VÍZKŐTELENÍTÉS, VÍZLÁGYÍTÁS

2015. szeptember 1.

shutterstock_33257473Magyarországon a legtöbb településen a vezetékes ivóvíz kimondottan jó minőségű a szakemberek szerint. Tiszta és különféle oldott ásványi anyagokat, sókat tartalmaz, melyek fontosak a szervezetünk számára. Ami azonban jó a szervezetünknek, az nem jó a háztartási eszközeinknek. Sok otthonban kemény a víz, ami azt jelenti, hogy sok oldott anyag található benne. Legtöbbször ilyenkor mondjuk, hogy vízköves a víz. A vizes helyiségekben a csempe, a járólap felületén fehéres felület keletkezik. Akárcsak a vízmelegítő eszközeinkben, a bojlerben, de említhetném a mosógépet, a mosogatógépet, vagy a WC-csészét is. Az esztétikai megjelenést jelentősen rombolja, de a legnagyobb probléma az, hogy ezen a felületen jóval egyszerűbben telepedhetnek meg a gombák, a baktériumok, és a szennyeződések is, ami már az egészségünkre is negatív hatással lehet. Családunk egészsége mellett a háztartási eszközök várható életciklusát lerövidíthetik, illetve a gyakori meghibásodás miatt is sok bosszúságot jelenthetnek. Ezért érdemes az eszközökhöz érkező és a nem fogyasztásra szánt vizet (fürdővíz, kézmosó víz, stb.) lágyítani.

Számos pozitív hatása van a lágyított víznek. A lágy vízben való fürdés nagyobb élmény, lágyabb tapintású lesz a bőr és a haj. A ruhák is puhább tapintásúak lesznek, kevesebb mosóport kell használni és a központilag lágyított vízhez nem kell külön vízlágyító vegyszert sem adni. A lágyabb víz a vízmelegítő eszközökben sem rakódik le, így kevesebb energiára van szükség. A fűtőszálra rakódva (bojler, mosógép, stb.) egy hőszigetelő felületet képezve többletenergiát használunk el azáltal, hogy a berendezésnek ezt a réteget is át kell melegítenie. Ilyenkor jön a szerelő és elvégzi a szükséges karbantartást. A vasalót, kávéfőzőt is gyakrabban kell vegyszerrel vagy otthoni praktikákat bevetve ecettel, citromsavval tisztítanunk.

Az esővíz lágy. Hogy lesz belőle, kemény, ásványi anyagokkal dúsított víz? A talajt érő csapadék elszivárog és különböző rétegeken keresztül haladva mossa ki a föld mélyén lévő ásványi anyagokat. Ezek többsége magnézium, só és kalcium. Együttesen alakítják az esővizet kemény vizes oldattá.

A vízlágyítás megoldható vegyszeresen, illetve vegyszermentesen is. Cikkemben az utóbbi, környezetbarátabb megoldásra térek ki.

Elektromos, fizikai vízkőmentesítés

shutterstock_198869243A vízvezeték megbontása nélkül a csővezetékre rögzítjük az eszköz két vezetékét. A berendezés beüzemelését követően mágneses tér keletkezik az elektromos áramnak és a tekercseknek köszönhetően. Ennek hatására a vízkövesedést okozó kalcium átalakul, és nem tud a későbbiekben vízkőként kicsapódni. Érdemes tudni, hogy a vízkövesedést okozó anyagok koncentrációja lecsökken, így a lágy víz hatására az eszközökben, csőhálózatokban lerakódott vízkő, lassan ugyan, de oldódásnak indul. Ennek előnye az, hogy az ember számára szükséges oldott anyagokat, sókat tartalmazó vizet, abban az esetben is magunkhoz tudjuk venni, ha a bejövő vezetékre van csatlakoztatva a berendezés. A tápanyagot nem veszi ki a vízlágyító gép a rendszerből, így az továbbra is a hálózatban marad, csak a vízkőképződési képességét veszti el. Ezért van az, hogy a vízkeménységet mérő indikátor továbbra is keménynek fogja jelezni a vizet, mert a legtöbb esetben a víz kalcium tartalmát méri. Mindezen felsorolt előnyöknek köszönhető, hogy a víz ivásra és háztartási használatra továbbra is alkalmas, és eszközeinket, hálózatunkat nem rongálja. Az ilyen berendezések elektromos energiát használnak, így ennek megfelelően ez többletköltséget jelent. Általában azonban ezeknek az eszközöknek csekély áramigényük van, így hálózati áramforrástól függetlenül, elemről, akkumulátorról is üzemeltethetjük.

Kémiai vízlágyítás

shutterstock_23972302Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy kémiai úton kerülnek eltávolításra a vízkövesedést okozó ásványi anyagok, így a kalcium-sók helyére nátrium só kerül. Ez az anyag azért alkalmas a helyettesítésre, mert vízkövesedési képessége nem igazán van. Fontos azonban tudnunk, hogy a fentebb említett megoldással szemben itt a víz kémiai összetétele is megváltozik. Ez a víz, fogyasztásra nemigen alkalmas, mert a szervezet számára fontos anyagokat nem tartalmaz. Amennyiben ilyen megoldást szeretnénk, mindenképen ajánlott elkülöníteni a kezelt lágyvizes rendszert az ivóvízhálózattól. A másik, amire fontos odafigyelni, hogy a kémiai úton lágyított víznek egyéb kedvezőtlen tulajdonságai is vannak. Az acélcsőből épített hálózatok esetén a rendszer jobban korrodálódik, ezért erre a célra javallott vegyszert is a rendszerbe szokták adagolni. Így ez már plusz költséget jelent, nem is annyira környezetbarát és a vegyszer használata miatt is sok kompromisszummal járhat. A vegyszer használatakor is mindenképpen tartsuk be az előírásokat a baj elkerülése végett.

Ezek a vízlágyítók egy ioncserélő műgyantával és mechanikus vagy hidropneumatikus vezérlőfejjel vannak felszerelve. Az ioncserélő gyantát bizonyos időközönként regenerálni kell. Bizonyos berendezéseknél ez manuálisan történik, illetve a jobb típusoknál a feladatot az eszköz automatán elvégzi. Ehhez pedig szükséges a tablettás só, ami sima konyhasó.

A másik különbség abból adódik, hogy egy- vagy ikeroszlopos vízlágyítót szeretnénk. Az ioncserélő gyanta regenerálódási időtartama típusonként eltérő lehet, de nagyságrendileg egy óra. Ami azt jelenti, hogy addig nem kapunk lágyvizet. Nyilván ez egy átlagos otthon esetében nem számottevő probléma, mert a vízlágyító gép programozható, így az esti, éjszakai órákra állítva zökkenőmentes a berendezés automatikus karbantartása. Az ikeroszlopos típus viszont annyiban tér el, hogy mindig van használható lágy víz, mert egyszerre csak egy oszlopot regenerál, a másik dolgozik tovább.

Fontos, hogy a vízlágyító berendezések széles palettájából számunkra kedvező és a leginkább alkalmas berendezést válasszuk, mely alkalmazkodik igényeinkhez. Ezért mindenképpen konzultáljunk szakemberrel, hogy a számos gyártó terméke közül melyik az, ami nekünk a legmegfelelőbb. A kémiai vízlágyítást a legtöbb esetben technológiai vízhálózatok feltöltésére ajánlják a gyártók és a forgalmazok, ezt is vegyük figyelembe.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.