ŐSZI MUNKÁLATOK A HÁZ KÖRÜL

2015. november 24.

Az öreg parasztemberek mindig azt mondták, hogy a tavaszt ősszel kell előkészíteni. Ez annyit jelent, hogy egy jól és helyesen végzett őszi munka számos előnnyel jár majd tavasszal. Jó terméssel, szép kerttel, kevés kártevővel kecsegtet.

Jelen cikkünkben fontos instrukciókkal szolgálunk, és megnézzük, hogy mire érdemes még figyelni a tél beköszönte előtt:

Permetezés

shutterstock_50639350Mielőtt elraknánk télire a permetezőt, érdemes még a fagyok beállta előtt egy utolsó permetezést végeznünk a különböző kártevők és fertőzések ellen. Főként érdemes a gombásodás megelőzésére hangsúlyt fektetni. A fertőzött fák lehullott leveleit külön gyűjtsük össze és ne komposztáljuk a többi egészséges komposztálható anyaggal együtt, hanem semmisítsük meg, dobjuk ki.

Avargyűjtés

A fák levelei ősszel lehullnak, és hatalmas lombtömegként díszelegnek kertünkben. Ez egy elnyújtott, szép ősznél rendkívül dekoratív látvány lehet. Sokakat azonban zavar, illetve bizonyos helyeken és esetekben nem is érdemes az adott helyen hagyni. Ilyenkor az egészséges, nem fertőzött leveleket össze kell gyűjtenünk és ahol lehetséges, komposztálnunk, melyről már korábbi cikkünkben szó volt. Ahol pedig shutterstock_118900342van rá lehetőség és bajlódni nem szeretnénk, külön össze lehet gyűjteni és az önkormányzat gondoskodik az elszállításáról. Régebben szokás volt az égetés, ami nem ajánlatos, mert rendkívül veszélyes a száraz kertben égetnünk, és nagy körültekintést igényel. Leginkább pedig azért nem helyes, mert környezetszennyező, és a szomszédokat is nagyon zavarja. Sok helyen rendeletekkel tiltják is. Amennyiben mindenképpen az égetés mellett döntünk, akkor is csak a fertőzött növényekkel tegyünk így, a többit hasznosítsuk környezetbarát módon. Égetésnél pedig legyünk körültekintőek.

Veteményes kert

shutterstock_180196250A veteményeskert ősszel már üres, és jobb esetben a termést már el is fogyasztottuk, vagy eltettük télire. Az ilyen kiürült ágyásokat érdemes megújítanunk. Ennek módja, hogy az ágyásban maradt növényeket, gyomnövényeket, egyéb hajtásokat eltávolítjuk. Ezt követően újra felássuk. Ügyeljünk arra, hogy viszonylag mélyen ássunk, mert így a téli csapadékvíz mélyebben hatol majd a talajba, jobban tudja azt tárolni, ezen felül a gyomok miatt is érdemes így cselekednünk. A másik előnye, hogy így jobb talajállapotot érhetünk el. A nagydarab földeket ne szedjük szét, ne gereblyézzük el, a göröngyök télen szétfagynak.

Gyümölcsfák és virágágyások

Amennyiben agyagos a földünk, úgy mindenképpen érdemes a gyümölcsfák alatt felásni a talajt. Ez hasznos a virágoskertben is. Sok helyen azonban a talaj lazább és homokos szerkezetű. Ebben az esetben jobb, ha a munkálatokat tavaszra halasztjuk, különben a fedetlenül hagyott területen a szél a fellazított homokos talajt elhordja.

Pázsit

shutterstock_47764993Régebbi cikkünkben volt szó a talaj szellőztetéséről és lazításáról. Ezt a részt is érdemes elolvasni, mert az őszi munkálatokkal ez is együtt jár. A talajlazító gép lényegében egy erős kés segítségével belevág a talajba, így biztosítva az őszi csapadék mélyebbre jutását. Az öregebb pázsit csomósodásával szemben nagy előnyt jelent azáltal, hogy szétvágja azokat. Ezen felül az öregebb szálas, elhalt gyökereket is kiforgatja, így újítva meg pázsitunkat.

A talajlazítás elvégzésére a legmegfelelőbb időpontok a kora tavasz – március vagy április, az első fűnyírás után – valamint a nyári időszak után ősszel – szeptember, október tájékán.

