SZOBAFESTÉS HÁZILAG

2016. július 7.

IMG_0913Itt a nyár és a jó idő, azaz most van számos kerti munka és barkácsolás optimális ideje. Ilyen barkácsteendő lehet a szobafestés is. Festeni több ok miatt lehet érdemes. Kisgyermekes családok ismerhetik az érzést, mikor a kicsik a hosszú tél alatt összekenték a szobát. De előfordul, hogy régi színét vesztette a falfesték, vagy egész egyszerűen már nem tetszik a néhány éve felvitt szín. Sokan úgy gondolják, hogy szakember helyett a problémát maguk orvosolják. Ha nem vagyunk híján kis vállalkozó kedvnek, és van egy kis gyakorlati érzékünk, ez is jó ötlet lehet. Ha néhány fontos instrukciót betartunk, nagyobb eséllyel érjük el a kívánt célt. A festési munkálatok előkészítéséhez már előző cikkeinkben adtunk hasznos instrukciókat, melyeket most is ajánlunk olvasóink figyelmébe. Tőszavakban itt most csak annyit említenénk meg, hogy mindent gondosan húzzunk félre, takarjunk le, ragasszunk körbe, hogy véletlenül se okozzunk kárt, vagy csepegtessünk össze értékeinket.

IMG_0914Első lépésben ha elolvastuk és megfogadtuk a tanácsokat, és megfelelően előkészítettük a helyszínt, nekiláthatunk. A festékszín kiválasztásánál alaposan gondoljuk át a helyiség funkcióját. Lehetőleg közös megegyezéssel válasszunk színt, hiszen a különböző emberek különböző színeket kedvelnek, és ezeket az igényeket közös nevezőre kell hozni. Mivel a festés hosszabb távra szól, így kerüljük a feltűnő és vad dolgokat, mert ezeket hamar megunhatjuk. Nagy igénybevételnek kitett felületeken helyes lehet mosható festék választása is. Ilyen esetben a különböző szennyeződéseket is el lehet távolítani nyom nélkül, de ügyeljünk arra, hogy tiszta ronggyal és szivaccsal tegyük meg.

IMG_0915Ezt követően mérjük fel a felületek nagyságát, minőségét. Fontos tudnunk, hogy a falfelületet fedő előző réteg minősége milyen, valamint lényeges az is, hogy milyen anyagú festék volt felhordva a falra. Ez határozza meg azt, hogy a következő, általunk felvinni kívánt színező milyen festékanyag legyen. Az is előfordulhat, hogy a régi réteget el kell távolítanunk. A felület nagysága szintén lényeges kérdés, mert ez határozza meg, hogy mennyi festéket kell vennünk. A kiválasztott festékeken általában feltüntetik, hány négyzetméterre elegendő az anyag. Tisztáznunk kell, hogy ezt egy rétegben számolták, vagy tekintetbe vették a gyártó által előírt 2-3 rétegnek megfelelő négyzetmétert. Alaposan vegyük szemügyre a falfelület minőségét is! Az elváló festékrétegek, málló vakolat, vagy 4-5 réteg megléte esetén egyéb teendőink is lehetnek. Ehhez más anyagot és más szerszámokat is vásárolnunk kell. A műveletet az összes szükséges anyag, szerszám megvásárlásával kezdjük.

IMG_0916A festésre sokan úgy gondolnak, hogy egyszerűen „telibe gurítjuk a falat” teddy-hengerrel. Azonban ha maga a festés, gyors, és nem túl nehéz feladat is, ennek ellenére időigényes, és sok odafigyelést, átgondolást, számolást igényel. A málló festékréteget spakli segítségével el kell távolítani, mert ha ezt nem tesszük, a festék a felhordását követően fog lepotyogni. Tehát minél előbb távolítsuk el a tönkrement réteget, és a helyét gletteljük ki. A glettet spaklival hordjuk fel, és a száradást követően finomabb csiszolóvászonnal csiszoljuk síkba. A festést megelőzően a falfelület előkészítése igen lényeges. Az érdes, durva felületeket is ilyenkor tudjuk kijavítani, glettelni, csiszolni. Az apró repedéseket is gletteljük. A nagyobb, mélyebb repedések esetén használjunk üvegszálas hálót, melyet a repedésre glettelünk. A későbbiekben itt kisebb valószínűséggel fog a repedés megjelenni. Amennyiben nem helyeztünk fel élvédőket festés előtt, ezt is rakjuk fel. A felület előkészítése ezzel még nem ért véget. Portalanítsuk, és ahol szükséges, zsírtalanítsuk is a falat. Ezt követően alapozzuk a felületet. A választott festékünk előírásában szereplő alapozót alkalmazva vigyük fel a felületre. Fontos, hogy nem hengerrel alapozunk, hanem kefével, hogy az alapozót a felületbe jól be tudjuk dolgozni. Nyilván a sarkok, kapcsolók mentén lehet ecsetet is használni. Fontos, hogy annyi anyagot vigyünk fel, hogy a felület teljesen telített legyen, és már ne tudjon többet beszívni. Tehát a fal pórusai telítettek legyenek.

IMG_0917A leírásban szereplő száradási időt megvárva lehet a felületre felvinni a festéket. A száradási idő általában 2 óra. Ecsettel, a kapcsolók, sarkok körül, szegélyek mentén dolgozzunk. Ezt követően hengerrel visszük fel a festéket. A festőhengert nedvesítsük be és a vizet távolítsuk el, amennyire lehet. Ezután lehet a festékes vödörbe a hengert mártani, majd a lehúzórácson a felesleges festéket eltávolítani. A festőhengerrel mindig felfelé kezdjük a festést, majd oldalazó mozdulattal, fel-le használjuk. Így elkerülhető a festék lecsepegése és lefolyása. Ha a henger ragad, és olyan hangot ad, mintha tépné a felületet, akkor ez azt jelzi számunkra, hogy a festék kifogyóban van, és újra merítenünk kell.  Ha túl sok anyagot vittünk fel az elején, akkor a kifogyott festékes hengerrel merítés előtt újra rámehetünk, és a felesleget eldolgozhatjuk.

shutterstock_331611992Mindig a mennyezettel kezdjük a hengerelést. Hosszirányban, majd keresztirányban dolgozunk. A beeső fény irányába végezzük a munkát, a sarkoktól indulva. A függőleges felületek festését közepén kezdjük. Először felfelé gurítva a hengert, majd oldalazva haladunk tovább. Ezt követően alul is így járunk el, jól összedolgozva az anyagot. Nagyon fontos, hogy a száradási időt várjuk meg, mert különben a felületünk csúnya lesz. Érdemes szellőztetni, hogy járjon a levegő, mert ilyenkor gyorsabban szárad a felület. Szerencsés meleg, esőmentes időben dolgozni, hiszen ilyenkor könnyebben szárad ki a helyiség. Ügyeljünk arra, hogy szálló szösz, pollen, bogarak, por ne ragadjon a frissen festett felületbe.

Amennyiben szépen, jól dolgoztunk, éveken keresztül élvezhetjük a munkánk eredményét. Fontos, hogy kellő időt szánjunk e tevékenységre, külön figyelmet fordítva az előkészületekre és a befejező munkálatokra.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.