Térburkolatok fektetése a gyakorlatban

2017. január 5.

A tél nem kedvez a kültéri munkálatoknak, de vannak olyan feladatok, melyek a tavasz beköszöntével azonnal végezhetőek, így ezekre érdemes időben felkészülni. Erre nincs is alkalmasabb időszak, mint a tél, mikor az időnk nagy részét a négy fal között töltjük el. Ha portánk bejáratát még nem burkoltuk volna le, a saras időszak után biztos megérik bennünk a gondolat, hogy térköveztetni kell, de azonnal!

shutterstock_142053226Hogy kezdjünk neki a térkőburkolatok kialakításának? Mint minden útépítési munkánál, itt is földkitermeléssel, tükörkészítéssel indul a munka. A mélységet a tervezett terhelés mértéke határozza meg. Gyalogos zónákban 15-20 cm-es, míg járműforgalommal terhelt szakaszokon akár 40-50 cm-es zúzottköves alszerkezetre lehet szükségünk. Persze nem mindegy, hogy milyen a földkifejtés után visszamaradt felület, azaz a tükör. Mindenképpen tömörítettnek kell lennie, melyet lapvibrátorral érhetünk el. Fontos már az alapoknál gondolni a vízelvezetésre. Ha a tükör is lejt a burkolatszélek fele, félig nyert ügyünk lesz, ugyanis a rétegek közt nem alakulnak ki pangó vizek, melyek lassan, de biztosan süllyedéshez vezethetnek. Itt a lejtésre akár 4-5%-ot is számolhatunk. Ha intenzív talajvízmozgás figyelhető meg az építés helyszínén, a süllyedések elkerülése végett érdemes elgondolkodni a földfelszín alatti drain szivárgó beépítéséről.

Mint ahogy azt említettük, amint elkészült a fogadó tükör, megépítésre kerül a szegélyezés. A szegély alapja földnedves beton, melyből ha lehet, 8-10 cm vastagságban töltsünk a szegélyelem alá. A szegélyt mindkét oldalt meg kell támasztani, mely alátámasztás a térkőburkolatnak is támaszt fog adni, így a fugák nem nyílnak meg. A szegélyek kialakításánál már komolyan számolnunk kell a kialakítandó felület lejtésével, itt komoly szintezésre lesz szükség.

shutterstock_146125211A zúzottköves alapozás meghatározza a burkolat stabilitását, a kövek közti rések pedig megakadályozzák, hogy víz rekedjen meg a burkolat alatt. Az alsó rétegekben a nagy szemcsenagyságú anyagot (d=8-10 cm) részesítsük előnyben. Fontos, hogy vezető sávokhoz igazodva sehol se töltsük túl a durva zúzott követ, mert kell hely a felettes finomabb rétegeknek is. Lényeges hogy legalább 20 cm rétegvastagságonként tömörítsük a felületet, akár többször is megismételve. Ha ez kész, erre kerülhet rá a finomabb réteg, mely a burkolókövek alapját shutterstock_146699621is képezi. A finom murvát nem kell döngölnünk, de a szintezés és az egyenletes elosztás itt mindennél fontosabb. Fontos, hogy a térkő lerakásához úgy lőjük be a szintmagasságot, hogy a frissen lerakott térkő 1-2 centiméterrel magasabban legyen, mint a szegély, mert szinte garantálható, hogy a burkolat süllyedni fog, miután a folyamat végén gumilapos lapvibrátorral megvibrálva elkészül a felület. A lerakás folyamán először ott rakjuk ki a burkolatot, ahol egész lapokkal tudunk dolgozni, a vágandó helyeket későbbre hagyjuk. Vághatunk flex-szel vagy roppantóval, nyilván a vágott él tetszetősebb lesz.

Mikor a félelemek is bekerültek a helyükre, érdemes világos gumilappal megvibrálni a felületet. Majd finom, és lehetőleg száraz kvarchomokkal a fugákat többször átsöpörve és bevibrálva kitölteni. Annyiszor kell újra és újra átjárnunk a felületet, hogy a fugák mindenhol teljesen kitöltöttek legyenek, és megtömörödjenek. Végül le lehet söpörni a felületet.

Mint olvashattuk, nem nagy ördöngösség, ha betartjuk a munka alapvető szabályait. Mi azt javasoljuk, tartsuk is be őket, hogy a minőségi burkolat élettartamát kinyújthassuk, és hosszú ideig tudjuk problémamentesen használni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.