Burkolatváltó profilok

2013. november 19.

Burkolatváltó profil01Burkolatváltó profilok alkalmazása azokban az esetekben történik, amikor különböző burkolat típusok (hideg, meleg) között szeretnénk a megfelelő esztétikai harmóniát megteremteni, valamint ha e felületek között szintkülönbség van. Abban az esetben is érdemes alkalmaznunk ilyen profilt, ha a burkolat megfelelő elzárását szeretnénk biztosítani. Ennek az esztétikai megjelenésen túl funkcionális feladatai is vannak. Ezek közé tartozik a burkolat éleinek a megfelelő védelme. Mindezeken felül nagy felületek megszakításánál, a dilatációs hézagok takarásánál is szerepet kapnak.

 

Burkolatváltó profilok alkalmazásának helyei a gyakorlatban:

  • Élek zárásánál
  • Küszöböknél
  • Különböző burkolattípusok találkozásánál
  • Dilatációk fedésénél

Esztétikai funkciója az, hogy a fentiekben felsorolt alkalmazások során hozzájáruljanak az összkép harmonizálásához. Sok esetben, amikor egy nagyobb térben több burkolatot használunk (például konyha és szoba találkozásánál) a két színvilágot szeretnénk egy lágy, harmonikus átvezetéssel összehangolni, vagy éppen azokat élesen elhatárolni. Ezeket a profilokat több kivitelben, színben, mintával és anyagból lehet megvásárolni. Ilyenek az alumíniumból eloxált arany, ezüst, bronz vagy a fóliával bevont különböző fa mintázatú profilok, melyek sok esetben PVC-ből készülnek.

Burkolatváltó profil03Nagyon fontos, hogy a burkolatok lerakása előtt határozzuk és tervezzük meg a burkolatváltó profil pontos helyét. Amennyiben annak helyét meghatároztuk, kell a felület és a burkolat adottságainak megfelelően kiválasztanunk, hogy egy, kettő vagy háromrészes profilt kell alkalmaznunk. Az egyrészes burkolatváltó profil értelemszerűen egy sínből áll. Míg a kétrészes változata a burkolat magasságától függően alapsínből és az erre pattintható takarósínből áll. A háromrészes módozatú termék áll egy alapsínből, az erre pattintható takarósínből és az ezt fedő, kiemelhető takarósínből. Ennek lényege, hogy a későbbi javítási és felújítási munkálatoknál a burkolatváltó profilt egyszerűen, az elem károsodása nélkül lehet eltávolítani a felületről.

Ilyenkor kell eldöntenünk azt is, hogy milyen rögzítésű terméket célszerű használnunk. Rögzítés szempontjából lehet csavarozható, ragasztható (ebben az esetben van öntapadós kivitel is), vagy pattintható is. Fontos, hogy megfelelő falvastagságú sínt válasszunk, és kiválóan rögzítve legyen, mert csak ebben az esetben kerülhető el a profil deformálódása.

Burkolatváltó profil02A gyakorlatban sok esetben találkozunk azzal a rossz példával, amikor a laminált padló lerakását nem szakember végezte és nem megfelelő annak élzárása. Ilyen esetben fordul elő, hogy figyelmen kívül hagyják a burkolat természetes térfogatváltozását (amit a használat és a páratartalom befolyásol) és a padló felpúposodik. A burkolatváltó profilok helyes alkalmazása esetén kikerülhető ez a nemkívánatos eredmény. Ilyenkor a profil engedi az anyagot természetesen mozogni és a keletkező dilatációs hézagokat megfelelően fedi.

Amennyiben a fenti szempontokat figyelembe vesszük burkolás előtt, és helyesen választjuk ki a megfelelő burkolatváltó profilt, nagy valószínűséggel kapunk számunkra tetsző, esztétikus eredményt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.