Szerelt kerámia burkolatok

2013. augusztus 6.

5_Roben tablas_ roben.de

Ha szerelt kerámia burkolatokról beszélünk, sokan nem is értik, miről lehet szó. De az is előfordulhat, hogy már mi magunk is találkoztunk ilyen burkolati módszerrel, csak mi nem tudtunk róla. Elsősorban a homlokzatokon találkozhatunk hasonló rendszerekkel, de a belső dekorációs jellegű falburkolatokkal már a belső térben is előfordulhat.

De mitől szerelt egy kerámia homlokzat? Leginkább attól, hogy az egységnyi burkolóelemek egymáshoz nem nedves kötőanyaggal kapcsolódnak (ragasztó, habarcs), mint mondjuk egy klinker homlokzatburkolat esetén. Egymáshoz valójában nem is kapcsolódnak mereven. De fontos ismérve, hogy van tartó-vázszerkezete az efféle burkolatrendszernek.

1_Motel one_röben.de

Mi a fő ütőkártyája a szerelt homlokzatnak? Hol lehet praktikus ebben gondolkodni? Eddigi tapasztalataim szerint, mindig valamiféle illúzió elérése, hatáskeltés volt a célja a tervezőknek, mellyel egy az eredeti (mondjuk klinkerburkolatnál) előnyösebb tulajdonságokkal szerették volna felruházni a homlokzatot. De kikerülhetetlen a rendszer abban az esetben is, ha burkolóelemeink mérete meghaladja az átlagost, ezáltal nagyobb terhet róna a ragasztóra. Továbbá a burkolati egységek közt nyitottan maradó fugázat újabb lehetőségeket nyit meg. Például manapság, amikor az építéstechnológia már lehetővé teszi, hogy a homlokzat és akár a nyeregtető is hasonló burkolatot kapjon, a csapadékvíz-elvezető külső eresz a homlokzat nemkívánatos szereplőjévé válik. A nyitott fugák lehetővé teszik a burkolat alatti vízelvezetést, rejtett ereszt. Bár ez a vívmány nem csak kizárólag a kerámia burkolatok esetén alkalmazható. Az ötlet nyilván az építészetben már korábban is jelenlévő, szerelt táblás burkolatoktól eredeztethető.

6_Zsido közössegi kp_archdaly.com

Léteznek továbbá táblaként előkészített klinker burkolatok. Ez elsősorban a burkolatszerelés sebességét befolyásolja pozitívan. Táblás, szerelt kerámia burkolatok minden esetben fém tartóvázra kerülnek felszerelésre. Ez teszi lehetővé, hogy akár szürreális módon, a sík mennyezet, vagy külső konzolok alja is ugyanazt a kerámia burkolatot kapja, mint a falak.

2_WB_0825_380 3_II. Janos Pal Latogatoközpont_archdaly.com

Továbbá vannak még hibrid megoldások, melyek hazánkban szinte egyáltalán nem ismertek. Csak érdekességképpen mutatom be őket. Ezek a könnyűszerkezetes házak más arculattal való felruházására jöttek létre. A rögzítés nagy lejtésű tetőkéhez hasonló, a megjelenés mégis kísértetiesen hasonló egy falazott tégla faléhoz.

4_II. Janos Pal Latogatoközpont 2_ archdaly.com

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.