Vakolaterősítő szerkezetek

2016. december 6.

shutterstock_111663638A téli hónapokban többet tartózkodunk otthon, a négy fal között. Ilyenkor az ember többet van a családjával, a hideg napokon eljön a játék ideje. Ekkor szembesülünk a lakásbelső sérülékenységével. Nem kell hozzá nagy erő, hogy egy óvatlan pillanatban a fal sarka lepattanjon, ha pedig lepattant, a sérülés nagy valószínűséggel meg is marad a következő belső festésig. Bátrabbak megpróbálkozhatnak saját kezű javítással, de foltmentesen még a félretett javítófestékből sem biztos, hogy sikerül kijavítani a hibát.

Amikor ilyen károk keletkeznek otthonunkban, van időnk többet merengeni a vakolat és a belső festés egyéb hibáin. Könnyen megakad szemünk a kisebb repedéseken, melyek az épület mozgásai miatt a mennyezeten, falakon keletkeztek. Az ember fejében máris összeáll a kép a tavasszal végezhető tisztasági festés feladatairól.

Élvédők

A lepattant élek ellen természetesen nem csak úgy védekezhetünk, hogy azokat kipótoljuk gipsszel. A javítást érdemes egy nagyobb felújítással egybekötni, mikor a sarkokon élvédőket helyezünk el. Érdemes a gletteléssel kicsit rádolgozni, így a lécekből végül semmi sem látszik majd. Az élvédő több típusban, műanyagból és fémből is készülhet, folyóméterének ára pedig nem eget rengető, nem érdemes rajta spórolni.  

Vakolaterősítő háló

shutterstock_434634541A rabicháló tulajdonképpen egy ritka szövésű üvegszövet háló, amivel a glettelés alá terítve olyan tartós belső felületet kapunk, ami nem kényes az épületmozgásokra és az építőanyagok különböző mértékű hőtágulását is képes áthidalni. Habár ahol nagyobb a mozgás, esetenként meg is látszódhat a repedés, de a burkolat nem nyílik meg, és nem olyan drasztikus a sérülés képe a hálónak köszönhetően. Alkalmazzák még gipszkarton falak csatlakozásainál, de a külső felületek hőszigetelése feletti réteg is kap egy rabichálót az erősebb felület érdekében. Az így keletkező felület, mint egy “páncél” védi meg az alatta elhelyezkedő, ütésekre kényesebb szigetelést.

Stukatúr

shutterstock_419949424Olyan egyenetlen felületeken, ahol a vakolat vastagsága erőteljesen ingadozik, a vakolatban belső feszültségek keletkezhetnek. Ezek a feszültségek aztán a felületre is kiülnek repedések formájában. A stukatúrnád tulajdonképpen egy olyan homlokzaterősítő szerkezet, mely dróttal egymás mellé sorolt vékony nádszálakból áll. Ezt a falra, deszkázatra szegelve olyan tapadófelületet kapunk, melyen a vakolat biztos tapadást talál, és valószínűleg repedésmentes felületet tudunk létrehozni. Az így készült belső vakolatot azonban többnyire már csak műemlék épületek esetén (ahol fontos a technológiai korhűség) alkalmazzák. Manapság már nem számít korszerű megoldásnak.

shutterstock_283359242Kétségtelen, hogy az élvédők és a különböző hálók segítségével jóval tartósabb felületeket kapunk, mint nélkülük. Ha megfejeljük még olyan megoldásokkal, mint például az ajtókeretek körüli árnyékfuga kialakítása, akkor az elegancia oltárán is áldoztunk a felújítás során. Érdemes megfontolni, hogy kibővítjük-e a szobafestéskor alkalmazandó tételek listáját a cikkben említett termékekkel, mert így a jövőben számos javítás költségeit és fáradalmait spórolhatjuk meg.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.