LEVÉLLÁDÁK

2015. november 3.

shutterstock_81118552A levélládák, más néven postaládák, a legtöbb lakás, ház alapvető tartozékai. Ezeknek az eszközöknek régebben nagyobb szerepük volt, amikor az emberek internet és egyéb csatornák híján levélben tartották egymással a kapcsolatot. Az ilyen kapcsolattartási forma azonban jelentősen csökkent, az ingyenes, gyors, azonnali üzenetváltási módoknak köszönhetően, mint az e-mail, vagy a különböző csevegő rendszerek. Mindezek ellenére a legtöbb hivatalos levelet, idézést és sok helyen még a számlát is postai úton kézbesítik. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy a hivatalos szervek, közműszolgáltatók fontos dokumentációi hova érkeznek.

shutterstock_46866199A postai minőségi követelményeket és a postai szolgáltatást a 79/2004. (IV.19.) számú kormányrendelet szabályozza. Ez a rendelet határozza meg, hogy magának a levélszekrénynek milyen szempontoknak kell megfelelnie. A postaláda elhelyezését kertes ház esetében a cím szerinti bejáratnál kell felszerelni. Többlakásos épületek, irodaházak, valamint a hasonló jellegű épületek esetében az adott helyen, címhelyenként külön, a bejárathoz közel kell a postaládákat kihelyezni. Gyártelepek, ipartelepek, ipari parkok, lakóparkok esetében a telep bejáratánál, adott esetben a portaszolgálatnál kell elérhetővé tenni. Egyéb esetben a címzett ajtajánál kell felszerelni a postaládát. Fontos, hogy a postai kézbesítő biztonságosan és könnyen hozzáférjen. A postaláda bedobó nyílásának a földtől vagy padlótól mért távolsága normál esetben 70 cm és 170 cm között kell lennie. Speciális esetben ez 40 cm és 180 cm között módosulhat. A bedobó nyílás minimális mérete 30/230 mm. Mindezek mellett a postaládát névvel, adott esetben emelet, ajtószám és lakásszám megjelölésével is el kell látni. A levélszekrény kialakításának meg kell felelnie annak a kritériumnak is, hogy a postai küldemény sérülésmentesen és biztonságosan elhelyezhető legyen. Fontos, hogy illetéktelen személy ne férhessen a postaláda tartalmához. Amennyiben a fentiekben megjelölt kitételnek nem felel meg a levélszekrényünk, úgy a postai kézbesítő megtagadhatja a küldemény kézbesítését.

shutterstock_82468822Postaláda választásnál több szempontot érdemes figyelembe venni. Az áron és az esztétikai megjelenésen túl, melyek szintén fontos szempontok, mérlegelnünk kell, hogy az adott gyűjtő kültéren vagy beltérben lesz felszerelve. Ez nagyban meghatározza az eszköz kialakítását, továbbá a felületkezelés módját, esetlegesen a szerkezet anyagát. Oda kell figyelnünk arra is, hogy a rendeltetési helynek megfelelő típust válasszunk. Ajtóra szerelhető legyen, vagy falba süllyeszthető? Szempont, hogy belülről vagy kívülről legyen nyitható. A méret is fontos, hogy az adott helyen el lehet-e férni kényelmesen mellette. Az ajtóra szerelhető változat esetén az ajtó rendesen nyitható-e, vagy gyűjtőládája a falba ütközik. A méret azonban más szempontból is fontos: sok ember kap olyan küldeményt, amit nem célszerű összehajtogatni. Ilyen küldemény az, amikor valaki prospektust, vagy előfizetéses újságot kap, ami sok esetben A4-es formátumú is lehet.  Ha a használati szempontokat végiggondoltuk, akkor jön a szín és a forma megválasztása. A stílusa lehetőleg illeszkedjen a kapu, ajtó, vagy kerítés stílusához, amire felszereljük, színében pedig harmonizáljon környezetével.

Lássuk az egyes postaláda típusokat:

Lépcsőházi postaláda: társasházak, lakóparkok előterében a falra szerelt levélszekrény típus. Fontos, hogy e típus sorolható, ami annyit jelent, hogy egymás alá és fölé is szerelhető. A postai küldemény elhelyezése illetve ürítése elölről történik. Amennyiben a felületkezelése megfelelő és esővédővel is ellátott a levélszekrény kültéren is alkalmazható, házfalra vagy kerítésre szerelve.

