Eternit(szerű) homlokzatburkolatok

2013. október 22.

eternit_123rf_11335603_mA szálcement természetes ásvány tartalmú kompozit anyag. Számos előnnyel bír, amely által egyre népszerűbb építőanyaggá válik a mai építészet területén.

Nézzük meg, hogy milyen megoldásai lehetnek ennek az anyagnak!

A rendszer alapvetően az alátétszerkezetből és a szálcement lapból áll. Ez azt jelenti, hogy átszellőztetett réteget egyszerűen tudunk kialakítani. Az alátétszerkezetnek két megoldása ismert. Az egyik, amikor fa szerkezeti kialakítással kerül megépítésre.

Ennek könnyű a szerelhetősége és gazdaságos. A fa alátét vázszerkezetet faanyagvédelemmel kell kezelni.

Hátránya, hogy fugaszalagot kell elhelyezni a tartóvázra (az illesztések mögé), másrészt tűzvédelmileg, távtartási keresztmetszetben és méret pontosságban eléggé behatárolja saját alkalmazási körét. Ezért vastagabb hőszigetelés esetén a következő alátétszerkezetet érdemes választani.

Az alumínium tartószerkezet előnyös, hiszen az építési pontatlanságokból adódó hibákat kiegyenlíti. Itt azonban a hőtágulásra kell komolyabb hangsúlyt fektetni, ezért a tartóelemeket ovál furatokkal kell ellátni. Az L alakú tartóprofilok szárhossza 0-30 cm között változhat. A tartóprofil fal csatlakozására külön hangsúlyt kell fektetni, hiszen önmagában nem szerelhető a betonfelületre, alátétet kell alkalmazni. A hőszigetelés itt is a tartók között helyezkedik el.

IMG_4935A tervezés során ügyelni kell arra, hogy az átszellőztetés miatt beépítendő rovarhálók ne korlátozzák túlságosan a levegő áramlását. Az átszellőztetés mérete 2-5 cm lehet.

A szálcement anyagában színezett építőelem, ezért a vágási felület megegyezik az eredeti anyag színével.

A méretre szabás fűrészgéppel történik. A vágási felületeket impregnáló szerrel kell ellátni.

A homlokzatburkoló táblák szerelése fentről lefelé történik. A rögzítés kialakítása lehet csavarozással/szegecseléssel illetve ragasztással. Ezáltal a rögzítés lehet látszó, illetve rejtett megoldású. A fugák mértéke minimum az anyagvastagsággal megegyező. A lapok vastagsága gyártók szerint különböző lehet. A legvékonyabb elem akár 6 mm-es is lehet, de komolyabb merevséget 15 mm vastag anyaggal tudunk elérni. Ezen kívül különböző formájú lapokból választhatunk, amellyel változatos homlokzatképet tudunk elérni.

eternit_shutterstock_154587926A tervezők gyakran készítenek homlokzati terveket különböző színű lapokból. Ez egy játékot ad a homlokzatnak. Azonban egy színű összeállítást is választhatunk. Itt arra kell törekedni, hogy lehetőleg egy gyártási ütemből kerüljenek ki a lapok, mert ellenkező esetben akár minimális színárnyalat különbséggel találkozhatunk.

Nagy térfogatsúlya miatt a hőtechnikai számításban is előnyös. A szigorú gyártási követelmények következtében a felület nem porózus.

 

A szálcement homlokzatunkkal mindenképpen elegáns megjelenésű épületet tudunk kialakítani, amelynek élettartalma hosszú ideig biztosított.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.