Különleges szőnyegburkolatok - műszálas szőnyegburkolatok

2013. augusztus 27.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-hotel-lobby-image12707380Előző cikkemben a természetes szőnyegburkolatokkal foglalkoztam. Kétségtelen tény, hogy csak és kizárólag a természetre hagyatkozni alapanyagigényünkkel kapcsolatban meglehetősen környezetkárosító lenne. Így nagyobb léptékű beruházásokhoz érdemes figyelembe venni a mesterségesen előállított szálakból készült szőnyegeket is.

Továbbá van, aki nem ragaszkodik a természetes anyagokhoz, ő is boldog lehet a műszálas szőnyegekkel. Az alapanyag nem feltétlenül kell, hogy első hallásra eltántorítson minket, ugyanis napjainkban már ezek is kiváló minőségben készülnek.

Objekt szönyeg 2_ shutterstock_10887529Nem is gondolnánk, hogy a nemezelt padlószőnyeget is műszálak alkotják.

Igaz, a műszálas nemezre megkülönböztetésképpen használhatjuk a filc kifejezést is, a természetes gyapjúból készült nemezre viszont nem. Mindenesetre, ha igazán strapabíró szőnyeget keresünk, keressük az objekt jelzővel ellátottakat.

Ezeket elsősorban közintézmények részére, nagy igénybevételre tervezik és nagy előnyük, hogy könnyen tisztíthatóak. Legtöbbször négyzetes táblákként szövik őket, melyek egymáshoz szorosan illeszkedve összefüggő felületnek tűnnek. Előnyük, hogy ha sérülnek, nincs szükség a teljes felület cseréjére. Szerencsére a minta- és a színválaszték már elég gazdag, így sokféleképpen variálhatóak.

Ha egyszínű szőnyeget választunk, az egymás mellé fektetett lapok különböző szálirányba való lerakásával hozhatunk létre érdekes mintázatokat. Manapság ezt a típust elsősorban irodákban, szállodákban alkalmazzák.

IMG_4059mA lépcsők szőnyegburkolata sem mondható mindennapos megoldásnak, pedig lakkozott falépcsőknél praktikus megoldás lehet a csúszásmentesítés problémájára.

Mindig figyeljünk arra, hogy a szőnyeg kiválóan illeszkedjen a lépcsőfelületre, és használjunk alá csúszásgátló anyagot.

Ha futószőnyeget alkalmazunk, használhatunk szőnyegrudat is. Esztétikus és praktikus csuszásmentes lépcsőt alakíthatunk ki, ha a sizál szőnyeglapokat egy, a falépcső lapjában előre kialakított mélyedésbe fektetjük. A sizál ugyan természetes alapanyagú szőnyeg, de kedvelt lépcsőburkolati elem, mely vastagságából és masszívságából előnyt tud kovácsolni a többi szőnyegtípushoz képest, ha lépcsőszőnyeget keresünk.

Objekt szönyeg_ shutterstock_90897797

Akármilyen szőnyegtípus mellett tesszük le a voksunkat, mindig figyelemmel válasszuk ki az adott helység és a magunk számára legmegfelelőbb példányt!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.