A padló és falfelület védelme

2016. február 10.

A padló, a fal – legyen az bármilyen anyagból – akkor szép, ha ápolt, karcoktól és sérülésektől mentes. Jelen cikkünkben különböző felületek tisztántartására, ápolására, állagának megóvására nyújtunk hasznos tanácsokat.

Padlóburkolatok

shutterstock_212603911A padlóburkolat igen sokféle lehet. Ezek a felületek a mindennapi használat során azonban sokat rongálódhatnak. Járunk rajta, használjuk, pakolunk rá. Ezért fontos, hogy mindig tisztán tartsuk és a szilárd, kemény piszkot (pl.: kavicsok, törött üvegdarabok) azonnal felseperjük róla. A sérülésekre érzékenyebb felület, mint a laminált padló is (mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend), komoly sérüléseket szenvedhet. Érdemes figyelni arra, hogy felújításnál, költözködésnél, vagy egyszerűen csak a bútorok mozgatásánál mindenképpen emeljük azokat, hogy ne karcoljuk össze a burkolatot. Amennyiben ez nem megoldható, billentsük az adott bútort meg, és helyezzünk puha rongydarabot alá. Ezt követően ezen már csúsztathatjuk a nehéz szekrényeket is. Azonban figyeljünk arra, hogy a burkolatváltó profiloknál, küszöböknél, stb., emeljük vagy billentsük át a bútort.

shutterstock_296239439Amennyire lehet, a székeket is emeljük meg csúsztatás helyett. A székek lába alá mindenképpen érdemes rátétet ragasztani. Régebben ez egy kis szövet, mondjuk padlószőnyeg darab volt, amit méretre vágtak és ráragasztottak a lábra. Így ezen a puha textilen könnyen, sérülésmentesen lehetett csúsztatni a széket. Manapság a dolgunk jóval egyszerűbb. Előregyártott, különböző méretű és formájú bútorfilcek közül választhatunk. Többsége öntapadós, ezért a felhelyezése is elég egyszerű. Fontos azonban, hogy a ragasztandó felületet mindenképpen tisztítsuk meg. Ha szükséges, egy kicsit meg is csiszolhatjuk (bútoronként eltérő az, hogy alkalmaznunk kell-e), egy kis alkohollal zsírtalaníthatjuk is, hogy tartósabb tapadást kapjunk. A másik ilyen lehetőség a szögelhető filc, melynél ügyeljünk arra, hogy a szöget a filc közepén lévő lyukba mélyre üssük, mert ellenkező esetben ez a szög fogja a felületet felsérteni. Ezen filcek előnyei többek között a felületek védelmén túl az is, hogy a kemény felületeken a zajt is csökkentik, így az alsó szomszédot is kevesebb eséllyel fogja idegesíteni, ha húzzuk, toljuk a széket, fotelt.

A padlón jelentkező sérüléseket érdemes azonnal kijavítani, hogy a „megbontott” felület sérülése ne növekedjen. Bizonyos felületeknél, mint a laminált padlók esetében, a sérüléseket többnyire időközönként újra és újra ismételve kell javítani.

Falfelületek

shutterstock_366704999A falak esetében is fontos, hogy azokon a helyeken, ahol a sérüléseknek jobban ki vannak téve ott megfelelő védelemmel lássuk el. Ezek többnyire a falak élei. A kritikus helyeken érdemes élvédőket felhelyezni. Az élek védelmén kívül vannak olyan helyek, ahol maga a síkfelület van a sérülésnek kitéve. Ilyen hely például az étkező, ahol a széket könnyen a falnak tolhatjuk. Ezért e helyeken érdemes kiegészítő burkolatot választanunk. Nem kell feltétlenül az egész felületet burkolni, elég az, ha csak azt a részt védjük, ahol a szék háttámlája találkozik a fallal. Itt mondjuk, egy léccsíkot rögzíthetünk fel, vagy parafacsíkot ragaszthatunk fel. Ezen védőeszközök akár még design funkciót is elláthatnak. Jól megválasztva anyagát és színét, esztétikusabbá teheti a falfelületet.

Kritikus hely a villanykapcsolók környéke is. Itt nem feltétlenül a fal sérülésétől kell tartanunk, hanem a szennyeződésektől. Ha mindig tiszta kézzel kapcsoljuk is fel a villanyt és vigyázunk arra, hogy a falhoz, tapétához ne érjünk, egy idő után elszíneződhet a fal. Ez kivédhetetlen ott, ahol gyerekek is vannak. Ezért érdemes matricát vagy egy erre a célra gyártott műanyag keretet felszerelnünk a kapcsoló köré.

Sokan rögzítenek a falra fogast. Ezzel alapból semmi probléma nincsen, de érdemes gondoskodni a falfelület védelméről. Erre azért van szükség, mert a tiszta kabáttal is összekenhetjük a falat. Például egy kiadós eső után a vizes kabáttal is hagyhatunk nyomokat. Másrészről a kabátnak sem feltétlenül jó, ha a fal fogja meg a színét. Itt is több anyag közül választhatunk. Faburkolat, textil, gyékény felszerelése esztétikus és otthonos hatású lehet.

shutterstock_116543581A falak és padlók védelme nem csak az esztétikai megjelenés miatt fontos. Kétségtelen, hogy egy ápolt, sérülésektől mentes felület dekoratív lehet, azonban arról se feledkezzünk el, hogy egy kis sérülés az idők folyamán tovább nőhet és balesetet is okozhat. A legtöbb sérülést kellő odafigyeléssel elkerülhetjük. Ha megtörtént, akkor pedig célszerű minél hamarabb orvosolni, mert később már komolyabb javítást fog igényelni, akár szakember segítségét is. Ennek elkerülése végett érdemes a fentiekben leírt tanácsokat figyelembe venni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.