parketta, és a fa ablak. Ha valaki manapság egy átlagos szobabelsőt átfogóan szeretne felújítani, a parkettát laminált padlóra, az ablakokat hőszigetelt műanyagra, a falfestést pedig valamely diszperziós színezésre cseréli. A bútorpiacon az elérhető árú bútorok szinte mindegyike műanyagfóliás bútorlapból készül. Ezek a magas műanyagtartalmú építési és berendezési anyagok a levegő páratartalmának dinamikus szabályozására már csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem alkalmasak. Pár év után már a hőhidak kiküszöbölésével épült új lakásokban is elindulhat a penészképződés. Ez pedig magával hozza a légúti megbetegedések veszélyét. Nem csoda hát, hogy ismét a természetes építőanyagokra terelődik a figyelem.

Valyogpucoläs01Szigetelni az energiaárak növekedése miatt szinte kötelező, ami által a falfelületen elszenvedett hőveszteség biztosan csökenni is fog. De ezzel párhuzamosan falaink légzőképessége is lecsökkenhet. A legnagyobb felületet felölelő tartószerkezet, a falazat belső oldalán is kereshetünk megoldást a problémáinkra. A probléma ugyanis a szigetelés, és elszigetelés általi megfelelő légcsere hiánya, és a levegő páratartalmának szabályozatlanságában rejlik. Egy normál gipszes vakolat átlagosan négyzetméterenként 20 gramm nedvességet képes felvenni. Ha ezt még diszperziós, vagy akár mosható felületű festéssel tetézzük, akkor jó eséllyel még tovább csökken a fal nedvességfelvevő képessége. Vályogvakolat esetében, mely egyelőre még elég ismeretlen a magyar piacon, ez az érték ennek nagyjából a tízszerese, azaz 200 gr/m2.

De lássuk, mi is a vályog konkrétan?

valyogvakolat01A homoknál finomabb, az agyagnál nagyobb szemcsenagyságú üledékes talajfajta. A vályog tartalmaz agyagot (kötőanyag), homokot (adalékanyag), iszapot és nagy arányban szerves összetevőket is. Egyesíti magában a homokos, agyagos talajok pozítív tulajdonságait, de a két fő összetevő negatív hatásai így keverten jelentősen lecsökkennek. A vályog jó vízfelvevő képességel rendelkezik, nedvesen jól alakítható. A vályogtégla még sok hozzáadott természetes rostanyagot, elsősorban nádat tartalmaz.

A vályogvakolat is ezekhez hasonló. Rendkívül gyorsan alkalmazkodik a levegő páratartalmának változására. Ezért is alkalmas a fentebb említett problémák kiküszöbölésére. Következő cikkemben a vályogvakolatok felhasználási feltételeivel és pozitív élettani hatásaival foglalkozik.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.