Utcai postaláda: a kapura, kerítésre kívülről, vagy a házfalra rögzíthető. A postai küldemény elhelyezése és ürítése is kívülről, az utca felől történik. Ennek hátránya, hogy a küldeményhez való hozzáféréshez ki kell mennünk az utcára.

Udvari postaláda: belülről, a kapura illetve kerítésre rögzíthető. Ennél a típusnál a postai küldemény elhelyezése elölről, az utcáról, míg az ürítése bentről történik. Ennek előnye az, hogy nem kell az utcára kimennünk a küldeményünkért.

shutterstock_169119143Univerzális postaláda: a kapun, kerítésen kívülről vagy belülről is felszerelhető, mert mindkét oldalán rendelkezik bedobó nyílással. Kívülre felszerelve a postai küldemény elhelyezése és az ürítés is kívülről történik, míg belülre szerelve a küldemény elhelyezése kintről történik, míg a kivétel bentről. Ilyen megoldáson érdemes elgondolkodni akkor, amikor egy régi kerítést szeretnénk a későbbiekben újra cserélni és fennáll annak a lehetősége, hogy a jövőben más megoldással szeretnék felszerelni a postaládánkat. E típus választásával új szekrény vásárlása nélkül oldhatjuk meg a helyzetet.

Befalazható postaláda: beton-, tégla-, kőkerítésbe építhető. A postai küldemény elhelyezése kintről, ürítése pedig bentről, vagy az utca felől történik. Létezik olyan kivitel is, mely állítható, széthúzható, így az adott fal vastagságához igazítható. Ilyen jellegű postaláda választásakor már jó előre érdemes gondolkodni (a kerítés megépítése előtt), hogy a későbbi nehézségeket elkerüljük.

shutterstock_260980010Postaláda reklámanyag tartóval: a kerítésre, kapura kívülről, illetve házfalra rögzíthető postaláda. A többi kiviteltől abban tér el, hogy rendelkezik egy szórólap, reklámújság gyűjtésére szolgáló elkülönített résszel. A postai küldemény és reklámanyag elhelyezése, valamint ürítése is kintről történik. Ennek a típusnak előnye, hogy így a szórólap és reklámküldemények a fontos levelekkel nem keverednek, és így nem fordulhat elő, hogy véletlenül kidobunk valamilyen fontos levelet. A másik előnye, hogy a nagy mennyiségű szórólap nem foglalja el a helyet a fontos leveleink elől. Nem kell tartanunk attól, hogy a reklámok és szóróanyagok miatt nem dobható be a fontos postai küldemény, vagy bizonyos esetekben csak a küldemény sérülésével, összegyűrésével lenne megvalósítható.

Reklámanyag tartó: társasházak lépcsőházának falára szerelhető gyűjtő, melybe a szórólapokat a szórólapterjesztő egyszerűen helyezheti el anélkül, hogy a postaládákat fölöslegesen megtömné. Vannak olyan reklámanyag tartók, melyek a lépcsőházi postaládához fazonra megegyezőek és azok alá vagy mellé szerelhetők, sorolhatók. Így a postaládákkal együtt egységes és esztétikus képet nyújtanak.

Bedobó nyílás: beton-, tégla-, kő-, fakerítésre, vagy bejárati ajtóra szerelhető. Fontos megjegyezni, hogy bejárati ajtók esetében érdemes belülről egy takarólemezt felerősíteni úgy, hogy a küldemény elhelyezését ne akadályozza, mert így elkerülhető, hogy ezen keresztül illetéktelenek belessenek hozzánk, vagy egy drót segítségével apróbb tárgyakat – akár a lakáskulcsot  - megszerezzék.

Megfontolandó azonban a bedobó nyílás alkalmazása vagy az a megoldás, amikor a bejárati ajtóra kerül fel úgy a postaláda, hogy az bentről üríthető legyen, mert ehhez minden esetben a bejárati ajtó egységét kell megbontanunk, így a hőszigetelést rontjuk.

A postaládák anyagát tekintve leggyakrabban acél, horganyzott, rozsdamentes, alumínium és műanyag postaládák közül választhatunk. Formájuk, megjelenésük, mintázatuk és színük szerint sokfélék lehetnek, számos gyártó egyedi elképzeléseket is megvalósít.

A fenti szempontok figyelembevétele lényeges a levélszekrény kiválasztásánál, hiszen ezáltal a későbbiekben sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.