A fugázás helyes kivitelezése

2013. november 26.

shutterstock_109445600A ragasztott lapburkolatok, mázas kerámia burkolatok, gres-lapok fugakialakítása nem csak esztétikai kérdés. A burkolat minőségét, élettartamát, és a felület takaríthatóságát is befolyásolja.

A fugázó anyag kiválasztásánál több dologra is figyelnünk kell. Fontos tudnunk azt, hogy a burkolatnak milyen szívóképessége van, mert a fugázó anyagot ennek megfelelően kell kiválasztanunk. A biztonság kedvéért a felkészült szakeladó segítségét is érdemes kikérni. A megfelelő fugázó anyag kiválasztásával elérhetjük azt, hogy a színe egyenletes, tartós és az anyag szilárdsága is megfelelő lesz.

A keverési arányok helyes betartása fontos, ezért a fugázó anyag használati utasítását mindenképpen tartsuk be. Kerüljük a kézi keverést, mindenképpen gépi keverőszárat használjunk. Itt is hagyatkozzunk a leírásnak megfelelő keverési technika betartására és annak idejére. A legtöbb esetben a leírás kétszeri keverést javasol. Fontos megjegyezni azt is, hogy lemosáskor az erre használt szivacsunk ne legyen túl vizes, mert ilyen esetben a fugázó anyag nem éri el a kellő szilárdságot, illetve foltos maradhat. Ahhoz, hogy a művelethez használt szivacs ne legyen túl vizes, érdemes a vödörre erősített görgős megoldást alkalmazni.

shutterstock_109445633Fontos, hogy a felület előtte be legyen nedvesítve, a fuganyílásokban a víz ne álljon! Ezek után lehet a fugázó anyagot felvinni és azt bedolgozni. Ezt tehetjük nedves szivaccsal vagy puha gumival ellátott fugabehúzóval is. Vágott csempe fugázásánál a tökéletes eredmény érdekében kemény gumival ellátott fugabehúzót javaslunk. Utóbbi előnye az is, hogy nagy fugakitöltésnél a fugázó anyagot kissé tömörebbre keverhetjük, így egy lépcsőben, egyszerűbben dolgozhatjuk a fugarésbe az anyagot.

 

 

 

A fuga anyag lemosása

Ügyeljünk a felületről kellő időben, még a végleges száradás előtt lemosni magát a fugát. Ez az idő minden fuga anyag esetében változik. Általános szabály az, hogy a fuga enyhe kikeményedését követően azt meg lehet tenni. Első körben körkörösen távolítsuk el a felületről a fölösleges anyagot. Mindig ügyeljünk arra, hogy a szivacsot kellőképen mossuk ki és a fent már említett okok miatt az ne legyen túlságosan vizes. Itt még a kisebb hibákat is tudjuk korrigálni. A második körben enyhén nedves szivaccsal a fuga irányára átlósan mossuk le a maradék fugát. A végleges száradást követően érdemes a felületet puha ronggyal, szivaccsal átpolírozni, hogy a finom hártyaréteget, mely a lemosást követően rakódhat a felületre, eltávolítsuk.

shutterstock_115195573Amennyiben a fuga száradása után tiszta, egyenletes mélységű és színű, a csempék a helyükön maradtak, akkor okkal örülhetünk annak, hogy ismét tiszta, jó, és szakszerű munkát végeztünk. Nyugodtan büszkélkedhetünk családtagjainknak, rokonainknak és ismerőseinknek!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.