SZŐNYEG- ÉS KÁRPITTISZTÍTÁS

2016. augusztus 3.

shutterstock_157212752A legtöbb lakásban található valamilyen szövetburkolat, vagy textillel bevont bútor. Lehet padlószőnyeg, fali- vagy bútorkárpit, melyek ugyanúgy, mint a többi használati tárgyunk, könnyen bepiszkolódnak. Éppen ezért a következő sorokban kárpitok tisztításához nyújtunk egy-két fontos instrukciót, mielőtt vadul nekiesünk a foltoknak.

shutterstock_264419660Amikor a kárpiton folt keletkezik, vagy a használat során bepiszkolódik, az ember elkezdi keresni a lehetőségeket, hogy a szövet eredeti állapotát visszanyerhesse. Ilyenkor jönnek a ”jó tanácsok”, amiket különböző portálokon olvashatunk laikusoktól, vagy a szomszédok, ismerősök tanácsát alkalmazva állunk neki a feladathoz. Fontos tudni azonban, hogy rosszabb esetekben a hibás eljárással a foltot konzerválhatjuk is, illetve mélyebb rétegekbe jutathatjuk. Ezáltal előfordulhat, hogy ennek okán a foltot egyáltalán nem, vagy csak magas költségek és komoly munka árán tudjuk eltávolítani. Ezen felül a kárpit anyaga és színe is megsínyli a beavatkozást.

Mit tehetünk, ha helyesen szeretnénk eljárni?

Első körben az ilyen praktikákat felejtsük el és a különböző, de nem erre a célra kifejlesztett tisztítószereket lehetőség szerint kerüljük, mert savas vagy lúgos kémhatásuk miatt a szövetet megmarhatják, károsíthatják.

shutterstock_351308855Ezen felül mérlegeljük és tisztázzuk, hogy a kárpitos bútor mennyire kényes, miből van, és milyen anyagárral kell számolnunk, ha esetleg újrakárpitoztatnánk. Amikor ez megvan, akkor mérjük fel a kockázatot, hogy megéri-e kísérletezni, vagy hívjunk szakembert, aki rendelkezik a megfelelő gyakorlattal, eszközökkel és anyagokkal. Amennyiben úgy döntünk, nekivágunk és bevállaljuk a rizikót, érdemes a házi praktikákat mellőzni és e célra szánt eszközöket illetve vegyszereket használni.

A kárpittisztító anyagot minden esetben rendeltetésének megfelelő felületen és rendeltetésszerűen érdemes alkalmazni. Amennyiben a leírásban szerepel a védőfelszerelés kötelező viselése és a helyiség megfelelő átszellőztetése, akkor erről haladéktalanul gondoskodni kell. Ne keverjük a tisztítóanyagokat, mert a szövetet károsíthatják, és veszélyes gázok (például: klórgáz) is keletkezhet.

shutterstock_407350819Ha nekiállunk, ne csak a foltot magát, hanem az egész kárpitozott felületet tisztítsuk. Az anyagot egyenletesen vigyük fel a szövetre, mert ennek híján nem várt foltos felületet kaphatunk. Kárpittisztítás előtt az anyagot készítsük elő kefével, porszívóval, hogy a lazább, felületi szennyeződést ne dolgozzunk be az anyag szálai közé. A tisztítószert mindig egy olyan, kevésbé szem előtt lévő felületrészen próbáljuk ki, ahol nem látszik, ha végül nem volt sikeres a tisztítási módszerünk. Ez azért praktikus, mert így eldönthető, hogy mi magunk megoldhatjuk-e a feladatot, vagy szakember segítségét kell kérni.

Adott esetben érdemes kárpittisztító gépet bérelnünk. Ezek előnye, hogy nemcsak a látható felületi koszt tudják jó eséllyel eltüntetni, hanem a szövet mélyebb rétegeiből is ki tudják szedni a piszkot, mely így nem nyújt táptalajt a különböző baktériumoknak, gombáknak.

A szőnyegtisztító gép (legyen az ipari vagy házi) a mosószeres vizet nagy nyomással a szövetbe juttatja, majd azt a szennyeződéssel és a vegyszerrel együtt visszaszívja egy külön tartályba. Ennek előnye, hogy mélyebb rétegekből is kitudja a szennyeződést szedni, valamint a régebbi tisztítószerek maradványait is eltávolítja. Ez az extrakciós tisztítás.

shutterstock_410125978A padlószőnyeg tisztításánál a habkefés eljárást is érdemes megfontolni. Egy erre alkalmas berendezéssel (hengerkefés, vagy egytárcsás gép) végezzük a feladatot. Itt a habkefe felhordja a vegyszerhabot, mely bejut a szőnyegbe és kiszedi a szennyeződést. Ezt követően a tisztítószeres vizet kiszívatjuk egy erre alkalmas géppel, majd a fentiekben említett extrakciós elven működő géppel átöblítjük az anyagot, a maradék szőnyegtisztítót is eltávolítva.

Padlószőnyeg tisztításánál választhatjuk a bonettálást is. Itt lényegében az egytárcsás súrológépre helyezzük a nedves, vegyszeres korongot és a szöveten átjáratjuk. Ezt követően megvárjuk a száradást. Amennyiben nincs kedvünk megvárni a száradást, vagy csak sietnénk, akkor a száraz poros tisztítást alkalmazzuk inkább. Itt a szőnyegre kiszórjuk a száraz tisztítóport, majd hengerkefés géppel áttisztítjuk. Várunk, amíg a szer elvégzi a feladatot és a port a szennyeződésekkel együtt kiporszívózzuk. Ügyeljünk rá, hogy alaposan távolítsuk el a tisztítóport.

A legtöbb ember által ismert a porszívózás. Mindenképpen érdemes ezt a megoldást rendszeresen használni és a szilárd szennyeződéseket a lehető legkorábban eltávolítani. Fontos, hogy értékes, öreg szőnyegeket csak a hátoldalukon porszívózzuk, miután a főoldaláról a nagyobb méretű szennyeződéseket leráztuk. A legtöbb olcsóbb szőnyeget mindkét oldalon érdemes átporszívózni.

Mérlegeljünk alaposan, hogy egy értékes szövetnél érdemes-e próbálkozni vagy sem. Nagytakarítás esetén akár takarítógépet is kölcsönözhetünk, főleg, ha több tisztítandó szövetünk van.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.