FUTÓNÖVÉNYEK A HOMLOKZATBURKOLATON

2015. november 11.

IMG_9140A futónövényekről és azok előnyeiről és hátrányairól megoszlanak a vélemények. Amikor a futónövények alkalmazása szóba kerül házfalak, tűzfalak kapcsán, többnyire hátrányokat és a negatív példákat hallunk, pedig a modern városokban is érdemes lenne elgondolkodni az ott lakóknak az egyre csökkenő zöldfelületek miatt. A régmúlt időkben is voltak időszakok, amikor népszerűek voltak a különböző futónövények, de manapság célszerű lenne a szerepüket ismét felértékelni. Amikor felmerül az ötlet, hogy a házunkra, melléképületünkre futtassunk növényzetet, számos szempontot mérlegelni kell. Jelen cikk ehhez nyújt segítséget.

IMG_9137Számos negatív vélemény és hiedelem van a témával kapcsolatban, aminek valódiságát vagy a probléma nagyságát józan ésszel értékelhetjük. Ilyen a fal megrongálódása, vizesedése, illetve a rovarok és rágcsálók inváziója. A megfelelően választott és telepített növény az esetek döntő többségében védi a ház falát, nem pedig rongálja. Tény az, hogy a növény telepítése előtt a falhibákat javítani kell, illetve a vakolat és a fal kapcsolatának megfelelőnek, minőséginek kell lennie. Amennyiben ez nincs meg, úgy egyes futónövények a falhibákba kapaszkodva a falsérülés növekedését eredményezik és a fal egységét megbonthatják. A rossz minőségben felvitt, vagy az idők során tönkrement vakolatot károsíthatja a növény súlya is. Ezért fontos a megfelelő növény kiválasztása, illetve adott esetben a megfelelő felület kialakítása a növény számára. A házfalak vizesedését döntő többségben a csapadék okozza, amitől a kifejlett futónövény megvédi a falat és felfogja a vizet, így pont az ellenkezője igaz. A következő nagy félelem a rovarok inváziója. A kertes házakban, zöldövezetekben lévő épületekben természetes látogatók a különböző rovarok. Nyilván minél közelebb hozzuk az élővilágukat, annál nagyobb eséllyel tévednek be életterünkbe, ám nem akkora számban, mint azt gondolnánk. Ennek oka, hogy ők a zöld növényzetben érzik jól magukat és nem a tiszta, nyílt, búvóhely- és élelemmentes lakásban. Amúgy is, ahol sok a rovar, ott természetes ellenségei, például a madarak, is megjelennek, és csökkenti a populációt. Másrészről egyre több az aktív szellőzésű ház, ahol a csukott ablakok ellenére egy aktív szellőzőrendszernek köszönhetően folyamatosan szellőzik a ház. A másik megoldás ennél jóval olcsóbb, a szúnyogháló, így a rovarok nem jutnak be a házba.

IMG_9142A fentiekben említett félelmekkel szemben sok előnye is van egy ilyen növényzetnek. Esztétikus, szép, védi a házat a különböző természeti behatásoktól, így az esőtől, jégtől, perzselő naptól, és a hidegtől is. Utóbbiak felelősek az apró repedésekért. A falat is óvják, és mivel nem keletkeznek apró repedések, bele se tudnak azokba kapaszkodni. Nagy előnye az, hogy a nyári hőségben nem engedi a falakat átmelegedni, így a ház nem forrósodik fel annyira. Másik előnye az, hogy a növényzet kihűlni sem engedi oly mértékben télen a falakat, mint a be nem futtatott házakat. Emellett jó levegőt, kellemes, természetes környezetet biztosít és a port is fogja, melyet a későbbi esővíz a talajra mos. Ezért is lenne jó, ha számos épület, így irodaházak, iskolák, középületek, lakóházak falai is be lennének futtatva valamilyen futónövénnyel. Mindezek mellett kiváló hangszigetelő is egyben. Egy vastagon befutatott felület hangszigetelő hatása akár az 5 dB-t is elérheti, így a forgalmas helyeken élőknek emiatt is ajánlatos.

Hőszigetelés, tájolás, növényválasztás.

IMG_9141Annak érdekében, hogy az épület hőgazdálkodását megfelelő mértékben befolyásolja a növényzet, érdemes a falak tájolását is figyelembe venni, és ehhez a legmegfelelőbb növényt kiválasztani. A déli, napos falak esetében olyan növényt válasszunk, amely lombhullató. Ennek oka egyszerű. Nyáron a lombjával védi és szigeteli a falat, télen pedig hagyja, hogy a nap melegítse az épületet. Ilyen tulajdonsággal rendelkeznek a vadszőlők is. Mindemellett nem nyújt a rovaroknak télre védelmet, így azok döntő többségében elpusztulnak, így gyérítve azok számát. Északi, árnyékos helyre örökzöldet ültessünk, mint a borostyán, amely folyamatosan véd és szigeteli otthonunkat.

Választáskor vegyük figyelembe a növények eltérő tulajdonságát. Mik az igényei (talaj, csapadék, hőmérséklet), milyen gyorsan nő, milyen terhelést jelent a falra nézve, hogyan kapaszkodik az adott felületre és kell-e valamilyen szerkezet, támrendszer a kapaszkodáshoz (drót, rács, stb.), vagy önállóan kapaszkodik. Futónövények lehetnek önkapaszkodós és támasztékra futó növények is. Körültekintőbb felmérést az önkapaszkodós növény követel meg, a többletmunkát pedig a támasztékra futó növény megfelelő támasztékának az építése jelenti.

IMG_9136Közvetlenül falra futtathatóak azok a növények, melyek járulékos gyökerekkel rendelkeznek, mint a borostyán, vagy tapadókorongos hajtással rögzítik magukat, mint a vadszőlő. Utóbbi kiválóan megtapad önállóan sík felületen is. Más esetekben támasztófalról érdemes gondolkodnunk. A támrendszerek választásakor figyeljünk arra, hogy ezek a növények több évtizedig is elélnek, így tartós szerkezetet válasszunk. A keményfa esztétikus megjelenést jelent, lombhullató növények esetében lombhullás után, illetve addig, amíg a növényzet nem borítja be a teljes felületet. Sajnos, tartóssági szempontból nem a legmegfelelőbb. A fém tartószerkezet megjelenése nem vetekszik a fáéval, tartóssága azonban igen. Hátránya az, hogy nyáron felmelegedve a növény károsodásához vezethet azáltal, hogy a friss, új hajtásokat megégetheti a napon felmelegedett szerkezet. Télen a növény fagyásához járulhat hozzá a lehűlt szerkezet. Mindenképpen érdemes a választott növény eladójától vagy szaklapokból érdeklődni, hogy milyen nagyságú és faltávolságú támasztékot építsünk, és mekkora súlyra méretezzük. Nem jó az, ha a támasztószerkezet túl közel van a falhoz, ezért a növény kifejlettkori vastagságához méretezzük az építendő szerkezetet, hogy a növény egészségesen és gyorsan tudjon fejlődni és növekedni.

A házfalak befuttatása nagyon esztétikus és hasznos megoldás lehet, amely számtalan előnnyel bír és kevés problémával jár, ezért érdemes ezt a környezetbarát, természetes megoldást számításba venni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.