Csúszásmentes burkolatok

2016. február 4.

A téli viszontagságos időjárás beköszöntével a házunk környezetét és az utcákat fedő burkolatok különbözőképpen reagálnak a megjelenő nedvességre, fagyra. Nagyon kell vigyázni, mert könnyen megsérülhetünk, ha figyelmetlenül lépünk egy csúszós burkolatra. Ha építünk vagy felújítunk, a későbbi veszélyhelyzet elkerülése végett nem árt tisztában lennünk bizonyos burkolatok alapvető tulajdonságaival.

shutterstock_157861394Nem csak a házak körül és a lakásbelsőben, de talán mindnél fontosabb a közhasználatú létesítmények, boltok, éttermek, különösképpen a munkahelyek biztonságos burkolata. Egy munkáltató legnagyobb felelőssége az, hogy biztosítsa dolgozóinak a nyugodt munkavégzéshez elengedhetetlen biztonságos munkavégzés feltételeit. Ehhez nem elég egyszerűen egy hidegburkolót megbízni a műhely felújításával, tudni is kell, milyen szakfeladatokhoz milyen burkolat dukál. Nem kisebb a felelősség olyan helyeken, ahol sok ember megfordul, és a padlóra gyakran kerül nedvesség. Ezek közé a kiemelten fontos helyek közé tartoznak az öltözők, zuhanyzók, sportlétesítmények és azok vizes helyiségei, továbbá maguk az uszodák, ahol a medencék burkolata, lépcsőzete is komoly veszélyforrást jelentene, ha a síkosság miatt egyensúlyozni kellene rajta.

shutterstock_352737896A könnyebb tájékozódás érdekében a burkolatokat a forgalmazás megkezdése előtt csúszósság szempontjából is megvizsgálják, majd jelöléssel látják el. A csúszósságot alapvetően meghatározza a felület egyenletessége, érdessége. Bizonyos anyagok már alapesetben érdes felülettel rendelkeznek, míg mások épp sima felületükről ismertek. Ez utóbbiakat gyakran utólagos csúszásmentesítéssel kell ellátni vagy kezelni. A kerámia-járólapok vizsgálatát úgy végzik, hogy a felületet vékonyan beolajozzák, majd különböző dőlésszögek mellett megvizsgálják, képes-e azon egy személy stabilan megállni. A dőlésszöget a vízszintestől kezdve folyamatosan növelik. Előre meghatározott R-értékek alapján ahhoz a szögértékhez tartozó számértékkel osztályozzák a lapot, amelyik szögdőlésnél már nem képes az ember megállni. Ennek megfelelően a 3-10O-os lejtésig stabilitást biztosító lapokat R9-es értékkel jelölik. Ez a csúszósabb kategória. A kevésbé csúszós lapok nagyobb értékű jelölésben részesülnek. 10-19° között R10-es, a 19-27° közt R11-es, 27-35° közt R12-es, 35° felett is stabil lapok pedig R13-as besorolást kapnak.
Mezítlábas közlekedőhelyekre és tartósan vizes helyiségekre más értékelést használnak: „A” kategóriába sorolják azokat a lapokat, melyek 12°-os dőlésig biztosítanak stabilitást. Ilyen lapot alkalmazhatunk például öltözőkben és olyan mezítlábas helyeken, ahol korlátozott a burkolat nedvesedésének veszélye. „B” kategóriájú (18°-os dőlésig stabil) lapokat alkalmazunk olyan mezítlábas helyeken, melyek nagy valószínűséggel nedvesek, míg a tartósan nedves vagy víz alatti felületek, a zuhanyzók, medencék lépcsői „C” jelölésű (24°-os dőlésig stabil) lapokból készülhetnek.

shutterstock_366611234A burkolat felülete a göröngyöstől a simára polírozottig egészen sokféle lehet. Tény, hogy minél csúszásállóbb egy felület, annál nehezebb lesz takarítani. Felületi finomság szempontjából egyazon anyagtípus különböző módon készült burkolatai közt is óriási különbségek adódhatnak. Kerámialapoknál nem mindegy, hogy a lapot mázazták-e vagy sem, ugyanis máz nélkül sokkal kevésbé csúszik. A csúszásmentesített lapok többsége mégis mázazva készül, de a mázhoz ilyen esetekben érdesítő adalékot kevernek. Annak ellenére, hogy a mázas kerámiaburkolatok is komoly csúszásállóságot mutathatnak, mégsem javasolnám szabadtéri burkolatként, ugyanis a fagyveszély és a rátaposott hó miatt ezek sem adnak lépésbiztos felületet.
Szabadtérben inkább javasolt az olyan burkolat, melynek a felülete alapból érdes. Ilyen a legtöbb betonlap, melyek közé esztétikusabb mosott kavicsos lapok vagy a térburkoló betonkövek tartoznak. Ezek fugázata is nyújt némi segítséget a tapadáshoz, ha csúszóssá válik az idő.

shutterstock_120310237A lépcsők burkolata csúszósság szempontjából még nagyobb fontossággal bír, mint a sík felületek. Itt a megcsúszás garantáltan leesés- és fokozott sérülésveszélyt jelent. Lépcsőburkolatunk készülhet mázas kerámia vagy greslapból is. Az ilyen burkolatokhoz gyakran lehet kapni rovátkázott felületű lépcsőéllapokat, de az ilyen lap anyagából készült elemek rendkívül drágák. Megoldás lehet még, ha alumínium vagy réz csúszásgátló profilokat építtetünk be a lépcsőburkolat első élébe. Olyan esetekben, ahol ez nem alkalmazható, utólagosan felragasztott érdesítő csíkokban gondolkodhatunk. Lépcsőburkolat, vagy maga a lépcső készülhet még természetes kőből, mely lehet pattintott, csiszolt, maratott, de összetettebb megoldással akár fém csúszásgátló élek beépítésére is lehetőség nyílik.

Ha fém lépcsőben gondolkodunk, akkor megoldás lehet a dombornyomott trepnilemez. Ez egyfajta modern hangulatot ad a lépcsőnknek, és dombornyomása miatt nem is a legcsúszósabb burkolati mód.

Amennyiben már megvalósult burkolatot szeretnénk csúszásmentesíteni, arra az esetre csúszásmentesítő csík felragasztása, lézeres érdesítés, savmaratás, a felület pattintása (ügyelve a károsodás lehetőségére), homokfúvás, bevágások, azok kitöltése gumi vagy fém betétekkel nyújthatnak segítséget.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.