Szegélyek

2013. december 10.

Előző cikkemben már írtam a burkolatváltó profilokról valamint az élek védelméről, zárásáról. Most ezen utóbbit szeretném kibővíteni.

shutterstock_162813638A megfelelő élzárás fontosságát már említettük. Szükség van rá, hiszen az esztétikai szempontokon túl a burkolat védelmében is nagy szerepet játszik. A burkolat természetes mozgását lehetővé tevő dilatációs hézagok takarásán túl a fizikai sérüléseknek kitett helyek védelmében is közrejátszik. Ezen felül még a csúszásgátlásban is feladatot kaphat, olyan helyeken (főként lépcsőkön), ahol a balesetek kockázatának esélye jelentős. Magának a szegélyeknek más szerepet is oszthatunk. Ilyen a megfelelő vízelvezetés, valamint az ebből adódó penészesedés, gombásodás megelőzése is.

A teraszszegélyből több gyártó rengeteg fajta és stílusú terméke közül választhatunk. A hidegburkolt teraszok kiegészítő eleme, melynek fő feladata az, hogy a burkolat alatti falfelületeket vízorrot képezve megvédje a vizesedéstől. Tehát a vízcseppentővel ellátott élvédő profil lényege az, hogy erkélylemezeknél, gerendák alsó részeinél, valamint nyílászárók szemöldökeinél a profil beépítése után megakadályozza a vízcseppek vízszintes visszafolyását. Így akadályozva meg a fagykárokat, vagy azt, hogy a felületet esztétikailag rongálja. Ezeknek a profiloknak a szélek merevítésében is jelentőségűk van, illetve a vízszigetelés szerkezeti kialakítását is segítheti. Drágább profilok esetén a kialakítás olyan, hogy ereszt lehet beakasztani, amely által a vízelvezetés is egyszerűen megoldható.

Csúszásgátló lépcsőbetétek használata kültéri lépcsők esetén nagyon fontos, de érdemes alkalmazni olyan helyeken is, ahol kis nedvesség hatására a lépcső felülete kimondottan csúszóssá válhat. Vannak olyan területek (közösségi épületek), ahol ennek megoldása előírás. Nagy forgalmú helyek (üzemek, gyárak, műhelyek) esetében alkalmazásuk ajánlott.

shutterstock_164398679A biztonságon túl a legtöbb profil a lépcső éleinek a védelmére szolgál. Itt is több fajta gyártmány közül válogathatunk anyagtól, küllemtől függően. Van olyan, amit a burkolat építésével egyidejűleg kell a burkolathoz rögzítenünk és van olyan is, amelyet a burkolat lerakása után, utólag is ragaszthatunk a burkoló felületünkhöz. Létezik olyan változatú profil is, amelyet szintén utólag csavarral tudunk rögzíteni. Emellett találhatunk olyan kialakításút, melynek a csúszásgátló betétjét, az időbeli elhasználódás okozta kopások miatt, egyszerűen, bontás nélkül a profilból kivéve egyszerűen cserélhetünk.

Konyhák, fürdőszobák, lakószobák csempézett felületeinek élvédelme, megfelelő lezárása azért fontos feladat, mert itt az élek sérülésével a takarítás nehézkes és a baktériumok elszaporodhatnak. Abban az esetben, ha ezen élek sérültek, úgy azok balesetveszélyesek is. A burkolat még a fő feladatát sem képes ellátni ilyen esetben, ami nem más, mint a vízzárás megfelelő biztosítása. A lapok alá folyó víz az elemek leválását eredményezheti.

Az élvédő profilok anyaga lehet fém vagy műanyag, melyet az esztétikai megjelenés, valamint a tartósság miatt különböző anyagokkal vonhatnak be. Fajtái is többfélék, aszerint, hogy milyen burkolat típushoz, milyen helyre és milyen alakban van rá szükség. Az élvédő beépítésével elkerülhető az a régi gyakorlat, mely szerint az éleket 45 fokban zárták a fugaanyaggal, melynek megjelenése nem a legkívánatosabb látványt biztosítja, ezért ajánlott, hogy a burkolás megkezdése előtt válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb profilt.

A fentiekben leírt módszerek megfelelő alkalmazásával előre megtervezhetjük a számunkra legkedvezőbb megoldást, így az esztétika és a funkcionalitás szempontjából tartós és biztonságos burkolatot és éleket kapunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.