Rostélyrácsok, melyeken lépkedhetünk

2018. január 10.

Ha a tradicionális magyar építészetet szemügyre vesszük, burkolatként alkalmazott fémfelületekkel csak nagyon ritkán találkozunk, és ez nem is véletlen. Hazánk soha nem volt a nehézipar góliátja, még ha ezt az egykori politika évtizedekig próbálta is ránk erőltetni. De talán nem is ez a kényszerű állapot állt a hátterében annak, hogy a magyar építési kultúrában az acélfelületek alkalmazása nem került előtérbe. Az építészet az acél felhasználásával jobbára az ipari forradalom idején, a 19. században kezdett komolyabban foglalkozni. Ez akkoriban inkább a tartószerkezetekre koncentrálódott. De mára a helyzet változni látszik: egyre többször találkozni fémfelületekkel, ami mögött nem az ipari termelés fellendülése, hanem a felületkezelési technológiák fejlődése, és az ebből következő nagyobb tartósság áll.

Depositphotos_11447707_original_honlap

Ha fémről, acélról beszélünk, mindenkinek beugrik az anyagot pusztító vasoxid fogalma, ami idővel morzsányi darabokra szedi az összes vasat, amelyeknek korrózióvédelme nem tökéletes. Ha van előnye a XXI. századi, egyre bonyolultabb elvek szerint készülő építőipari anyagoknak, akkor a homogenitás és az egyenletes anyagminőség mindenképpen ezek közé tartozik. Már a szüleink, nagyszüleink generációja is alkalmazott kerítésnek, teraszkorlátnak, pincelépcsőnek acéllemezt és profilacélokat, amelyek a helyenként hiányos mázolás ellenére máig dacolnak a korral. A mai rozsdavédelmi technológiák mellett már igazán érdemes lehet fémhez, mint burkolóanyaghoz viszonyulni. A tűzihorganyzás, vagyis a cinkfürdős védelem mellett hosszú évekre garantálható a rozsdamentesség.

external fire escapes

De mégis, ha egyszer már bevált a fa, a beton, a tégla építőanyagként, miért alkalmaznánk ezek helyett fémet? Vannak olyan utólagos építmények, melyeknél az egyszerű szerelhetőség egyet jelent a gyors kivitelezhetőséggel. Az idő pedig pénz.
Nem mellékes az sem, hogy épületprotézisek esetén – mint tűzlépcsők, függőfolyosók, járóhidak vagy műemléki védelem alatt álló épülethomlokzat kiegészítése erkéllyel – nem építhetünk akármiből. A robosztus építőanyagok dominánsak, legyen az tartószerkezet vagy burkolat. (A fémszerkezetek vonzereje pedig a nagy teherbírás ellenére biztosítható filigrán szerkezet. )
Ha szempont az is, hogy a járófelület némi fényt is áteresszen az alatta fekvő területre, csúszásbiztos és teherbíró legyen, nem is jöhet más számításba, mint a rostélyrács. Előnyös lehet utólagos, kültéri kiegészítő lépcsők építéséhez, vagy pince,- padlás- és műhelylépcsőkhöz is.

Open stairwell in a modern office building

Aki kicsit jobban beleássa magát a rostélyrácsok világába, megtapasztalhatja, hogy milyen sokféleképp készülhetnek ezek a strapabíró táblák. Igazi rostélyrácsnak hívjuk azokat a táblákat, amelyek egy keretből, továbbá teherbíró főbordákból és mellékbordákból állnak. A fő- és mellékbordák illesztési típusai szerint két típust különböztetünk meg: préselt és hegesztett rostélyrácsokat. A préselt verzióban a teherhordó bordák vékony, vágott slicceibe illesztik a mellékbordákat. A hegesztett verzió teherhordó bordái nincsenek bevágva, ezekre merőlegesen erősárammal hegesztik a többnyire hengeres mellékbordákat. E két verzió magassarkú női cipőben nehezen járható; létezik az említetteken kívül két másik típus, amelyen mindenki biztonsággal tud közlekedni. Ez az expandált lemezből készült járórács egy reszelőre emlékeztet. Mivel a lyukak nem merőlegesek a felületre, ezért kisebb a botlásveszély. Ha szempont, hogy egy utólagos lépcső látványa határozottan elkülönüljön a meglévő épületrészektől,  a szakértők ezeket az ipari, technokrata megjelenésű táblákat ajánlják.

Molded grating

Ha kimondottan csúszásmentes felületű járórács az elvárás, a fogazott bordás verziókkal biztosra mehetünk. De nem mindig szükséges a csúszásmentesség. Modern korlátmezők kitöltésére is alkalmas, melyhez a raszteres osztáskép is hozzájárul.

Ráadásképp, aki mégis ódzkodna a nyers fémfelületektől, számukra létezik már járórács színes műanyag és műgyanta alapanyagból is.

A modern építészet sokak számára nehezen értelmezhető nyelven beszél, annak ellenére is, hogy a praktikumon és az egyszerű esztétikán alapszik. A rostélyrácsokat is a biztonságos, ipari használhatóság jegyében alkották meg, így akinek igénye van a modern megjelenésen túl a könnyű használhatóságra, fontolóra veszi alkalmazását a saját portája körül is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.