MIT TEHETÜNK A HÁZ KÖRÜLI BURKOLATOK FELFAGYÁSA ELLEN?

2016. november 8.

shutterstock_245287060A tél már itt dörömböl a kapunkon. De nincs még késő, érdemes körülnézni a teraszon és az udvaron, hogy a fagyok a lehető legkevesebb kárt okozzák a birtokunkon. A felfagyott burkolat nem csak ronda, veszélyes is lehet. A felpattogzott burkolat, a fellazult járófelület a járás biztonságát veszélyezteti, a csúszás- és botlásveszély már a fagyok beállta előtt, de utána is fennáll. Ha egyszerű, lejtős betonrámpára gondolunk, a beton felületéről leváló kavicsszemek kiszórt üveggolyókként rántják majd ki lábunk alól a talajt. De gondolhatunk akár a felpattogzott teraszcsempe éles szilánkjaira, ebbe sem érdemes még véletlenül sem belerúgnunk. Egy szó mint száz, elejét kell vennünk a burkolatok felfagyásának, hisz a biztonságunk is múlik rajta.

shutterstock_333386015 (1)De nézzük, mi a felfagyás fő okozója. Egyrészt az alacsony hőmérséklet, ami ellen kültérben érdemben nem tehetünk, hisz nem „fűthetjük az udvart”. A burkolati fagyások második számú szereplője a nedvesség, a víz. Tulajdonképpen egy, a földrajzismereteinkből ismerős fogalomra, az erózióra vezethető vissza a folyamat. A víz megül a burkolat apró réseiben, repedéseiben, megfagy, a víz fagyása közben keletkező jégkristályok a térfogatnövekedés miatt feszítik a kisebb repedéseket, melyekből fokozatosan nagyobb repedések lesznek, mígnem leválik a burkolat egy része.  Érdemes tehát a vizet jó messze tartani a felülettől.

shutterstock_411672208De nem minden esetben lehetséges ez. Képzeljük csak el a házunk környezetét. A modern ház tetőfelületeire hulló csapadékot ereszcsatornák gyűjtik össze. Az ereszcsatornák a ház falai mentén vezetnek a talajig, ahol a lábazat körül sok esetben járda, terasz található. Ritkább az az eset, mikor a csapadékvíz talajfelszín alatt kerül az ejtőcsövektől elvezetésre, míg gyakoribb, mikor a víz felülről nyitott, a burkolat felületén kialakított folyókákon jut el a felszívódás helyéig, a talajig. Minden ilyen folyókát érdemes alaposan átvizsgálni, ugyanis az eldugult folyókák ellenére a víz majd utat keres magának, ha kell, a járófelületen át, a burkolatot és a testi épségünket is veszélyeztetve. Az ősz a lombhullatás évszaka. Ami a romantikus lelkületű festőt elragadja, az a józan gondolkodású háztulajdonosnak gyakran a bosszúságok forrása. A színes lomb előszeretettel gyűlik össze az ereszekben, majd az első kiadósabb eső lehozza a hordalékot, a kidobócsövek elé rakva azt. Nem is hinnénk, de az összetorlódott avar olyan agresszív akadályt képezhet, hogy az a tető vápájában (azaz a két tetősík által összemetsződő élben) a víz útját oly módon elállhatja, hogy az padlástéri beázáshoz vezethet. Ha az összeesett avar a járdára, teraszra jut, az azonnal komoly csúszásveszélyt jelent a nyirkos őszi időben. Érdemes tehát azonnal eltávolítani. De a föld alatti ereszkivezetéseket is érdemes legalább a tél beállta előtt, az évben egyszer átvizsgálni, kipucolni.

shutterstock_493572997Mikor már beállt a fagyos idő, érdemes felkészülni a síkosságmentesítésre. Ez természetesen burkolatonként eltérő lehet. Bár a konyhasó igen hatékony módja a jégmentesítésnek, a burkolat és a környezet szempontjából  ez mégsem a legjobb megoldás. Ugyanis amilyen gyorsan oldja meg a jegesedés veszélyét, ugyanolyan gyorsan kezdi ki a burkolat felületét is. Érdemesebb inkább kvarchomokkal, vagy durva felületeken is alkalmazható zúzott köves szórással védekezni, majd ezt az olvadás után összesöpörni. Ilyen mód a zúzott aprókő nyilván némi veszteséggel ugyan, de többször felhasználható. A leghatékonyabb  megoldás talán – bár erre nem mindenkinek van lehetősége –, ha azonnal letakarítjuk a havat a felületről, így az olvadás okozta vízterhelés, és az ebből fakadó fokozott fagyveszély is csökkenthető.

shutterstock_507372718Járólapozott teraszburkolatoknál preventív jelleggel érdemes a burkolat folyamatosságát még ősszel ellenőrizni. A lapburkolatokat legfőképp akkor tesszük ki fagyveszélynek, ha a felületre rásimuló tárgyakat, bútorokat hagyunk télire a felületen, biztosítva, hogy ezalatt filmszerű vízréteg alakuljon ki. A fugákat nagyon hasznos ellenőrizni, ugyanis a töredezett fugáknál juthat a legnagyobb valószínűséggel a lapok alá a víz. Ha ez megtörténik, már csak idő kérdése, mikor válik el a lap a ragasztótól, mikor töredezik szét. A fugákat érdemes még a fagy beállta előtt javítani, de ha kritikusnak látjuk a helyzetet, ideiglenes lefedés vagy előtető készítése is hatásos lehet.

Egy kétségtelen: ha olyan burkolatot készítünk, ami nem hajlamos a felfagyásra, két legyet ütünk egy csapásra. Ilyen burkolat a laza kavicságyba fektetett teraszburkolat, ahol a fugaközök a vízelvezetésre szolgálnak, de ide sorolhatóak a fa teraszburkolatok. Bár bizonyos fafajták ápolásigényesek, a felfagyás veszélye nem fog fenyegetni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.