Előtetők típusbemutatása héjalási szemszögből

2015. augusztus 28.

IMG_8704Családi házak és társasházi lakások teraszainál, bejáratainál a tervezés folyamán kevesen gondolják át, hogy a lakótereken kívül a lakásnak egyéb hasznos tereit is érdemes az időjárás és egyéb használati tényezők figyelembevételével kialakítani. A szabadidő eltöltésére szolgáló terasz leggyakrabban nem élvez védettséget az időjárás romboló hatásaival szemben, ha nincs lefedve. Be kell látni, hogy így a terasz verőfényes nyári napsütésben, vagy tavaszi-őszi langyos esők idején nem töltheti be funkcióját, pedig életviteli szokásaink gyakran IMG_8717megkövetelnék, hogy ilyenkor is használatba vehessük őket. Bejárati ajtóknál legtöbbször költségtakarékossági szempontok miatt hanyagolják el az előtető betervezését az építkezés korai stádiumában. Mégis mennyire kellemetlen, ha vendégeink érkeznek, mikor szakad az eső, vagy hull a hó, és a nyílt ég alatt kell várakozniuk, mire bebocsátást nyernek hozzánk, vagy esetleg egy nagyobb bevásárlás csomagjait kell letennünk felázott járdára, míg kinyitjuk az előtető nélküli bejárati ajtót.

IMG_8705Ha ismerjük a fent említett szituációk akár egyikét is, már biztos elgondolkodtunk azon, hogy milyen módon, milyen anyagokból készíttethetnénk előtetőt, eresztéket bejáratunk, teraszunk, balkonunk, lépcsőfeljárónk, medencénk fölé. Az első és legfontosabb feladat az igények és körülmények pontos felmérése. Tudnunk kell, hogy az épülettömeghez struktúrájában milyen felépítmény passzol a leginkább. Ezalatt arra gondolok, hogy nem szerencsés, ha egy stílusában, anyagában az épülettől teljesen elütő szerkezetet képzelünk el, vagy ha a bővítmény kiterjedése miatt dominálni kezd az épület arculatában. Ilyen, amikor a lefedendő terület felett erkély, balkon található, mert nem igazán szép , ha a kilátást ezután egy tető felülnézeti képe szűkíti be. Ilyen esetekben inkább kihajtható karos árnyékolót javasolnék.

IMG_8708Mint ahogy a kihajtható árnyékoló, az előtető sem csak csapadékvédelmi szempontokat szolgál, hanem bizonyos esetekben árnyékoló szerepet is betölt. Sokan a déli tájolású nappalijukat nyáron túl melegnek találják, így masszív cserépfedésben gondolkodnak. Ilyenkor nem szabad átesnünk a ló túloldalára, mert télen a túlzott árnyékvetés miatt lehet, hogy kellemetlenül sötétebb lesz a szobában. Véleményem szerint nem szerencsés a legkisebb ereszmagasságot 2,5méternél alacsonyabbra tervezni, továbbá 3 méternél nagyobb kinyúlású tetőknél érdemes felülvilágítóról gondoskodni. Éppen benapozási okokból a ház északi, keleti és nyugati oldalán elhelyezkedő teraszainál, ha a határoló házfalban ablaknyílás van, javasolt túlnyomórészt transzparens héjalásban gondolkodni. 

Míg a rendszerváltás előtt nagy mennyiségben készültek acélprofilból és drótüvegből ilyen építmények, addig mára a fa tartószerkezet került előtérbe, melyet legtöbbször polikarbonát lemezzel szerelnek fel. De nem mindig ez a legkézenfekvőbb megoldás.

