Térkövek a morzsányitól a terítő méretűig

2018. május 24.

Ha udvari burkolatokról esik szó, már senki sem gondol nagy felületen lebetonozott területre. Ha szép burkolatot szeretnénk a lábunk alatt tudni, inkább a térkő jön számításba, még akkor is, ha az igényeink nem is törnek olyan magasra, csak nem akarunk sárban lépkedni. Ha a térkőről esik szó, a különlegesség ugrik be, így nem is gondolnánk, hogy az udvari burkolatok többsége készül a folyékony kőből, azaz betonból.

exterior detail in aerial view with permeable paving

Nem is hinnénk, hogy hogyan készülhet valami betonból, amikor folyami uszadékfára vagy vasúti talpfákra, bontott téglára megszólalásig emlékeztető felületű térköveket lát a szemünk. Hiába cement, kavics és víz az alapösszetevő, a gondosan méretre osztályozott kavics, és a különböző adalékoknak, illetve festékanyagoknak hála, ma olyan változatos paletta áll a térkövezők rendelkezésére, mint eddig soha.

Milyen méretekben, mekkora kiszerelésben?

Ma már nem elég a puszta fantáziára hagyatkozni burkolás előtt. Olyannyira kibővült a burkolókövek szín- és méretválasztéka, hogy az sem ritka, ha egy burkolatcsaládnak akár négy különféle kőből áll össze a mintázata. Ilyen elemösszetétellel már véletlenül sem nevezhető unalmasnak az elkészült felület, bár azt is hozzá kell tenni, hogy egy ilyen összetett burkolat lerakása jóval komplikáltabb feladat a hagyományosabb, egy-két mérettípussal operáló társainál. Tovább bonyolítja a képet, hogy az idei évvel már a térkövek esetében is elérhetőek az adott mintasorok arányosan felnagyított verziója. A trend, amely a csempék és a járólapok világában már évek óta tombol, mára leszivárgott a térburkolatok közé is, tehát általános lapméret-növekedéssel lehet számolni a következő években is.

Pavement tiles

Mire kell figyelni a tartós burkolat érdekében?

Egy kert- vagy háztulajdonos két dologtól retteghet, amikor megépül az új járdája, kocsibehajtója: az egyik, hogy a térburkolat megsüllyed, a másik pedig, hogy szétfagy, széttöredezik. Nos, ezen problémák többsége, mint szinte a legtöbb épületkár is, a nedvességre vagy a csapadékelvezetésre vezethető vissza. Mivel a nagy nyomással összepréselt kövek önmagukban már nem kimondottan érzékenyek a fagyhatásra, ha valamivel tudunk rontani a helyzeten, az az elégtelen csapadékvíz-elvezetés. Ennél fogva a megfelelő lejtés pontos meghatározása és a folyókák (lehet fém vagy műanyag, de akár beton is) számának és helyének megtervezése már szinte mérnöki feladat, hiszen nem elég a létezésük, a víznek bele is kell találnia.

Patio Work
De nem minden a lejtés, hiszen a kapilláris nedvesség, azaz a talajban felfelé szivárgó nedvesség ellen is védekezni kell, épp erre (is) szolgál a megfelelő alapozás. A térkövek alapozása mindig a nagy szemcsenagyságú zúzott kövekkel indul, amely egyrészt jó teherbíró réteget képez, másrészt az egymással kis felületen érintkező kövek miatt kiválóan áll ellen a pangó nedvesség kialakulásának.
A süllyedésért tehát a legtöbb esetben nem a túlterhelés tehető felelőssé, hanem a nem megfelelő alapszerkezet, vagy a rossz vízelvezetés.

Hogy fektethető?

A vízelvezetés mellett egy másik ökölszabályról is meg kell emlékezni, ez pedig nem más, mint a szegélyek kérdése. Sokan gondolják úgy, hogy a szegély kiépítése elhanyagolható feladat, amely a burkolás túlbonyolítására lett kitalálva. Nos, ez közel sem így van. Mindennél fontosabb, hogy a szegélyezés egy olyan alapot, keretet ad a burkolatnak, amelyre főleg fokozott terhelés esetén számíthatunk. A legtartósabb szegélyek a burkolás megkezdése előtt készülnek, lehetőleg betonozott ágyba, és a tervezett burkolat felső síkjának magasságában. Csak ennek kötése után érdemes a térkövezésnek nekiállni. Egy másik fontos tényező – pl. kanyarok vagy szegélyek kialakítása esetén -, hogy az egész kövek vágását a gyártó által megadott módon tegyük meg. Ennek gyakran nemcsak esztétikai, hanem terhelhetőségi okai is vannak.

Footpath to the gate

Manapság a térburkolatok készítése tehát nem a betonozás egyszerűségét hordozza magában, hanem jóval közelebb áll a régi macskaköves burkolatok művészi rakásmódjához. Amire pedig mindenképpen figyelnünk kell a tartós, süllyedésmentes felületek érdekében, hogy mindig megfelelő alapozás készüljön a kövek alá!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.