KERÉKPÁRTÁROLÁSI MEGOLDÁSOK

2015. december 9.

shutterstock_84704161A hideg idő beköszöntével számos kerékpáros dönt amellett, hogy alternatív közlekedési módot választ. Ilyenkor jelentkezik az a probléma, hogy hol és hogyan tároljuk a kerékpárt. Fontos, hogy a jármű ne károsodjon és ne is legyen útban. Akik kertes házban laknak, vagy rendelkeznek megfelelő méretű tárolóval, azoknak nem feltétlenül jelent ez problémát, de akik helyszűkében vannak, azoknak alaposan át kell gondolniuk a tárolást.

Létezik már bértárolás szolgáltatás, amellyel egy fűtött raktárban, megfelelő körülmények között teleltethetjük a kerékpárt bizonyos összeg fejében. Ebben az esetben vagy havidíjas a szolgáltatás, vagy szezonális. Általában a tárolási szolgáltatást összekapcsolják egy karbantartási szolgáltatással is, amikor vagy a tárolási díjban vagy külön díj fizetése ellenében a tárolás előtt átvizsgálják, illetve karbantartják eszközünket. Amennyiben ez a megoldás nekünk nem megfelelő és más opciónk sincsen, úgy érdemes saját helytakarékos megoldáson gondolkoznunk.

Amennyiben a tárolást mi magunk oldjuk meg, az alábbiakat érdemes figyelembe vennünk:

A biciklit alaposan mossuk és takarítsuk le. Piszkosan ne tegyük el télire. Ezt követően töröljük szárazra. Figyeljünk arra, hogy sehol se legyen vizes! Ha a víz valahol mégis „megbújik”, egy fagypont alatti tárolóban a jég komoly károkat okozhat, ezért ne vegyük félvállról a problémát.

Ezt követően végezzük vagy végeztessük el a kerékpár karbantartását. A hibás, kopott alkatrészek legyenek kicserélve, a forgó-kopó alkatrészek pedig legyenek bezsírozva, megolajozva. Ilyenkor az sem baj, ha a láncra több olaj kerül.

shutterstock_324822830A tiszta, szervizelt kerékpárról érdemes a különböző, szerelés nélkül eltávolítható eszközöket leszedni, így a kilométerórát és a lámpákat. Ezt a legtöbbünk akkor is leszedi, ha valahol otthagyja a biciklit. Az elektromos eszközökből, így a lámpákból mindenképpen érdemes kivenni az elemet. Fontos tudni, hogy a kilométerórából eltávolított elemmel együtt a beállítások és a mentett információk, így az átlagsebesség, megtett távolság, maximális sebesség is eltűnhet!

Tárolóhely kiválasztásánál több szempontot érdemes figyelembe venni. A legfontosabb, hogy illetéktelen kezek elől biztonságosan zárható legyen. Ezen felül száraz és – amennyiben megoldható – fagymentes hely legyen. Egy fagymentes hely akár évekkel is megnövelheti a kerékpár élettartamát. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, mert csak a panellakásunk erkélye áll a rendelkezésünkre, szerezzünk be erre alkalmas takarófóliát, mely védi a kerékpárunkat az UV-sugárzástól, a csapadéktól és a szennyeződésektől is.

A két kerekén tárolt biciklit az előírásnak megfelelő nyomáson tároljuk, és ezt a tárolás ideje alatt időközönként ellenőrizzük. Nyomáscsökkenés esetén fújjunk utána. A nem megfelelő nyomáson tárolt biciklink kereke sérülhet, berepedezhet.

shutterstock_140502937Akár a lakásban, akár az erkélyen szeretnénk tartani szeretett járművünket, helytakarékosság szempontjából érdemes erre a célra gyártott tárolón elgondolkodnunk, vagy saját kezűleg készítenünk. Gyári kerékpártárolót már számos formában, színben kaphatunk, és ezen eszközök árai is igen széles palettán mozognak. A kerékpártárolók többségét a falra vagy a plafonra kell rögzítenünk. Ezen felül léteznek olyan megoldások is, melyek ennél többféle pozícióba képesek rögzíteni. Azt, hogy számunkra melyik a legjobb megoldás, leginkább az határozza meg, hogy hol van az a hely, ahol biztonságosan, megfelelően rögzítve tudjuk a biciklinket elhelyezni úgy, hogy ne legyen útban, vagy ahol a szobai dekoráció része lehet. Többen gondolják ugyanis úgy, hogy egy szép bicikli lehet a helyiség dísze, része.

A falra szerelhető tartókból kapható olyan kivitel is, amely nemcsak egy, hanem több, két-három bicikli tárolására is alkalmas. Mindezek mellett a különböző kiegészítő felszerelések elhelyezésére is alkalmasak, mint a cipő, fejvédő, stb. Bizonyos változatok felhajthatóak, így ha nem tároljuk a kerékpárunkat, akkor nem foglalnak helyet sem.

A fregoli biciklitárolókat nagy belmagasság esetén érdemes használni. Ennek a lényege, hogy felakasztjuk a biciklit és felhúzzuk a magasba. Így jelentős helyet tudunk megtakarítani és nincs is a lábunk alatt a tárolandó kerékpár.

A fali kampó megoldás szintén kis helyigényű. Ennek lényege, hogy a kerekénél fogva lógatjuk fel kétkerekűnket. Téli tárolás alkalmával érdemes a kormányt elforgatnunk, így még kisebb helyre lesz szükségünk. Ennek köszönhetően akár 40 cm széles hely is elegendő lehet egy kerékpár tárolására. Amennyiben így döntünk, tavasszal ne felejtsük el a kormányt megfelelően meghúzni!

Abban az esetben, ha olyan megoldást választunk, amikor a bicikli a levegőben van, érdemes a kerékből egy pici nyomást kiengedni (lógatott állapotban) úgy, hogy a kerekek még tartsák az alakjukat.

shutterstock_335095865Saját magunk is készíthetünk biciklitárolókat. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a bicikli súlyának megfelelően méretezett tartót építsünk, valamint arra, hogy a tartószerkezet ne károsítsa, karcolja össze a biciklit. Mindezek mellett vegyük azt is figyelembe, hogy a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem biztos, hogy a falra helyezés esetén nem kenjük biciklinkkel össze a falat. Ezért mindenképpen érdemes a fal és a bicikli közé valamit tenni. Ez lehet egy egyszerű parafatábla is.

Tavasszal, első indulás előtt mindenképpen jól vizsgáljuk vagy vizsgáltassuk át a biciklit, hogy biztonságos legyen. Amennyiben télire megfelelően szervizelve, tiszta állapotban raktuk el egy alkalmas helyre, nagy valószínűséggel nem fog nagy meglepetés érni minket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.