Padlók, falak sérülésvédelme

2016. május 19.

IMG_0497A padlók, falak és egyéb felületek sérülésvédelme igen fontos. Az anyagi, esztétikai fontosságuk mellett a balesetek megelőzésében is nagy szerepet kapnak. Egy törött, sérült sarok, járólap stb. igen balesetveszélyes, amit mindenképpen szeretnénk a szeretteink és saját magunk védelme érdekében megelőzni. Fontos továbbá, hogy a sérült rész funkcionálisan nem tölti be maradéktalanul a feladatát, például a csempék, járólapok esetében a szennyeződések megtapadása mellett a víz is könnyen utat talál, egyéb károkat okozva.

shutterstock_162275648A padlók, és itt elsősorban a járólapok mellett a laminált padlóra és parkettára gondolunk, igen kényesek, ezért alapvetően kell figyelnünk arra, hogy a bútorok használata során se sértsük fel ezeket. Ennek legegyszerűbb módja az, ha a székek lábára, ragasztható vagy szögelhető (a szöget mélyebbre ütjük az előre kialakított lyukba, mint a védő síkja) védőt helyezünk fel, például filcet. Ilyeneket lehet venni barkácsboltokban is előre legyártottat, vagy mi magunk is csinálhatunk akár padlószőnyegből. Előre gyártott megoldást alkalmazva, különböző méretű és formájú kivitel, valamint különböző színek közül is választhatunk. Innen kezdve, ha nem emeljük a széket, hanem húzzuk, sem lesz nagy valószínűséggel semmi baj. Ügyeljünk arra, hogy költözködés vagy a szoba átrendezése során a bútorokat emeljük, vagy ha nem megoldható, akkor tegyünk használt szőnyeget, rongyot alájuk, és úgy toljuk.

shutterstock_217896229A falfelületek védelme is igen fontos. Azokon a helyeken, ahol a szék támlája érintkezik a fal felületével, oda érdemes a széktámla vonalában kiegészítő védelemről gondoskodnunk. Ez lehet egy egyszerű faborítás, egy esztétikus léc is, vagy akár parafacsík is. Utóbbit azonban nem ajánlatos, mert a mechanikai hatásokkal szemben annyira nem tartós és nagyon hamar csereérett lehet. A lényeg, hogy a szék ne tudjon a fallal közvetlenül érintkezni. A másik igen fontos rész a villanykapcsolók körüli terület. Itt a szennyeződésektől kell védeni a falat. Nemcsak piszkos kézzel lehet összekenni a falat. Idővel a kezünk zsíros felülete is koszolhatja a kapcsoló környékét. Ezért a kapcsoló körül érdemes védőt alkalmazni, amit villamossági vagy barkácsboltokban tudunk beszerezni.

Sok háztartásban a fogas a falra van rögzítve. Ilyenkor mind a fal, mind a kabát szempontjából érdemes valami védelmet választanunk. Régebben gyékényt vagy szőnyeget alkalmaztak, vagy valamiféle textilt. Ennél már vannak esztétikusabb megoldások is. Itt a parafatáblát tudnám az olvasó figyelmébe ajánlani, mert olcsó, esztétikus és praktikus. Számos egyéb burkolat megoldása is szóba jöhet a csempétől a fáig. Itt a fantáziánk és a pénztárcánk határozhatja meg a választott megoldást. Fontos azonban, hogy bírja a vizet (már ha vizes kabátot akasztunk fel egy eső után) és ne fogjon, valamint ne legyen recés felületű, ami a textilbe (kabát) kárt tud tenni.

IMG_0493Ezen felül vannak ütközési pontok, melyekkel leggyakrabban kórházakban, raktárakban, irodákban találkozhatunk. Ezek olyan helyen és magasságban vannak, ahol egy eszközt, mint a kiskocsi stb. tudunk nekitolni. Itt ütközéselhárító sínrendszereket érdemes felhelyezni, mely bírja az ütközést, tartós, védi a falat és a szállítóeszközünket, valamint könnyű tisztán tartani. Emellett ezek a rendszerek lehetővé teszik azt, hogy kapaszkodni is tudjunk bennük. Idősek otthonában, kórházakban, gyógyfürdőkben, szállodákban is találkozhatunk ilyenekkel.

A leginkább sérülésnek kitett falfelületi részek a sarkok és az élek. Ezeket a részeket érdemes ellátni megfelelő védelemmel. Esztétikus és praktikus az élvédelmet már építésnél felhelyezni, de természetesen utólag is lehet csatozással vagy ragasztással. Ez lehet műanyag vagy alumínium idom is. Nyilván az anyag megválasztása attól is függ, hogy mennyire lesz kitéve sérülésnek.

Számtalan fajta burkolattípus van melyet érdemes védeni (csempétől a gipszkartonig), mindenképpen érdemes tanácsot kérni szakboltban, vagy a legegyszerűbb az, ha magával a szakembertől kérünk tanácsot, aki a burkolást végezni fogja. Számtalan kivitel, rögzítési mód és esztétikai megjelenés van, ezért fontos, hogy a megfelelő helyre a lehető legjobban megfelelő védő kerüljön fel.

Ezek a felületvédelmi rendszerek, idomok, megoldások praktikusak, hasznosak, a legtöbb esetben biztonságosak és akár dizájnelemek is lehetnek. Állagmegóvás és balesetvédelmi szempontból is előnyös ezeket használni. Igazság szerint az áruk igen rövid idő alatt megtérülhet, és akkor a bosszúságról már nem is beszéltem.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.