IMG_8709A tetőhéjalás szempontjából vagy az árnyékolásra való igény, vagy a fényáteresztés, esetleg a teljes transzparencia a meghatározó. Árnyékoló héjalás lehet agyagcserép (szalagcserép, hódfarkú, mázas, máztalan), betoncserép, pala, bitumenes zsindely. A cserépburkolatoknál a szarufára természetesen cseréplécek kerülnek, míg a betoncserépnél ezek némileg vastagabbak kell, hogy legyenek, mivel a betoncserép súlya nagyobb. Ha nem akarjuk a cserepek alsó oldalát szem előtt tudni, érdemes alsó deszkázatban gondolkodni. Ha mindenképpen alsó deszkázatban gondolkodunk, vagy kisebb, ívelt felületeket kívánunk kialakítani, érdemes elgondolkodni a bitumenes zsindelyen, mely alapvetően csak a szarufákra felülről rögzített deszkázatra készíthető. IMG_8710Színében, struktúrájában mindenképpen a ház eredeti tetőfedő anyagához alkalmazkodnék. Eltérő minta vagy szín kaotikussá teheti a ház összképét. Transzparens fedési típusoknál létezik két fokozat: áttetsző és átlátszó. Sokan gondolkodás nélkül döntenek a 10 mm vastagságú üreges polikarbonát lemez mellett, mert kézenfekvő megoldásnak tűnik, szinte mindenhol kapható. Az anyag csak fényáteresztő, nem átlátszó, de előnye, hogy nem csak pontszerű, hanem akár vonalmenti rögzítéssel is szerelhető. Sőt, nagy előnye, hogy a légcsatornákra merőlegesen hajlítható is. Ügyelni kell azonban, hogy a IMG_8711kivitelezés közben a nyitott légcsatornákat gondosan zárjuk le, mert ha kosz kerül beléjük, szinte tisztíthatatlan, és nagyon ronda lesz. Ha viszont átlátszó megoldásban gondolkodunk, akkor érdemes elgondolkodni a poliészter trapézlemezben. Kialakítása legyen olyan, hogy passzoljon a nem transzparens trapézlemezekhez. Elsősorban ipari épületek tetőszerkezeténél alkalmazzák, de teraszfedésekhez is használható. Ellentétben a polikarbonát lemezzel, leggyakrabban pontszerű rögzítéssel, kizárólag rozsdamentes csavarokkal erősítik a tetőszerkezethez. Mivel tetőlécekre való rögzítése javallott, ezért ez és a profilfelület az IMG_8713átláthatóságot némileg torzítja, csökkenti. Ha nem akarjuk korlátozni a kilátást, gondolkodhatunk megfelelően vastag síküvegben vagy biztonsági üvegben. Az egyszerű üveglap legnagyobb ellensége természetesen a jégverés és a hóteher. Ezt kiküszöbölendő 5 mm-nél vékonyabb üvegben ne gondolkozzunk. Előnye az ilyen tetőnek, hogy a kilátást nem korlátozza más, mint a szarufák. Ezek távolságát nem javaslom 60 cm-nél nagyobbra venni. Az üveglapok rögzíthetőek közvetlenül a szarufákra egy gumisín és alumíniumprofil segítségével. Ha a tető kinyúlása nagyobb, mint az üveglap hossza, átlapolással rögzíthetjük, melyet úgy készíthetünk elő, hogy az üveglap vastagságát kimaratjuk a szarufák felületéről. Átlapolásnál ügyelni kell az élzárásra, melyet színtelen szilikonnal tömíthetünk legegyszerűbben.

IMG_8715Tartószerkezeti szempontból szimpatikusabbnak tartom az úgynevezett tömegfedések (mint cserép, pala) esetén a masszívabb hatást keltő fa (legtöbbször fenyő) szerkezetet, míg a könnyűszerkezetűeknél (trapézlemez, transzparens műanyag lemezek) kedvezőbbnek találom a filigránabb fém tartószerkezetet (alumínium, acél). A szerkezet tervezett lejtése jobb, ha minél nagyobb esésű (20-30o), de üveg esetén a hóteher könnyebben lecsúszik a felületről, így ott elgondolkodhatunk az alacsonyabb lejtésfokon is.

Ha a fent felsoroltak közül ki tudtuk választani a megfelelő tartószerkezeti és tetőfedő anyagot, ne feledkezzünk meg a kiegészítő bádogszerkezetekről sem, mert ezek a tetők összegyűjtik a vizet, a vízelvezetés pedig talán fontosabb minden másnál, de erről majd egy szigetelésrovat cikkben olvashatnak bővebben.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.