Ezt követően lehet a gyepet trágyázni, melyhez szintén nyújtottunk segítséget korábbi, kimondottan a gyeppel és pázsittal foglalkozó írásunkban.

Ültetés

A beteg, öreg, elpusztult fák, bokrok helyére, vagy az üres területekre mindenképpen érdemes növényt ültetni. Adott esetben egy számunkra kedves gyümölcsfát is lehet, hogy termésével örömöt szerezzen. Azonban mindenképpen érdemes tájékozódnunk, hogy az adott területre milyen növényt érdemes ültetni és az általunk kiválasztott növénynek mik az igényei, hogyan kell gondoznunk és azt tudjuk-e vállalni. Az ültetési szezon a fák és cserjék esetében a tartós fagyokig tart, tehát egy hosszú ősz esetében ez sokáig kitolódhat. Érdemes azt is figyelembe venni ültetéskor, hogy gyümölcsfa esetében mikor fordul termőre.

Sövény

shutterstock_191630297Egyre népszerűbbek az ehető termésű sövények. Mindamellett, hogy termése ehető, számtalan más előnye is van. Ilyen például az a tény, hogy számos madár szereti a termését, így a kertünkbe szoktathatjuk a legkülönbözőbb madarakat, akik hálájuk jeléül megnyugtató madárdallal fizetnek. Számos madár még a kártevőket is elpusztítja kiskertünkből. A legtöbb sövény igen esztétikus, sokkal barátságosabb egy falkerítésnél. A tüskés változatok pedig jó védelmet is biztosíthatnak. Megakadályozhatjuk a nem kívánt kíváncsiskodó tekinteteket is. A különböző térelhatároló sövényfallal pedig a belső tereket oszthatjuk meg tetszés szerint. Tehát az őszi munkálatok egyik fontos feladata lehet a jól átgondolt örökzöld vagy lombhullató sövény telepítése.

Virágültetés

A fák, bokrok, cserjék mellett virágokat is ültethetünk. Érdemes hagymás virágokat ültetni, mert ezzel együtt már most rendezetté tehetjük virágágyásunkat, és nem kell velük tovább bajlódnunk az ágyással tavaszig. Aki tavaszi hagymás virágot ültet, az már tavasszal, külön munka nélkül élvezheti a virág- és illatpompát. Kisgyermekekkel külön öröm nézegetni tavasszal, hogyan bújik ki, majd növekszik a tulipán, a nárcisz.

Cserepes virágok

Számos kertben található olyan cserepes virág, mely nem bírja a hideget. Ezeket fagymentes helyre kell vinni, ahol át tudnak telelni. Van néhány növény, melyek télen is fényigényesebbek, és vannak, melyek kevésbé. Ezt mindig vegyük figyelembe.

shutterstock_243577486A tavaszi munkálatokhoz hozzátartoznak a kertészeti munkálatok mellett az egyéb tevékenységek is. Ilyenek a csatornák tisztítása, hogy a téli csapadékvíz megfelelően tudjon elfolyni és ne keressen magának más utat. Emellett a zárak, zsanérok karbantartása, a repedések eltüntetése és a különböző felületek kezelése is. Fontos vizes eszközeink (automata öntözőrendszer, szivattyúk, kerti tavak, kerti csapok, stb.) téliesítése, amelyet mindenképpen az első fagy megérkezése előtt érdemes elvégeznünk, így elkerülve az eszközök, berendezések rongálódását. Minden nem télálló dolgot, mint a kerti bútor, hinta, nyugágy, stb., érdemes megfelelő helyre elraknunk, hogy sokáig használni tudjuk. Amit lehet, téliesítsünk, így a kerti szobrokat is érdemes bevinnünk vagy lefóliáznunk.

Remek dolog kertészkedni és törődni közvetlen életterünkkel. Ezek a munkák nemcsak hasznosak, hanem sok örömöt is adnak. Egy szépen gondozott kert számos örömmel jár, meghálálja a gondoskodást. Kis munka és idő ráfordítással használati tárgyaink élettartama is növelhető és ez sem csekély jutalom.

A témához kapcsolódó korábbi cikkünk:

Szivattyúk téli víztelenítése

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.