RÉSEK ÉS FUGÁK FALON ÉS PADLÓN

2016. szeptember 15.

IMG_3039Lakóhelyünk megjelenése legtöbbünk szívügye, így nem csoda, hogy mindenki próbálja a lehető legjobbat kihozni lakása megjelenéséből. Erre meg is vannak a kiváló eszközök, mert napjainkban határtalan választék áll rendelkezésre az építeni, felújítani vágyók részére. Így van ez a burkolóanyagokkal, burkolólapokkal is, melyek évekre meghatározzák egy-egy helyiség, fal, vagy akár a homlokzat képét. De nem csak a burkolóanyagok azok, amelyek jellemzően meghatározzák az épület, szoba, fal, vagy a padló képét, hanem az elemek közti fugakiosztása, az így kirajzolódó mintázat, a kitöltőanyag színe, vagy egyszerűen a hiánya ugyanúgy befolyásolja az összképet, mint maga burkolat anyaga, textúrája.

IMG_3048A fuga kifejezéssel nem csak a szemmel jól látható burkolati szüneteket, összekötéseket, hanem építéstechnológiai szerkezeti tágulási, és mozgási hézagokat is jelölünk. Ezek talán még komolyabb szerepet töltenek be, mint a burkolati fugák, bár alapfunkcójukat tekintve ugyanazért felelősek, mint a felületen megjelenő társaik. Ezekkel a technológiai „szünetekkel” előzhetjük meg, hogy a tartószerkezetből indulva a külső vagy belső felületeken repedések jelenjenek meg. Az ilyen szerkezeti fugák túlnyomórészt nem kitölthetőek és gyakran burkolati szinten is megjelennek, de különböző rugalmas áthidalásokkal, mozgástűrő szalagokkal (pl.: neoprén) elfedhetőek. Léteznek szerkezetbe beépíthető fém fugaprofilok is, melyek elsősorban a padló alapszerkezetébe kerülnek beépítésre. Pontosabban meghatározva arról van szó, hogy a különböző anyagokból és különböző terheléssel ellátott tartószerkezetek egymással szorosan nem összeépíthetőek a különböző hőtágulási és stabilitási tulajdonságaik miatt. A legjobb példa talán az egybefüggő betonaljzat, melyet a határoló falak geometriája szerint 3, de maximum 6 méterenként dilatálni kell, különben a hő és egyéb külső hatásokra fellépő erők akár burkolati szinten is károsodást okozhatnak. Így van ez a nagyobb kiterjedésű, hidegburkolatra tervezett teraszoknál is. Avagy két helyiség közt, ahol a padlóburkolat küszöb nélkül fut át az egyik szobából a másikba, ajánlott a tágulási hézag kialakítása. Ugyanígy a helyiség körül kötelező mind technikai, mind pedig burkolati fugát, tágulási hézagot hagyni, mely a szegélylécezéskor eltakarható.

IMG_3050Nem csak a szerkezet mélyében keletkezhetnek feszültségek, hanem a padlóburkolat anyagában és a burkolólapok között is. A járólapok közti réseket flexibilis fugázóval töltjük ki, melynek akár 25%-os méretváltozást is el kell viselnie. A fuga egyrészt teherelosztó, teherátadó tulajdonsággal bír, azaz ha a terhelés például egy járólapra esik, képes lesz a fugák segítségével a szomszédos lapokkal megosztani, ezáltal csökkentve a károsodás veszélyét. Másrészről pedig higénikusabbá teszi a burkolatot, hisz a kitöltetlen fugákban a kosz könnyen megül, nehezen takarítható.

Milyen anyagokat használhatunk az általános fugaközek kitöltésére? Egyrészt hagyományos fugázóhabarcsot, mely nem más, mint finom cementhabarcs színezékkel, és némi műgyanta adalékkal a magasabb kopásállóság és hajlítási szilárdság elérése érdekében. Dilatációs fugáknál viszont a gumis hatású, extra rugalmas szilikonos kitöltést ajánlott alkalmazni.

A lényeg, hogy a fugázás folyamatakor a teljes rést ki kell tölteni, egyéb esetekben a teherelosztás sem fog megfelelően működni. Habár a szűk fugaköz sokak szerint jóval megkapóbb, mint a hagyományos szélesebb típusú, ennek a helyes fugakitöltése bonyolultabb. A fugázhatóság alsó határa 2-2,5 mm. Ennél szűkebb rések csak extra folyékony fugázóhabarccsal dolgozhatók be.

IMG_3054Bizonyos lapburkolatok akár alig észrevehető, szűk fugával is készülhetnek. Ilyenkor fokozottan fontos a flexibilis ragasztó és fugázóanyag használata. Szűkebb fuga alkalmazása inkább csak a falakon ajánlott. Greslapoknál az oldalélhossztól függően 10 cm-es oldalél hosszig minimum 2 mm, 20 cm oldalél hosszig minimum 3 mm, 60 cm-es oldalél hosszig pedig minimum 4 mm fugaköz ajánlott.

Természetesen bizonyos esetekben elkerülhetetlenek a nyitott fugák használata, ilyen például a homlokzati faburkolatok, teraszok faburkolatai, hajópadlók. Manapság egyre divatosabb a szegélylécek elhagyása ajtófélfáknál. Ilyenkor a tok a fal síkjába kerül. A repedésmentes kialakítás csak a fallal való csatlakozásnál egy kis rés kialakításával oldható meg. Ezt a megoldást árnyékfugának nevezzük.

Mint láthatjuk, a fugáknak több fajtája létezik, mint azt elsőre gondolnánk. De a különlegesebb kialakítások esetén sem kell kétségbe esnünk, hiszen manapság mára legtöbb típushoz találunk alapanyagot és kiegészítőket a kereskedésekben.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.