Modern álmennyezetek

2018. december 26.

Mára bizonyos szerkezetek olyan mértékben nyertek teret építészetünkben, hogy ha nélkülük kellene elképzelnünk a kivitelezést, már-már gondban lennénk. Ilyen az álmennyezetek kategóriája is, amelyet pár évtizede talán csak mint úri huncutságot könyveltek el, mára viszont egy álmennyezettel épülő ház belső burkolása nagy valószínűséggel gyorsabban elkészül, mint a hagyományos mennyezetvakolati rendszerekkel.

Electricians with stepladders are working on ceiling of a large white and empty showroom

Ugyan vannak olyan századelős, nagy belmagasságú lakások, ahol ezzel próbálják meg a fűtésszámla csökkentése érdekében a légköbméterek számát minimalizálni, de ezen a téren a piacot inkább csak az üzletekben fellelhető egyszerűbb álmennyezeti struktúrák uralják. Mára odáig jutott a dolog, hogy az üzletek mennyezetei nagy arányban készülnek úgymond univerzális és praktikus kazettás formában, addig ez egy családi háznál nem feltétlen jelent egyet a modernséggel és a célszerűséggel.

Builder putting up a suspended ceiling

Mára a lakóházak, lakások álmennyezetei markánsan elkülöníthetővé váltak az üzletek álmennyezeteitől. Míg a kazettás mennyezetek egy sűrűbb felosztású, karbantartás szempontjából gyorsan és könnyen szétszerelhető rendszert takarnak, az üzleteknél pusztán funkcionális érvek miatt ez terjedt el jobban. Ide rejthető többek közt a szellőzés, a klíma, a hangtechnikai kellékek és a világítótestek is, amelyek az intenzív használat miatt gyakrabban szorulhatnak gyors javításra. Ezek a mennyezettípusok ugyanakkor gyakran egyesítik a burkolatok és a hangszigetelések szerepét egy kazettában. Ugyan függesztett váz- és tartórendszere nem feltétlen látszik, hiszen léteznek takart fugás típusok is, de szigorú, leggyakrabban négyzetes osztásrendjéről könnyen felismerhető. Emiatt variálhatósága és szabad formálhatósága is korlátozottabb.

Míg a kazettás álmennyezeti rendszerek az említett kivitelezési korlátai miatt nem tartoznak az építészek és belsőépítészek kedvencei közé, addig a gipszkarton álmennyezetekkel kreatívabb tervezői ötletek is kivitelezhetőek. Nem akadály például az sem, ha meg szeretnénk hajlítani a lapokat. Előnye, hogy nem csak álmennyezetként, hanem szárazvakolatként a falakon is alkalmazható, és az elektromosságot ugyanúgy elvezethetjük felette/mögötte, mint a kazettás rendszerek esetén. Szabadabb formálhatóság, és többféle fém függesztőmű mellett akár fa szerelőrácsra is készíthetjük. Szemben az előző rendszerrel, a hangszigetelő paplanokat itt külön kell beszerezni és beszerelni. A gipszkarton lapokból készült álmennyezet leggyakrabban két rétegben készül, és némi utómunkát is igényel. A fugák kitöltése, összecsiszolása és a festés is hozzátartozik a kivitelezési munkákhoz. Viszont miután a gipszkarton sem mutat minden téren kiemelkedő kivitelezési szabadságot, manapság egyre gyakrabban nyernek teret az olyan egyedi megoldások, mint a feszített álmennyezet.

almennyezet3

A lakberendezők egyik kedvence a feszített álmennyezet, amelyből az általunk ismert típus PVC-fóliából készül, de speciális tulajdonságokkal rendelkezik. Egyrészt fényáteresztő, másrészt mindig feszes állapotba hozható. Ez a két tulajdonság, a diffúz fényforrásként való alkalmazási lehetőség és a szabad formálhatóság azok a tulajdonságok, amelyekkel a legnagyobb elismerést vívta ki a kreatívak körében. Szemben a fenti álmennyezeti típusokkal, ez egy lágy fóliát használ, amely ha szerelés közben ki is nyúlik vagy meggyűrődik, hő ráfúvásával gyorsan kifeszül, és ismét helyreáll az eredeti állapot.
Rögzítése, szemben a többi struktúrával, egy sínes feszítőkerettel jön létre, így a szélső élek azok, amikre kifeszítésre kerül az anyag. A feszített álmennyezet előnye a gyors szerelhetőség és a modern, semmi mással össze nem hasonlítható, fugamentes megjelenés az egyedi fényviszonyok megteremtésének lehetősége mellett.

Master repairs stretch ceiling with installed luminaire

Ha építkezés, netán felújítás előtt áll, mindenképpen érdemes már a tervezési fázisban elgondolkodni a különböző álmennyezetek által biztosított lehetőségekről, hiszen a felsorolásban szereplő mindegyik rendszer rendelkezik olyan technikai sajátosságokkal, amik meghatározzák, hogy a mi igényeinkhez melyik rendszer passzol a legjobban.

Írta: Szalay Csaba – Dipl.Építész

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.