Belső lapburkolatok, természetes kövek

2013. július 2.

Lehetnek rossz emlékeink a szocializmus járólapjairól. De most nem, nem a metlachiről lesz szó. A jéghideg cementlap, mely megfelelő talajpára nedvesség esetén izzad, könnyezik. Nem is voltak olyan rég azok az idők, mikor még a járólapgyártás és az építőipari technológiák közel sem voltak azon a szinten, mint amit ma alapelvárásként támasztunk a járólapok iránt. Valószínűleg mindegyikünknek van közelebbi élménye a régi metlachi lapburkolattal kapcsolatban, melynek neve – ha az információim nem csalnak – a német Metlach város kerámiagyártásától ered. Hátrányai ellenére ez a laptípus is szerzett magának híveket. De térjünk rá egy másik kategóriára, a természetes kövekre.

 1. Metlachi

Kiválasztás

 2. Márvány kitermelés 3 Gránit

A legmagasabb nívót még manapság is a természetes kőburkolatok adják, mint például a márvány vagy a gránit. A gránit szemcsés, vulkanikus kőzet. A szemcsék nagyságát a még olvadt halmazállapotú láva kihűlési sebessége adja meg.

4 Gránit fajták a

A márvány mészkőszármazék. Neve az ógörög marmarein, azaz fényleni szóból ered. Félreértésre adhat okot, hogy sokszor márványnak nevezik a többé-kevésbé fényezhető, tömött mészköveket is. De mi a lényegi különbség a márvány és a mészkő között? A tömött mészkő üledékes kőzet, mely többnyire a nagyobb tömegű állóvizekben eredetileg laza formában, mésziszap-szemcséket magába foglalva ülepedik le. Ez a kezdetben nagyon hézagos üledék, a mésziszap, a mészkő a folyamatosan rárakódó további üledéktömegek következtében tömörült. Végül tömött kőzet alakult ki, mely bizonyos mértékig fényezhető, de a fény a kőzet belsejébe nem tud behatolni, a felszínen elnyelődik vagy a felületről közvetlenül visszaverődik. A márvány ezzel szemben a tömött mészkőből keletkezik úgy, hogy a kőzettömeg környezetének nyomása és hőmérséklete lényegesen megnövekszik. A kémiai összetétel csak kis mértékben módosul, a márvány elméleti összetétele azonos marad a mészkőével. Mivel a magasabb energiaszint elősegíti a nagyobb kristályok képződését, a márványban nagyobb, gyakran több milliméter nagyságú kalcitkristályok figyelhetők meg, szövete kristályos-szemcséssé alakul. Ami igazából megkülönbözteti a márványt a mészkőtől, az az, hogy a márvány kevésbé roncsolódik és jobban formálható, mint a tömött mészkő.

Tulajdonságok

Aki a természetesség híve, azt aligha lehetne megnyerni a mázas kerámia lap javára. Manapság a márvány lapok a kínai beszállítóknak köszönhetően már nem is olyan drágák, mint régen voltak. Mégsem árt az óvatosság, mielőtt a természetes burkolatok mellett döntünk. Tisztában kell lenni vele, hogy a márvány lapok odafigyelést igényelnek mind a fektetés, mind pedig a használat közben. Bár ezek a lapok rendkívül tartósak, mégis kophatnak, bár felületük nedves csiszolással újra és újra rendbehozható. Megfelelő tisztítószerekkel könnyen tisztántarthatóak.

Kiszerelés, méretek

5 Márvány fajták

A márvány anyagvastagsága általában 1 cm, a legelterjedtebb lapméret 30,5×30,5 cm-es. Léteznek nagyobb szabványos lapméretek is: 60×30,5×1 cm, 2 cm, 40x40x2 cm, 60x60x2 cm, továbbá elérhetőek még úgynevezett “soros” méretű lapok is, ahol a szélesség adott, leggyakrabban 30,5 cm, a hosszak pedig kötetlenek. E méret kedvezőbb ára és “méretflexibilítása” miatt kedvelt. Felületi kiképzésében lehet polírozott fényes és matt, flammolt (égetett) melynek felülete ezáltal rusztikus lesz. Létezik még pattintott felületképzéssel is.

6 Márvány lapok

Fektetés

Burkolásnál fokozottan oda kell figyelni, hogy ne alakuljanak ki olyan körülmények, mely a kő elszíneződéséhez vezethetnek. Ilyen például a savas, lúgos anyagokkal való érintkezés, vagy olyan sötét ragsztók, melyek átüthetnek a márványon. A leghagyományosabb ragasztás a 3-4 cm vastag, cementbázísú ágyazóhabarcsba való fektetés. A lapok egyező szintbe rakása itt nem probléma, de ennél a fektetési módnál a habarcsban nagy mennyiségű víz van jelen, ami problémákat okozhat. A természetes kövek burkolásához a fent említett okok miatt olyan habarcsot használjunk, ami gyorsan kikeményedik. Ezt elkerülendő manapság már az esztrich készítése és a burkolás is egy munkamenetben készül, ahol a nedvesség miatti elszíneződés már nem lehetséges. Fektethetjük még vékony, műgyanta-cement bázisú ágyazóhabarcsba, ami elsősorban azonos vastagságú lapoknál alkalmaznak. Padlófűtés esetén fontos, hogy lap teljes felületével felfeküdjön az ágyazóhabarcsra a tökéletes hőátadás érdekében. A megfelelő habarccsal megakadályozhatjuk a kivirágzást, az elszíneződést, a kő kivilágosodását vagy besötétedését és a kötőanyagban bekövetkező sérüléseket. Ugyanúgy, mint más burkolatokat, nagyobb felületeknél ezt is dilatálni kell. Ez a megfelelő hőtágulási hézagot jelenti. A szilikon tömítőanyagnál ügyelni kell az összetételre, ugyanis az ecetsavat tartalmazó tömítők tartós elszíneződést okozhatnak a felületen. Fugázásnál vágott oldalú lapoknál használhatunk helytelenül null-fugának nevezett szűk résezésű lerakást is, mely 0,5-1 mm távolságot jelent.

7 Márvány konyha

Használat

Tisztításhoz használjunk semleges kémhatású tisztítószereket. A felszívódó szennyeződések elkerülése érdekében használhatunk impregnáló szereket.

Ha mindezeket betartjuk, a lakásunk értékét növelő, szép fényű, esztétikus burkolathoz jutunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.