Fém, fa, vakolat- avagy a sokszínű homlokzatainkról

2017. július 20.

Elég csak vidékre ellátogatni ahhoz, hogy az ember szembesüljünk a látvánnyal, hogy színes világban élünk. Lehet csak a környezetváltozás teszi, de érdekes dolog, hogy vidéken mennyivel szembeötlőbb a homlokzati burkolatok színessége, különbözősége. Habár az ember azt hinné, hogy a város sűrű struktúrája, az épületek tömött sorba rendezettsége kihangsúlyozza az anyagok szín-, és felületi különbözőségét, de mégis, ha a van az épületek közt egy kis foghíj, udvar, sokkal inkább úgy tűnik, hogy jobban érvényesülnek a különböző felületek. Legyen akárhogy is, érdemes kicsit behatóbban megismerkedni a homlokzati burkolóanyagok fajtáival.

IMG_20170717_200132

Mert a homlokzat nem feltétlen kell, hogy színtelen, fehér legyen, de a összhatást nem csak színek bekeverésével lehet befolyásolni.

Talán a legelterjedtebb burkolási mód a falak vakolása. Ez a burkolás egy tradicionálisnak nevezhető burkolási forma, melynek célja a kezdetekben szimplán csak a falazott felületek eltakarása volt. A színezés, és a díszítés csak a későbbiekben kapcsolódott össze a vakolt felületek készítésével. Tévhit, hogy a vakolat mindig sima, és egyenletes, mivel a simított vakolatok mellett léteznek dörzsölt, vagy egész vad megjelenést biztosító csapott vakolatok is. A vakolat alapanyagát tekintve sem tekinthető unalmas burkolatnak. Készülhet a falra kötőanyag szerint mészvakolat, gipszvakolat, cement és/vagy mészcement vakolat, szilikátvakolat, vályogvakolat de akár műgyantás vakolat is. Ezek persze csak egyfajta alapot biztosítanak a később felhordandó színezéshez, festéshez, akár kül- akár beltérről legyen is szó. De aki szereti kicsit leegyszerűsíteni a dolgokat, rápillanthat a készvakolatokra is, melyek akár némi szigetelést is biztosítanak.

IMG_20170717_195720

A burkolt felület tartósságát fontosnak tartjuk, nem mehetünk el szó nélkül a klinkerhomlokzatok előtt. Habár már a tervezési fázisban is komolyabb energiát igényel, és a kivitelezése sem olcsó, végül olyan minőségi felületet kapunk, mely a természetes téglafal látványét nyújtja, ráadásul olyan színgazdagsággal, melyre hagyományos tégla falazat esetén nincs lehetőségünk.

IMG_20170717_195055

Ugyanígy van a kőburkolatokkal is, melyek az épített fal egy részét képezik. Kivitelezésük nem épp a legegyszerűbb, de aki nem tud lemondani a látvány nyújtotta többletről, az alkalmazhatja csak az épület lábazatának díszítésére is.

De nem kell megijedni, nem kötelező mindenkinek épített szerkezetekben gondolkodnia. Sokkal kedvezőbb árú megoldás, ha vékony lapokat ragasztunk a felületre mely készülhet rusztikus alakú kövekből, vagy a falazott téglafal látványát adó klinkerlapokból. Azt érdemes tudni, hogy az ebben az esetben alkalmazható fugamélység és a sarkokon való burkolatbefordítás (vagy épp annak hiánya mindig árulkodó, hogy nem “igazi” épített felületet látunk. Vagy szigeteletlen felületeknél, vagy pedig polysztirollal szigetelt felületek esetén alkalmazható jól.

IMG_20170716_191139

Bár az igényességnek ára van, egy szerelt homlokzatburkolattal ellátott ház minőségibb képet mutat, készüljön a burkolat fából, kőből, fémlemezből. A szerelt burkolat mögött mindig egy tartóváz bújik meg, mely leginkább fémből készül. Ez a tartószerkezet lehetővé teszi nagyobb burkolólapok rögzítését is, így például a szerelt kerámia burkolatok nagyobb méretben, és a klinkerhomlokzathoz képest változatosabb formák is kialakíthatóak vele, ugyanúgy, mint a cementlap burkolatok esetében.

Aki vonzódik a modern burkolatokhoz, bizonyára a modern építőanyagok elől sem zárkózik majd el. Ezáltal könnyen találkozhat a betonnal mint építőanyaggal. A szépen zsaluzott beton például olyan esztétikus látványt nyújthat, melyet egy közepesen kivitelezett vakolattal nem lehet felülmúlni. Tehát létezik olyan beton szerkezet, mely egyben burkolatként  is szolgál. Ilyenkor a szigetelőtáblák a szerkezetet képező két betonréteg közt helyezkednek el.

Persze léteznek még ennél is különlegesebb megoldások és burkolóanyagok is. Ilyenek a fahatású burkolatok, melyek optikailag kiválóan adják a fa burkolatok hangulatát, de azoknál jóval strapabíróbbak, és nem is igényelnek ápolást. Manapság ezek a burkolatok egyre népszerűbbek. Ide vehetjük még a gyárilag rozsdásított fémlemez burkolatokat, melyek manapság igen divatosnak számítanak. Ebben az esetben nem a klasszikus értelemben vett rozsdáról beszélünk, hanem egy stabilizált oxidrétegről, mely védi is a fémet. Míg a rozsda a rusztikusság csúcsát jelenti, addig a kompozit alapú homlokzatburkolatok az igazi high-tech megtestesítői. Itt egy olyan kőzuzalékból és műgyanta keverékéből előállított anyagról beszélünk, mely nagy formaszabadságot, feltűnően sima felületet, és nagyon világos színeket enged. A coriannak is nevezett anyagból szaniterek, szabadon formált bútorok is készülhetnek, burkolatként való felhasználása igazán előremutatóvá teszi a homlokzatot.

IMG_20170716_191021

A lehetőségek tárháza a homlokzatburkolatok terén tehát szinte kimeríthetetlen. Akármely burkolat mellett tegyük is le a voksunkat, érdemes komolyabban beleásni magunkat az adott típus szigetelési, és kivitelezési kitételeibe, mert sem technológiai szempontból, sem pedig a kivitelezés költségeit tekintve sem játszanak egy ligában a fenti sorokban vázlatosan bemutatott típusok.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.