Ragasztott falburkolatok

2013. július 23.

kep 1_ paradyz.com- AMICI mintäs

A ragasztott homlokzati és beltéri falburkolatok sok pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, ám egy laikus a mai modern házakat általában sajnos nem a formakultúra, hanem a burkolatok milyensége alapján osztályozza. A ragasztott technika nemcsak olcsóbb megoldás a cél eléréséhez, hanem jóval egyszerűbben kivitelezhető is. Szakemberből is többet találunk, mintha szerelt homlokzatburkolatról álmodoznánk. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak beltérben!

Cimkep 0_ apavisa.com- NANOEVOLUTION_ANTHRACITE_2b

Ragasztott falburkolatokkal a lakásbelsőben elsősorban a vizes helységekben találkozhattunk, ilyen a már klasszikusnak mondható mázas kerámia burkolat. A különlegességet inkább csak a manapság szélesebb körben elérhető, nagyobb méretű lapokkal vagy összetettebb mintázatokkal tudjuk fokozni. Ezekre is kínál alternatívát a magyar Zalakerámia és a lengyel Paradyz csempegyártó is.

kep 3_  apavisa.com- XTREME_BLACK

A mázas kerámiák nagy előnye az alacsony ár, de az igényesebb mintázatokért, strukturált felületekért már itt is komoly felárat kell fizetnünk. Annyiban nagyobb a szabadságunk, hogy a falburkolatoknál nem kell a lehető legjobb kopásállóságú lapokból válogatnunk (ezek az 5-ös és 4-es alatti PEI értékkel rendelkezők). Ellenben a különlegesség kedvelőinek lehetősége nyílik a falakon is gres, üvegmozaik, vagy akár természetes kőburkolatok felragasztására, ami technikailag nem igényel többlettudást a padlóburkolatok készítéséhez képest. Ugyanazon ragasztóanyagokat és fugázóanyagokat használhatjuk, melyeket a padlóburkolat készítésénél vettünk igénybe.

kep 2_ paradyz.com- TON rusztikus

A konyhai burkolatok hasonló szisztéma szerint alakíthatóak vagy tehetőek érdekesebbé, mint a fürdőszobai burkolatok. Az idő előrehaladtával itt is jelentős fejlődést figyelhettünk meg a választékbővülés területén. De a 21. század igazi különlegessége a lakóterek, nappalik, étkezők egy-egy falszakaszának dekorációs céllal történő burkolása.

kep 4_ apavisa.com- NANOEVOLUTION_ANTHRACITE_1.jpg (1130×753)

Korábban ugyan már jelen voltak a piacon mintás tapéták, és faburkolatok, de ezek több törődést igényeltek, mint a legújabb természetes anyagok mintázatát utánzó vagy az egyszerűbb megjelenésű dekor csempe-burkolatok. Némely gyártó olyan szintre fejlesztette például a fahatású kerámia burkolatát, hogy ember legyen a talpán, aki pusztán szemléléssel megállapítja az alapanyagát. Nagy előnye ezeknek a burkolatoknak, hogy a ragasztásuk nem igényel különleges technikát. Manapság egyre népszerűbbek az egymásoz nagyon közel ragasztott lapok, melyek a dekorációs lapok esetében is előtérbe kerültek. Ezt csak a csiszolt élű, úgynevezett ratifikált lapoknál javaslom.

kep 5_ paradyz.com- mozaiki

Ezeket a belső burkolatokat a gipszkarton terjedésének köszönhetően akár könnyűszerkezetes álfalakra, dekorációs céllal készített előtétfalakra is felhelyezhetjük. Erre jó példa, hogy napjaink plasztikus fürdőszoba kialakításainak is egyik alapeleme a szerelt fal. A fő teherhordó tehát nem a valós falazat, hanem a gipszkarton struktúra fém tartószerkezete. Nem is gondolnánk, a lehetőségek milyen széles köre nyílhat meg előttünk. Persze mindennek alapfeltétele egy kreatív ötlet.

kep 6_ apavisa.com- BETON_BEIGE_1.jpg (1130×752)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.