FUGÁK HATÉKONY TISZTÍTÁSA

2016. január 6.

A fugák tisztántartása, eredeti színük és állapotuk megóvása sokak számára jelent kihívást. Se nem egyszerű, se nem gyors folyamat az elszíneződött fuga kitisztítása. Jelen cikkben ehhez nyújtunk instrukciókat, kiindulva az egyszerű otthoni praktikáktól a profibb megoldásokig.

shutterstock_52542298A legszennyezettebb fugahelyek általában a járólapok, csempék közötti részek. Miért? A fuga porózus, nedvszívó anyag. Amikor piszkos lábbal összejárjuk és vízzel felmossuk, a legnagyobb igyekezetünk ellenére is kerül a szennyezett, piszkos vízből a fugára is, amely azt beszívja, és így elszürkíti. Az esztétikai megjelenésen túl problémát jelent az is, hogy a fugában megtelepszenek a baktériumok is. Mindezek mellett nyilván kívülről is szennyezett lesz a fuga. Szappanlerakódás, vízkő, és akár gombák, így a penészgomba is megtelepedhet rajta. Ezért mindenképpen érdemes tisztán tartanunk és megelőznünk a fertőzéseket.

shutterstock_172037090Szennyezettek lehetnek a konyhák csempéi és járólapjai is. Ennek oka az, hogy a zsíros gőz, vagy a kifröccsent olaj, stb. megtapad ezeken a felületeken, konzerválva a felületen lévő szennyeződést és port. Ezért a sima felületről is nehezen takarítható olajos, zsíros elegyet a résből még körülményesebb kitisztítatni.

Lehetőségek a tisztításra

A legtöbb esetben a súrolást nem kerülhetjük el. Itt szóba jöhet a keménysörtéjű fogkefe, körömkefe, vagy a gyökérkefe. Fontos, hogy súrolás közben ne sértsük meg a felületet, tehát csak olyan eszközt használjunk, amely nem sérti meg, nem karistolja össze a csempét, járólapot.

A művelet megkezdése előtt mindenképpen takarítsuk le a felületet, mossuk át, majd az alábbiakban bemutatott módszerek közül válasszuk ki a nekünk szimpatikust és alkalmazzuk azt.

  1. A mosószóda használata igen praktikus. A szennyeződés mértékétől függő mennyiségben,  vízben feloldva súroljuk a fugát is.  Szennyezettebb felület esetén a mosószódához adunk annyi ecetet, hogy összekeverve tejbegrízes állaga legyen. Ezt követően felkenjük a fugára és egy fél órán át állni hagyjuk. Ezután bő, langyos vízzel alaposan lemossuk. Szükség esetén kefét is használhatunk, így növelve a hatásfokot.
  2. Sütőporos víz esetében is hasonló pépet érdemes készíteni. Ezt kell a fugába dörzsölni. Néhány percig az anyagot rajta hagyjuk, majd vizes kefével súroljuk át. Ezt követően is fontos a bő vizes lemosás.
  3. Töltsünk fel egy permetezőflakont ecettel, majd permetezzük az ecetet a fugára. Hagyjuk néhány percig, hadd dolgozzon az ecetsav. Ezt követően ecetbe mártott fogkefével, körömkefével sikáljuk át a fugát, majd langyos vízzel mossuk le az ecetet és hagyjuk megszáradni. Amennyiben a fuga szennyezettségének mértéke nem olyan nagy, akkor a permetezést követően meleg vizes kefével is átsúrolhatjuk a fugát. Ezt követően öblítsük le a felületet.
  4. Ecet és só kombinációját is használhatunk. Elkészítése igen egyszerű. Ecetet és sót keverjünk össze úgy, hogy egy sűrű masszát kapjunk.  Ezt a masszát kenjük a fugára, majd hagyjuk, hogy dolgozzon az anyag. Fél óra elteltével mossuk le a masszát. Kedvezőtlen eredmény esetén sikáljuk át a felületet vizes vagy ecetes kefével, majd mossuk le. Fontos, hogy az anyag ne legyen se túl sűrű, se túl híg, inkább tejbegrízszerű állaga legyen.
  5. Nagyon hatékony a szódabikarbóna és víz elegye is. A szódabikarbónát keverjük össze vízzel úgy, hogy egy krémszerű, jól kenhető anyagot kapjunk. Az így kapott krémet fogkefe segítségével vigyük fel a fugára és kezdjük el súrolni. Néhány percig várjunk, amíg az anyag a súrolást követően még dolgozik. Ezt követően mossuk le bő vízzel.
  6. Léteznek már készen kapható, speciális fugatisztító anyagok is, melyeket egyszerűen a fugára kell felvinnünk, mondjuk ecsettel. Majd egy kis idő múlva vizes ronggyal, vagy szivaccsal töröljük le a felületet. Ez után bő vízzel lemosva már tiszta fugát kaphatunk. Amennyiben az eredménnyel nem vagyunk elégedettek, ismételjük meg a folyamatot. Fontos, hogy mindig a használati útmutatónak megfelelően járjunk el. Csak olyan fugázott felület esetén használjuk az adott szert, amit az útmutató ajánl.

shutterstock_194329406A fugák szennyeződését meg is előzhetjük, illetve mérsékelhetjük. Annak érdekében, hogy a fuga ne szennyeződjön be olyan könnyen, érdemes azt kezelni. Jó eredményt érhetünk el az új vagy frissen tisztított fugáknál a megfelelő, erre a célra gyártott szilikon anyag használatával. Ennek előnye, hogy a szilikon lepergeti a vizet, így a szennyezett vizes lé nem tud beszivárogni a fugába. Ilyen impregnáló fugavédő anyagot több gyártó is gyárt, és ettől függően kell a száraz, tiszta felületre felvinni.

shutterstock_299541482Fontos, hogy vigyázzunk a fugára és mindig tartsuk tisztán. Rendszeres időközönként tisztított fugákat könnyebben és gyorsabban tudunk megfelelő esztétikai állapotban tartani, mint a már régóta szennyezett, elhanyagolt felületet. Ezen felül kiemelném, hogy érdemes gumikesztyűt használni ezekhez a tevékenységekhez, mert bizonyos megoldások maró hatásúak.

Nem kis munka, de a látvány megéri, egy tisztán tartott fuga nemcsak szép, de még higiénikus is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.